gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Een artikel uit bndestem.nl:
Wespspin rukt op: deelnemers Toer de Boer ontdekken exemplaar in Drimmelen

Bleef deze grote spinnensoort jarenlang letterlijk in Limburg hangen, inmiddels beschouwt ze heel Nederland tot haar territorium. Zoals dit exemplaar op landgoed de Koekoek in Drimmelen. Tijdens de Toer de Boer ontdekten deelnemers deze enorme fel zwart-geel gestreepte spin in het hoge gras.

De spin is een van de grootste soorten die in Europa te vinden zijn. Het dier dankt zijn naam aan de vrouwtjes die een zwart achterlijf hebben met daarop felle gele of witte strepen. Wespspinnen kunnen niet steken en hun beet is ongevaarlijk voor mensen.Dion uit Oosterhout, niet bang voor spinnen, ging er eens goed voor zitten.De wespspin leeft van sprinkhanen, libellen en kevers. Bijzonder is dat het vrouwtje het mannetje na de paring opeet.Hij dient het vrouwtje tot voeding, wat de ontwikkeling van zijn nageslacht ten goede komt.

De naam 'wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje. Ze heeft een zwart achterlijf met heldere gele, witte en diepzwarte grillige banden, vooral vlak voor het afzetten van de eitjes is het achterlijf sterk opgezwollen. De buikzijde van het achterlijf heeft twee gele strepen in de lengterichting. De cephalothorax of kopborststuk is zilverachtig behaard en de poten zijn duidelijk bruinzwart met geelgrijs gebandeerd. Ondersteboven zittend in het web valt de spin daardoor goed op, maar wordt door veel vijanden juist met rust gelaten vanwege het wesp-achtige uiterlijk. De wespspin is een van de grootste Europese spinnen, en is vanwege de lengte en kleuren moeilijk over het hoofd te zien, zelfs voor mensen die niets van spinnen weten is de soort ook makkelijk op naam te brengen. Vrouwtjes worden ongeveer 15 millimeter lang, gemeten van de kaken tot aan de punt van het achterlijf, door de grote dikke poten lijkt de spin aanzienlijk groter. Mannetjes zijn dofbruin en veel kleiner, ze worden maximaal 5 millimeter. Vanwege hun geringe grootte worden de mannetjes maar zelden opgemerkt.Lees meer over de wespspin op wikipedia.
 
Bovenaan