Zuur Base evenwicht in de voeding

Silver

Bekend lid
Forum lid
Omdat ik bezig ben verschillende fysieke klachten aan te pakken met celzouten ontdekte ik dat mijn lijf telkens te zuur blijft.
Ik googelde op zuur base in de voeding en ontdekte dat ik echt niet te zuur eet, maar dat ik zo idioot veel thee drink en dat dat heel verzurend werkt. Ik moet dus alkalische thee vinden, die ik lekker vind, dat wel. Maar ik vind niet elke kruidenthee lekker en ik weet eigenlijk niet welke kruiden thee alkalisch is. Zijn er hier mensen die zich met voeding bezighouden en hier adviezen over hebben.
Ik vind eigenlijk Vervaine lekker en dat is ook lekker pep, maar die is niet goed voor mijn maag. In de ochtend drink ik zoethout thee voor mijn maag, maar echt daarna wil ik zo graag pepthee en die verzuurt.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ik wist helemaal niet dat je lichaam ook te zuur kon zijn. Ik weet dat kalk (wat alkalisch is) belangrijk is voor de botten en dat juist zuren ontstekingsremmend werken. Heb jij iets meer informatie over dit onderwerp?
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik weet daar ook weinig van. Ik drink ook veel thee maar vooral groene thee. Is die ook zuur? De tabel die ik van Dr. Vogel vind, heeft groene thee er niet tussen staan. Wel zwarte thee en kruidenthee.

Ik drink wel vaak groene thee met citroengras, dat blijkt ook alkalisch te zijn.
En een kruidenthee die ik persoonlijk lekker vind is deze De Tuinen Drakenmix Thee kopen bij Holland & Barrett. Die zit ook aan de alkalische kant volgens mij.
 

Saturnus

Bekend lid
Forum lid
Ik heb er niet voor gestudeerd maar wil best even kijken of ik vanuit eigen ervaring iets voor je kan betekenen.
Bij te veel supplementen iname heeft het lichaam moeite om de stoffen goed af te breken. Het kan zij dat je maagzuur gehalte dan iets omhoog gaat zodat je lichaam het alsnog d.m.v het aanmaken van meer maagzuur probeerd af te breken.

Welke fysieke klachten heb je momenteel?
En welke tabletten en hoeveel mg gebruik je op een dag?
Weet je ongeveer van jezelf wat je op een dag eet/ drinkt?

Je zou Rooibos thee kunnen drinken, hier is niks mis mee.
 

Saturnus

Bekend lid
Forum lid
Zoethout thee is overigens een van de beste thee soorten voor de maag, dit werkt namelijk kalmerend.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Als ik terugdenk aan de baby/peuterjaren van mijn zoon dan gaf ik altijd venkelthee om hem rust te geven wanneer zijn maag en spijsvertering van streek waren en hij daardoor ook drukker was.
Nu ik deze site zojuist vond, zag ik dat dit zeer basisch is.
Er staat verderop op de pagina een heel duidelijke tabel met opsplitsing van zeer basisch naar zeer verzurende producten.
Zuur-base Voedingswijzer, Zuur vs Alkalisch?
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ik ken wel Alka thee om te ontzuren is dat speciaal. Ik weet niet waar je het allemaal kunt kopen, in ieder geval wel online. Maar misschien ook in wat alternatieve zaken.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Ik wist helemaal niet dat je lichaam ook te zuur kon zijn. Ik weet dat kalk (wat alkalisch is) belangrijk is voor de botten en dat juist zuren ontstekingsremmend werken. Heb jij iets meer informatie over dit onderwerp?
Er zijn talloze problemen en ziektes die door verzuring van het lichaam ontstaan. Ik wil niet zeggen dat je nooit verzurend voedsel mag eten of zo, maar waar het om gaat is de balans. Als de balans doorslaat naar te zuur kunnen er overal in je lijf klachten ontstaan, waar medici dan weer chemische medicijnen tegen geven, die dan weer andere problemen geven, waar je dan weer andere medicijnen tegen kunt krijgen en.... en.......en
Natuurlijk is het zuur-base evenwicht niet de enige oorzaak van ziekten, maar een behoorlijk percentage ziektes wordt door verzuring veroorzaakt.
Die thee, waarvan je die link geeft, die ga ik beslist eens proberen.

