Zo krijg jij een egeltje in de tuin

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
#1
Egels houden een winterslaap van soms wel een half jaar. De stekelige diertjes leven dan van hun vetreserves. Nu is de tijd waarin ze zich voorbereiden op de winter, door flink te eten en een beschut holletje te bouwen. Maar de diertjes hebben het lastig. Gelukkig kunnen we ze helpen.,,Er zijn aanwijzingen dat het slecht gaat met de egel'', waarschuwt dierecoloog Jasja Dekker. Het aantal egels is in ons land al een paar jaar stabiel, maar laag. Hoeveel het er precies zijn, is moeilijk te zeggen. ,,Maar we weten wel dat ze last hebben van tegels en hekken in tuinen waardoor ze moeilijk bij voedsel kunnen komen. Ook slakkengif in tuinen is slecht voor ze.''

Een andere bedreiging: zachte winters. ,,Egels zijn gebaat bij lange, koude winters. Door hoge temperaturen worden ze eerder en vaker wakker. Dan gaan ze aan de wandel en verbruiken ze hun reserves.'' En dat kost vaak zoveel energie dat ze de winterslaap niet overleven.

Maar er is hoop. Als je in deze tijd een egeltje bij jou in de tuin vindt, kun je het beestje helpen de winter zo goed mogelijk door te komen. Drie tips.

Rommelig
Als je een egel ziet die een plek uitgezocht heeft, laat het daar dan rommelig. Het dier heeft behoefte aan een droge en beschutte plek. Zijn er te weinig schuilplaatsen in je tuin? Geef ze dan een eigen plekje door een egelwoonhuis te plaatsen. Egels zoeken ook graag een warm schuurtje op. Als je de deur in de herfst openzet, vergroot je de kans dat er een egel bij je komt logeren.Voedsel
Bijvoeren kan geen kwaad. Als het 's nachts gaat vriezen, is natuurlijk voedsel vaak niet meer te vinden. Zet daarom bakjes water neer. ,,In kattenvoer of speciaal egelvoer zit alles wat ze nodig hebben'', weet Brenda Velthuis van Dierenambulance De Meren. ,,Let op: geef geen melk, daar krijgen egels diarree van.'' Brood heeft trouwens ook geen zin: daar zitten voor de diertjes te weinig voedingsstoffen in.

Opvang
Tot slot: zie je tijdens de winterperiode een verzwakte egel, help hem dan, want zelfstandig redt hij het niet. Op de site van de Egelbescherming staat een adreslijst van egelopvangcentra. Hier worden de egels tijdelijk opgevangen en kunnen ze aansterken.

Bron: BndeStem.nl

Bekijk voor egelhuisjes onder andere deze site.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
#7
Het is weer egeltjes-tijd :mrgreen:
Ik ben benieuwd of er door iemand hier al egels zijn gezien.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
#8
Ik zie vooral muizen en koolmezen. Beiden blij met het vogelhuisje.
Vind het wel jammer dat ik geen egels hier tegenkom.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
#9
Volgens mij laten egels zich ook niet zomaar zien.
Koolmezen blijven leuk om te zien, muizen ook wel, mits ze netjes buiten blijven.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
#10
Nee egels laten zich niet zo snel zien maar ze kunnen wel heel luidruchtig zijn.
En de muizen hier hebben de moeilijke taak om de kat te slim af te zijn. Dus binnenkomen zal niet snel gebeuren.
 
Bovenaan Onderaan