gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Op 17 augustus hebben de twee Amerikaanse LIGO-detectoren zwaartekrachtgolven ontdekt van botsende neutronensterren op 130 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. De kosmische catastrofe is vervolgens ook gezien met telescopen op aarde en in de ruimte, in vrijwel elk denkbaar golflengtegebied. De nieuwe waarnemingen zetten de deur wagenwijd open voor een nieuw astronomisch onderzoeksgebied, dat wel 'multi messenger-astronomie' wordt genoemd.

De nieuwe resultaten zijn vandaag gepresenteerd op een persconferentie in Washington, D.C., en gepubliceerd in vele tientallen wetenschappelijke artikelen. In totaal zijn bijna 4000 astronomen van ruim 900 instituten over de hele wereld bij het onderzoek betrokken.

Bij de botsing werd een grote hoeveelheid radioactief materiaal de ruimte in geblazen. In deze extreem snel expanderende vuurbal ontstonden nieuwe zware elementen, waaronder misschien wel even veel goud als de massa van de aarde. De waarnemingen van de zogeheten 'kilonova' werpen een nieuw licht op het ontstaan van zware elementen in het heelal.

Bron: allesoversterrenkunde.nl

 
Bovenaan