@ Rainbow. Die groene thee met citroengras die kan ik ook wel eens gaan proberen. Ik ben niet zo dol op groene thee, maar met citroengras is het misschien wel lekker.

Saturnus, ik wist niet dat voedselsupplementen en ik bedoel hierbij de vitamine enig probleem kunnen veroorzaken. Op dit moment gebruik ik een Multi vitamine van Vitals en vit. A van Vitals. Volgens mij (dat wil zeggen, wat ik me heb laten vertellen)is Vitals het beste merk dat er is en doet het speciaal onderzoek naar de opname in het lichaam. Verder gebruik ik nog D,B en C van Solgar. Ik dacht dat dat ook een goed merk was.
Heb je concrete voorbeelden van vitamines die niet opgenomen worden? en waardoor?
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Dank je voor deze informatie Silver. Ik ben mij door jouw topic er eens meer in gaan verdiepen zodat ik mij ook wat bewuster wordt wat ik tot mij neem.
Ja, tijdens het zoeken kwam ik de link van die thee zomaar tegen. Ik ben benieuwd of ie lekker is. Er zaten volgens mij best smakelijke ingrediënten in.
 

Saturnus

Bekend lid
Forum lid
Ik probeer mijn lichaam zoveel mogelijk met voeding in balans te krijgen, alleen zijn er zoveel verschillende soorten vitaminen en mineralen die ik tijdens het trainen verbruik dat ik deze wel eens probeer aan te vullen met natuurlijke voedingssuplementen. Mijn lichaam verteerd vitamine pillen met heel veel zuur. Ik weet van bepaalde stoffen zoals zink dat deze niet of nauwlijks door het lichaam word opgeslagen en daarom bij mij direct word verteerd met heel veel zuur. Mijn lichaam vind supplementen niet zo fijn denk ik. Ik neem het daarom ook niet in als het niet hoeft. Het is overigens niet schadelijk voor zover ik weet maar je zou eens kunnen uitproberen of je een supplement kunt vervangen voor een stukje fruit en kijken wat er gebeurd. 1 of 2 stukjes fruit op een dag zou meer dan voldoende moeten zijn. Daarnaast willen we ook nog wel eens een paar dagen hetzelfde eten waardoor dezelfde voedingstoffen in overvloed aanwezig zijn, dit kan ook maagzuur opwekken omdat het ook weer afgebroken moet worden.

Als ik een lijsje zou samenstellen dan denk ik toch:
- Supplementen matigen proberen te vervangen met gezonde voeding als het mogelijk is.
- Gevarieerd eten
- Eten op dezelfde tijdstippen.

Wanneer je op dezelfde tijdstippen eet dan leert je lichaam hoeveel zuur het ongeveer moet aanmaken (nodig heeft) voor de vertering van ons eten. Daarnaast verbeterd je suikerspiegel, zal je energie level mooi in balans raken. En zul je nog vaker denken (yes, wat zit ik toch lekker in mn vel). Er zijn ook wel voedingstoffen die verzachtend kunnen werken voor vrouwen. Eten kan soms een hoop goed doen als je er een beetje plezier in hebt.
 

SparklingLight

Bekend lid
Forum lid
Ik ben ook verzuurd, en heb daardoor ook klachten. Bij mij zit het hem vnl. in teveel koffie en roken.
Maar Westerse mensen in het algemeen zijn te zuur. Schijnbaar vinden niet Westerse mensen ons ook zuur ruiken. Logisch. Je bent wat je eet.
Ik heb daarvoor ooit van mijn mesologe natrium phosphoricum voorgeschreven gekregen. Gebruikte ik jaren, inmiddels niet meer.

Sommige vitaminen zijn zuur, denk aan Vit C. Het beste dus wateroplosbare, de Ester vit. C. Die draagt er in ieder geval niet aan bij. Maar of het echt nou zoveel zuur geeft? Misschien als andere dingen die je nuttigt zuur zijn, dan krijg je en-en-en.

