Zuur Base evenwicht in de voeding

Silver

Bekend lid
Forum lid
#1
Omdat ik bezig ben verschillende fysieke klachten aan te pakken met celzouten ontdekte ik dat mijn lijf telkens te zuur blijft.
Ik googelde op zuur base in de voeding en ontdekte dat ik echt niet te zuur eet, maar dat ik zo idioot veel thee drink en dat dat heel verzurend werkt. Ik moet dus alkalische thee vinden, die ik lekker vind, dat wel. Maar ik vind niet elke kruidenthee lekker en ik weet eigenlijk niet welke kruiden thee alkalisch is. Zijn er hier mensen die zich met voeding bezighouden en hier adviezen over hebben.
Ik vind eigenlijk Vervaine lekker en dat is ook lekker pep, maar die is niet goed voor mijn maag. In de ochtend drink ik zoethout thee voor mijn maag, maar echt daarna wil ik zo graag pepthee en die verzuurt.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
#2
Ik wist helemaal niet dat je lichaam ook te zuur kon zijn. Ik weet dat kalk (wat alkalisch is) belangrijk is voor de botten en dat juist zuren ontstekingsremmend werken. Heb jij iets meer informatie over dit onderwerp?
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
#3
Ik weet daar ook weinig van. Ik drink ook veel thee maar vooral groene thee. Is die ook zuur? De tabel die ik van Dr. Vogel vind, heeft groene thee er niet tussen staan. Wel zwarte thee en kruidenthee.

Ik drink wel vaak groene thee met citroengras, dat blijkt ook alkalisch te zijn.
En een kruidenthee die ik persoonlijk lekker vind is deze De Tuinen Drakenmix Thee kopen bij Holland & Barrett. Die zit ook aan de alkalische kant volgens mij.
 

Saturnus

Bekend lid
Forum lid
#6
Ik heb er niet voor gestudeerd maar wil best even kijken of ik vanuit eigen ervaring iets voor je kan betekenen.
Bij te veel supplementen iname heeft het lichaam moeite om de stoffen goed af te breken. Het kan zij dat je maagzuur gehalte dan iets omhoog gaat zodat je lichaam het alsnog d.m.v het aanmaken van meer maagzuur probeerd af te breken.

Welke fysieke klachten heb je momenteel?
En welke tabletten en hoeveel mg gebruik je op een dag?
Weet je ongeveer van jezelf wat je op een dag eet/ drinkt?

Je zou Rooibos thee kunnen drinken, hier is niks mis mee.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
#8
Als ik terugdenk aan de baby/peuterjaren van mijn zoon dan gaf ik altijd venkelthee om hem rust te geven wanneer zijn maag en spijsvertering van streek waren en hij daardoor ook drukker was.
Nu ik deze site zojuist vond, zag ik dat dit zeer basisch is.
Er staat verderop op de pagina een heel duidelijke tabel met opsplitsing van zeer basisch naar zeer verzurende producten.
Zuur-base Voedingswijzer, Zuur vs Alkalisch?
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
#9
Ik ken wel Alka thee om te ontzuren is dat speciaal. Ik weet niet waar je het allemaal kunt kopen, in ieder geval wel online. Maar misschien ook in wat alternatieve zaken.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
#10
Ik wist helemaal niet dat je lichaam ook te zuur kon zijn. Ik weet dat kalk (wat alkalisch is) belangrijk is voor de botten en dat juist zuren ontstekingsremmend werken. Heb jij iets meer informatie over dit onderwerp?
Er zijn talloze problemen en ziektes die door verzuring van het lichaam ontstaan. Ik wil niet zeggen dat je nooit verzurend voedsel mag eten of zo, maar waar het om gaat is de balans. Als de balans doorslaat naar te zuur kunnen er overal in je lijf klachten ontstaan, waar medici dan weer chemische medicijnen tegen geven, die dan weer andere problemen geven, waar je dan weer andere medicijnen tegen kunt krijgen en.... en.......en
Natuurlijk is het zuur-base evenwicht niet de enige oorzaak van ziekten, maar een behoorlijk percentage ziektes wordt door verzuring veroorzaakt.
Die thee, waarvan je die link geeft, die ga ik beslist eens proberen.

@ Rainbow. Die groene thee met citroengras die kan ik ook wel eens gaan proberen. Ik ben niet zo dol op groene thee, maar met citroengras is het misschien wel lekker.

Saturnus, ik wist niet dat voedselsupplementen en ik bedoel hierbij de vitamine enig probleem kunnen veroorzaken. Op dit moment gebruik ik een Multi vitamine van Vitals en vit. A van Vitals. Volgens mij (dat wil zeggen, wat ik me heb laten vertellen)is Vitals het beste merk dat er is en doet het speciaal onderzoek naar de opname in het lichaam. Verder gebruik ik nog D,B en C van Solgar. Ik dacht dat dat ook een goed merk was.
Heb je concrete voorbeelden van vitamines die niet opgenomen worden? en waardoor?
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
#11
Dank je voor deze informatie Silver. Ik ben mij door jouw topic er eens meer in gaan verdiepen zodat ik mij ook wat bewuster wordt wat ik tot mij neem.
Ja, tijdens het zoeken kwam ik de link van die thee zomaar tegen. Ik ben benieuwd of ie lekker is. Er zaten volgens mij best smakelijke ingrediënten in.
 

Saturnus

Bekend lid
Forum lid
#12
Ik probeer mijn lichaam zoveel mogelijk met voeding in balans te krijgen, alleen zijn er zoveel verschillende soorten vitaminen en mineralen die ik tijdens het trainen verbruik dat ik deze wel eens probeer aan te vullen met natuurlijke voedingssuplementen. Mijn lichaam verteerd vitamine pillen met heel veel zuur. Ik weet van bepaalde stoffen zoals zink dat deze niet of nauwlijks door het lichaam word opgeslagen en daarom bij mij direct word verteerd met heel veel zuur. Mijn lichaam vind supplementen niet zo fijn denk ik. Ik neem het daarom ook niet in als het niet hoeft. Het is overigens niet schadelijk voor zover ik weet maar je zou eens kunnen uitproberen of je een supplement kunt vervangen voor een stukje fruit en kijken wat er gebeurd. 1 of 2 stukjes fruit op een dag zou meer dan voldoende moeten zijn. Daarnaast willen we ook nog wel eens een paar dagen hetzelfde eten waardoor dezelfde voedingstoffen in overvloed aanwezig zijn, dit kan ook maagzuur opwekken omdat het ook weer afgebroken moet worden.

Als ik een lijsje zou samenstellen dan denk ik toch:
- Supplementen matigen proberen te vervangen met gezonde voeding als het mogelijk is.
- Gevarieerd eten
- Eten op dezelfde tijdstippen.

Wanneer je op dezelfde tijdstippen eet dan leert je lichaam hoeveel zuur het ongeveer moet aanmaken (nodig heeft) voor de vertering van ons eten. Daarnaast verbeterd je suikerspiegel, zal je energie level mooi in balans raken. En zul je nog vaker denken (yes, wat zit ik toch lekker in mn vel). Er zijn ook wel voedingstoffen die verzachtend kunnen werken voor vrouwen. Eten kan soms een hoop goed doen als je er een beetje plezier in hebt.
 
Bovenaan Onderaan