Pendel

Bekend lid
in memoriam
Uit nieuwsgierigheid naar zonnevlammen ontdekte ik zojuist de website Poollicht.be en vond het boeiend wat ik daar allemaal kon nazien. De website houdt de activiteit per dag bij en heeft ook een forum.
 
TopicStarter
TS
P

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Het valt mij op dat het de laatste tijd erg rustig is qua zonnevlammen, terwijl het een aantal jaren geleden enorm actief was en zelfs verstoringen in signalen als gevolg had.
Bestaat daar ook een logica in waardoor we enigszins kunnen voorspellen?
Het enige wat ik er zover over kon vinden was de elfjarige cyclus en die schijnt in 2025 weer te pieken, maar dit keer volgens berichten net zo heftig zo niet heftiger dan 2014.

 
Laatst bewerkt:
V

Verwijderd lid 1604

Gast
Zonne-update
14 augustus 2021 om 12:10 UTC
De zonneactiviteit was de afgelopen 24 uur op een laag niveau met een enkele lage C-Flare waargenomen rond AR 2853 om 21:08 UTC (13 augustus). Er zijn momenteel 3 genummerde regio's zichtbaar, waaronder de nieuw toegewezen AR 2856 in het noordwestelijke kwadrant. De zonneactiviteit zal naar verwachting op korte termijn op zeer lage tot lage niveaus aanhouden. Afbeelding door SDO/HMI.
 
TopicStarter
TS
P

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Een nare bijkomstigheid voor het zien van het fenomeen Aurora Borealis oftewel poollicht/noorderlicht is dat die nauwelijks of zelfs niet aanwezig is bij lage zonneactiviteit. Nog even geduld dus als je die zou willen zien.
 
V

Verwijderd lid 1604

Gast

Zonnestormen Voorspellen Om De Aarde Te Beschermen.​

Onderzoekswetenschapper Gabor Toth van de University of Michigan wil grote zonnestormen kunnen voorspellen. Hij en zijn team willen deze voorspellingen gebruiken om de aarde te beschermen tegen een mogelijk rampzalig ruimteweergebeurtenis . In een verklaring die op 11 augustus 2021 werd vrijgegeven, merkte hij op:
Er zijn slechts twee natuurlijke rampen die kunnen invloed hebben op de gehele Amerikaanse One is een pandemie. En de andere is een extreme ruimteweergebeurtenis.
machine-learning-probabilities-solar-flare-800x336.png

Wetenschappers gebruiken machinale leermethoden om zonnestormen te voorspellen. In het witte diagram hierboven is de toename in waarschijnlijkheid te zien 19,6 uur voordat een M-klasse flare (gele stippellijn) plaatsvindt. Afbeelding via Yang Chen (V. van Michigan)/ NASA (achtergrond)/ Eos . Gebruikt met toestemming.

Meer : | EarthSky
 
V

Verwijderd lid 1604

Gast
Wat een interplanetaire schok lijkt te zijn, is het afgelopen half uur het DSCOVR-ruimtevaartuig gepasseerd. De snelheid van de zonnewind nam toe van ongeveer 480 km/s tot iets meer dan 600 km/s. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de CME-activiteit van de afgelopen dagen. Een kleine (G1) tot matige (G2) geomagnetische stormwacht is van kracht voor de komende 24-48 uur. Meer om te volgen.