Er zijn bepaalde groenten en zo die niet zuur zijn en/of er mee af rekenen. Mijn Care for Women therapeute wil dat proces met mij een keer doen. Dat kan dan snel of langzaam. Ik weet nog niet of ik het ga doen. Dan moet ik klaar zijn om te kappen met koffie. En roken. En momenteel ben ik dat niet, al wordt aan roken gewerkt en nuttig ik iets minder koffie dan vroeger.
Je kunt dus evt. een Care for Women therapeute in je buurt zoeken. Wordt vergoed als je aanvullend bent verzekerd. Bij mij E200 p/jaar.

Ik meen trouwens dat koemelk hier ook aan bijdraagt. Dat is dacht ik 1 van de redenen dat Westerse mensen zo verzuurd zijn, omdat wij koemelk drinken. Buiten teveel kant en klare zakjes en pakjes en soepjes en sausjes.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Toch is enige mate van zuur wel belangrijk, omdat het ontstekingsremmend en bacterie-remmend werkt.
 

SparklingLight

Bekend lid
Forum lid
Uiteraard, maar het moet in balans zijn, en die balans is bij de meeste Westerse mensen dus niet goed. Nou is dat bij de één erger dan bij de ander natuurlijk, feit blijft dat wij doorgaans zijn verzuurd. Dat hoort bij de Westerse cultuur & lifestyle.
Waarschijnlijk begint dat al bij de basis, bij hoe groenten, fruit, dieren worden gekweekt. De grond dus feitelijk die overbewerkt is met allerlei rotzooi en die ook in de groenten en zo komt, en in gras wat koeien en andere dieren eten enz. enz. enz.
Buiten dan nog dat wij bijna allemaal teveel koffie nuttigen, kant en klare zooi.
En dan te denken aan de familie vd nachtschade, die ook verzuring geeft: Aardappelen nr 1, en bij de meesten nog altijd deel van het menu.
De tomaat, paprika's, om er nog een paar te noemen die ook nogal genuttigd worden. En dan dus ook alle tomaten sauzen (Bolognese, Chinese tomatensauzen, tomatensoep enz.).
Al die dingen worden doorgaans vaak gegeten en zijn allemaal zuur.
En een keertje eten is niet erg, maar het is en-en-en-en. Dat wordt teveel bij elkaar.
En dan nog tabak (ook nachtschade), alcohol, red bull(shit, hihi).
Varkensvlees...
Varkensvlees is een hele grote boosdoener. Heel 'vuil' vlees en toch eet bijna iedereen het dagelijks. Het is mega slecht voor alle gewrichts, spier, bot aandoeningen. Sinds ik ermee gestopt ben, is dat bij mij ook enorm verbeterd. Als ik nu varkensvlees eet -een enkele keer-, heb ik meestal 4-5 dagen pijn: reumatisch lijkende klachten.

Tarwebrood is ook heel slecht, toch eet het gros van de Westerse mensen nog tarweproducten (brood, koekjes, ontbijtgranen, spaghetti, macaroni, pizza's enz.)

Ik eet al een paar jaar geen varkensvlees meer, geen aardappelen, geen tarwebrood, maar speltbrood. Als het effe kan koop ik ook spelt macaroni en spaghetti.
Als ik nu een paar keer achtereen wel aardappelen eet, krijg ik meteen een opgezwollen buik. Blijf ik ze eten dan kom ik aan.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Duidelijke uitleg. Dank je. Automatisch eet ik de laatste tijd sowieso al veel minder aardappelen, gewoon af en toe (meer af dan toe [a112.gif]) en dat het nachtschaden waren wist ik. Tomaten had ik het laatste jaar zelf gekweekt en ga ik weer doen. Nu even aangewezen op de supermarkt. Brood had ik niet aan gedacht, maar eet over het algemeen wel bruin vanwege de vezels. Veel Turkse yoghurt met bosbessen en wat honing :D hmmmm). Veel groene groenten. Spaghetti en macaroni ook af en toe en ja, dan standaard wat de knip kan trekken. Afwisselend gevogelte, vis en vlees en ja, daarbij zit ook varkensvlees. Ik kan niet zeggen dat ik meer of minder klachten ervaar, want sommige klachten hebben nog steeds te maken met mijn eerdere ziek zijn. Het zijn wel punten om voor mijzelf op te letten vanaf nu. Het zal mijn gewicht ook ten goede komen, wat ik deels ook wijt aan mindere mobiliteit. Er mogen wel een paar kilootjes af. ;)
 

