wetenschapforum

  • Beste bezoeker, welkom op deze pagina. Indien je deze site voor het eerst bezoekt kan de Home pagina nuttige informatie bieden. Kijk rustig rond op deze site om een indruk op te doen. Merk hierbij op dat niet alles zichtbaar is zonder ingelogd te zijn. Interesse gewekt? Registreer dan eenvoudig een eigen account.

gouwepeer

Admin
Medewerker
De Europese wetgeving om kunstmatige intelligentie aan banden te leggen is de eerste ter wereld van zijn soort.
Na dagenlang onderhandelen, zijn er nu voorlopige Europese regels afgesproken om kunstmatige intelligentie (AI) te beteugelen. De EU is de eerste die de baanbrekende technologie aan banden legt. Sinds de komst van taalbot #ChatGPT eind 2022 zijn er zorgen over de snelle opmars van AI. Hoewel de nieuwe technologie veel kansen biedt, zijn er ook zorgen over de veiligheid.

 
TopicStarter
TS
gouwepeer

gouwepeer

Admin
Medewerker
En voor wie NRC en AD niet te lezen is in verband met een eventuele verplichte account kan uiteraard op nu.nl het openbare artikel bekijken.
 
TopicStarter
TS
gouwepeer

gouwepeer

Admin
Medewerker
Ik heb ChatGPT de vraag gesteld wat de EU regels zeggen over AI.
Het antwoord:


De Europese Unie heeft in 2024 de eerste uitgebreide wetgeving voor kunstmatige intelligentie (AI) ingevoerd, bekend als de AI Act. Deze wetgeving is bedoeld om een veilig en ethisch gebruik van AI binnen de EU te waarborgen, met specifieke richtlijnen en verplichtingen voor verschillende soorten AI-systemen.

Belangrijkste Kenmerken van de AI Act:​

  1. Risicogebaseerde Benadering:
    • AI-systemen worden geclassificeerd op basis van het risico dat ze vormen. Hoe hoger het risico, hoe strenger de regels.
    • Hogerisicosystemen, zoals die gebruikt voor biometrische surveillance of in kritieke infrastructuren, moeten voldoen aan strenge eisen, waaronder risicobeoordeling, risicobeperking, en incidentrapportage (Artificial Intelligence Act EU) (World Economic Forum).
  2. Transparantie:
    • AI-leveranciers moeten technische documentatie opstellen en naleven, EU-auteursrechten respecteren, en gedetailleerde samenvattingen verstrekken over de gebruikte inhoud voor training van de AI-systemen.
    • Voor generatieve AI-modellen, zoals ChatGPT, zijn er specifieke transparantieverplichtingen, waaronder het openbaar maken van de datasets die gebruikt zijn voor training (World Economic Forum).
  3. Verboden Praktijken:
    • De wet verbiedt bepaalde toepassingen van AI, zoals cognitieve gedragsmanipulatie, ongerichte gezichtsherkenning uit publieke bronnen zonder toestemming, sociale scoring en biometrische categorisaties die gevoelige informatie zoals religieuze of politieke overtuigingen kunnen onthullen (World Economic Forum) (TechCrunch).
  4. Toepassing en Handhaving:
    • Er is een toezichthoudend orgaan, het EU AI Office, opgericht om toezicht te houden op de naleving van de wet en om standaarden te ontwikkelen voor AI-systemen.
    • Bij niet-naleving kunnen boetes variëren van 7,5 miljoen euro of 1,5% van de wereldwijde omzet, tot 35 miljoen euro of 7% van de wereldwijde omzet, afhankelijk van de ernst van de overtreding (Artificial Intelligence Act EU) (TechCrunch).
  5. Gebruik door Overheden:
    • Overheidsinstanties mogen real-time biometrische surveillance alleen gebruiken in zeer beperkte gevallen, zoals bij het zoeken naar vermiste personen of bij het voorkomen van terroristische aanvallen (World Economic Forum).
Deze wetgeving is een belangrijke stap voorwaarts in de wereldwijde regulering van AI, met als doel de voordelen van AI te maximaliseren en de risico's te minimaliseren, terwijl de fundamentele rechten en vrijheden van burgers worden beschermd (Artificial Intelligence Act EU) (World Economic Forum) (TechCrunch).