gouwepeer

Admin
Medewerker
Een jaar heeft afgerond 52 weken. Met 52 weken komen we echter uit op 364 dagen. We houden dus elk jaar 1 tot 2 (schrikkeljaar) dagen over. Zodra er minimaal 4 dagen over zijn krijgen we een 53e week. Om een paar jaar hebben we dus week 53 op de kalender staan. Maar wanneer begint week 1?
Van oudsher was de zondag de eerste dag van de week. Vanuit de Joodse en Christelijke kalender begonnen we de week met een rustdag, waardoor zondag de eerste dag van de week was. In Nederland en België geldt de maandag als eerste dag van de week.

Week 1:
Een week heeft 7 dagen. Indien 1 januari op een donderdag valt Hebben we 3 dagen (maandag t/m woensdag) in het oude jaar en 4 dagen (donderdag t/m zondag) in het nieuwe jaar. In dat geval vallen de meeste dagen van de week in het nieuwe jaar. De eerste week waarin de donderdag in het nieuwe jaar valt is dus week 1. Indien 1 januari op een vrijdag (of later) valt valt heel die week in week 52 of week 53 van het oude jaar. In 2026 hebben we weer een 53e week.
 

zonneschijn

Bekend lid
Forum lid
Ik las in een artikel dat onze maanden telling niet klopt. Eerst moest ik er hard om lachen🤣.
Na de tweede keer dacht ik uhm🤔. Mee wat een onzin.
En nu denk ik wacht eens even. Iets klopt er niet.
November ( komt van 9 en is de 9e maand), December ( dieci= de 10e maand) ,januari = 11, februari =12 en maart = 13.

Dus valt ons Nieuwjaar officieel op 1 april.
In het artikel stond ook dat mensen die zich aan deze eeuwen oude telling hielden en niet mee wilden naar de nieuwe telling zoals we nu doen de 1 april fools werden genoemd.

Is dit een 1 april grap of toch echt.
Het antwoord volgt zodra ik het filmpje weer kan vinden 😆😆