SparklingLight

Bekend lid
Forum lid
Ja, minder mobiliteit geeft makkelijk extra gewicht. Ik heb daar dus ook wat last van.
Varkensvlees schrappen scheelt in die zin heel veel. Ik viel zoveel af toe ik dat deed dat ik voor het eerst in mijn leven meer moest gaan eten. Ik kon het op zich wel lijden, die kilootjes er af, dus dat was het niet. Maar het ging té snel.
Ook met geen aardappelen eten val je af. En je darmen worden rustigere, functioneren beter, en darmen zijn de basis van je gezondheid. Dat merk ik dus als ik ze weer eet, omdat ik dan helemaal een opgeblazen buik krijg. Zo erg, dat mijn broek strak zit, haha.
Dat is gisting/gasvorming or whatever in de darmen volgens mij (zetmeel bom, he).
Een aardappel hoort eigenlijk volgens mij ook niet dagelijks gegeten te worden. Het is geen inheemse groente, maar door de ontdekkingsreizigers meegenomen uit Amerika. (Alle nachtschade overigens, ook tomaat, tabak etc.).
Indianen aten volgens mij geen aardappelen zelf, of heel weinig. Meer veevoer misschien? Die aten veel met mais.
Maar ze zijn hierheen gekomen en vast onderdeel geworden van het dagelijks menu.

Ik ben toen rijst gaan eten, je moet wat. Maar ja, dat was een hele lastige switch voor me, want ik ben een échte die-hard Hollandsche pot eter, en gek op varkensvlees!
En ineens was ik beide kwijt.
Rijst werd ik spuugzat, heb dat ooit dagelijks op toen ik in Indonesië woonde een paar jaar. Het past niet bij mij. Bij wie wel tenzij je Oosters bent? Niet ons basisvoedsel.
Nu eet ik bijna altijd alleen groenten en óf rundvlees, of kip of vis. Verder niets erbij. Heel af en toe maak ik een stamppotje, heel af en toe wat varkensvlees. Je moet toch af en toe wát eten dat je lekker vindt!

Tomaten zelf kweken maakt qua zuur niets uit. Het is niets van 'fout' kweken maar hoe de plant/groente is. Het is gewoon een zure vrucht.

Het is interessant allemaal, maar ergens ook weer idioot dat wij er zo bij na moeten gaan denken. Vroeger aten we wat het seizoen gaf, en had je die toestanden niet, of veel minder. Nu is alles beschikbaar, het hele jaar door, ook dingen die niet inheems zijn voor ons. En dan allerlei kant en klare soepjes, pakjes, maaltijden enz. die door ons drukke Westerse bestaan veel genuttigd worden en zó slecht zijn!
Maar ja, gemak dient de mens, haha. Ik koop ook Knorr wereldgerechten af en toe, al weet ik dat je beter zelf alles kunt maken.
Ook trouwens thee... Pickwick of huismerk is héél slecht! ZIt heel veel rotzooi in. Beter Yogi, en nog beter los bij de gezondheidswinkel.
Het leuke... heb je zulke goede thee, krijg je ook geen bruine aanslag, en goede thee moet echt even een paar minuten trekken.
Pickwick en huismerken (de rotzooi thee dus) is in 2 seconden al donkerbruin en laat vieze thee aanslag achter.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Het vervelende van al die dingen is dat gezond leven ook duur is. Ik zou best af en toe die betere producten willen kopen of bijvoorbeeld speltbrood of dergelijke, maar dat is best een diepere greep in de knip.
Kant-en-klaar producten eet ik weinig. Je kunt zo gemakkelijk zelf dingen maken. Soep uit pakjes, zakjes ook niet, maar toegegeven, wel de kant-en-klare spagheroni die ik toevoeg aan mijn zelf gemaakte spaghettisaus met lekker veel grove groenten die daarna ook weer de basis vormt voor mijn macceroni voor de volgende dag of om in te vriezen voor een later moment. Ik ben wel iemand van seizoensgroenten, lekker ouderwets [a112.gif]. En daarbij, zelf gemaakt is altijd lekkerder dan kant-en-klaar gekocht, alhoewel ik ook dat af en toe doe. Maar ik blijf wel een echte koffieleut, maar niet te sterk want dat is zo'n klap op je maag. Maar zonder koffie vind ik geen lekkere start van de dag. Thee vind ik ook lekker maar drink ik niet zo vaak meer.
Rijst eet ik ook vaker, maar ik heb tegenwoordig ook een alternatief gevonden die ik ontdekte in een kant-en-klaar maaltijd die ik afgelopen jaar at. Nu kook ik dat product zelf. Het is zowel Grieks als Turks, lijkt op een rijstkorrel en is een mooi alternatief voor rijst of aardappel. Maar zal beslist even ongezond zijn want het is volgens mij een zetmeel product. Ze noemen het ook wel Turkse pasta en moet zo'n 15 minuten koken en is dan 2 tot 3 x zo groot als de korrel in het zakje. Het product heet overigens Orzo en is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Ik kook het altijd in een bij de hoofdmaaltijd passende bouillon.

995
 
Laatst bewerkt:

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Als ik het zo lees denk ik dat het bij mij ook niet helemaal goed gaat, en ik ben er ook nogal slecht in. Ik heb wel een tijd speltbrood gekocht, maar dan verslapt het weer. Nu eet ik dus wel weer bruin brood. Macaroni en spaghetti en aardappelen eten we ook, maar wel met mate.
Koffie drink ik een beetje, niet veel, ik drink veel water. Ik ben gek van Tomaten, en Tomatensoep. Vlees eet ik een beetje maar ben ik niet zo gek van, wel als het in macaroni zit, maar ik hou niet van hele lappen vlees eten.

Mijn gewicht is oke, maar ik denk dat het ook komt omdat ik niet zo veel suikers gebruik, niet echt veel koekjes, geen frisdrank, niet zo van de snaai, en ik doe alles lopend of fietsend, dus beweeg ook wel erg veel.

Maar vraag ik me af zou er ook niet een soort natuurlijk systeem in ons zitten die voelt dat het in evenwicht moet blijven, dat als we bijvoorbeeld aardappels gegeten hebben je automatisch geen koffie neemt? Of als je Tomatensoep gehad hebt je denkt ik neem even geen Tarwebrood erbij? Als een soort van meter in onszelf?
 

SparklingLight

Bekend lid
Forum lid
Leuk! En ja, een beetje experimenteren is op zich niet erg, maar ik ben niet zo'n keukenprinses, hihi. Als ik al eens uitgebreider kook, zelf dus dingen maak, heb je meteen je hele keuken weer overhoop met potten en pannen en schalen en weet ik wat. Alleen dat is het me dan meestal al niet waard, hihi. Ik ga als ik mijn nieuwe keukentje heb ook kijken voor een vaatwasser (2e hands) want na meer dan 6 jaar ben ik het afwassen zat!
Ik heb ook niet veel geld, bijstand, maar ik koop wel spelt. Ik at sowieso al goed brood, waarmee ik bedoel brood wat te eten is. Goedkoper brood vind ik vies, net plastic. Ik ben ook niet echt een broodeter, dus het brood wat ik eet moet wel te eten zijn en lekker, anders eet ik het niet. Voor E2,35 of zo heb ik een Korenlander heel spelt brood, een vloerbrood, wat bijzonder lekker is. Ik doe daar lang mee, ik eet niet zo heel veel brood op een dag in mijn eentje.
Maar het is wel duur. Ik heb ook nogal wat supplementen nodig, en goede supplementen kosten ook een godsvermogen. Ik heb sinds kort dan nog een extra supplement nodig omdat ik in de pre-menopause kwam. Ik heb het echt nodig, kosten: E24 p/mnd. Hoppa!!

En geen varkensvlees is ook meteen al duurder want rundvlees is niet goedkoop.
Maar goed, tis wat het is, ik rommel altijd wat aan :)
Hier trouwens nog een koffieleut! :gniffel:
 
Bovenaan Onderaan