Verleden Heden of Toekomst

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Hoe hebben jullie dit? Ben jij iemand die volledig of best heel veel in het Nu leeft, echt geniet van het moment? Of ben je iemand die vaak meer met herinneringen bezig is, malen gebeurde dingen continue rond, zowel leuke als minder leuke? Of ben je juist meer met de toekomst bezig, en denk je juist meer vooruit, in wat je wilt creëren, en wilt gaan doen?
Of is het eigenlijk wel een beetje in balans?
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Ik zit zelf voornamelijk in het nu en een klein beetje in de toekomst.
Herinneringen gebruik ik over het algemeen om dingen te verwerken en een plekje te geven of juist om verder te kunnen groeien.
Naar mijn eigen beleving is het wel in balans.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Door mijn traumatische verleden is er lange tijd een enorme trekkracht vanuit dat verleden geweest. Tot mijn blijdschap begint dat drastisch te verminderen en leef ik steeds vaker in het nu.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik was over je vraag aan het nadenken en eigenlijk bedacht ik me wat is nu eigenlijk het Nu?
Als ik ergens verdrietig over raak, en dat verdriet zit nu in mijn systeem maar heeft zich ooit in het verleden vastgezet dan ben ik nog steeds in het nu met oude dingen bezig. Want het wordt nu geraakt en niet gisteren. Het is dan wel de realiteit van het Nu. Het dient zich nu aan, dus reageer je er ook op dat moment op.

En wat betreft de toekomst, soms voel ik wensen, dingen die ik zou willen. Ook maar die dienen zich dan op dan moment aan, het is dan kennelijk mijn flow om dan te beseffen dat ik iets graag zou willen.

Ik denk dat in het Nu leven vooral leven met de stroom of flow is. En daar kunnen dingen vanuit het verleden terugkomen, of wensen en zorgen voor de toekomst. Dan is dan allemaal op dat moment wel aan de orde.

Ik heb bijvoorbeeld geen kinderen, zou ze wel graag willen en maak me soms wel eens zorgen dat het voor mij niet is weggelegd. Ik ga dan altijd wel na of ik er op dat moment iets aan kan doen, en dan neem ik de stap waarvan ik denk dat die als eerste nodig is. Maar besef me ook wel dat mijn controle maar tot een bepaalde hoogte reikt, sommige dingen zijn niet in mijn handen en dan laat ik het weer los. Ben ik dan niet meer in het nu?

Ik denk dat het gevaar meer zit in vasthouden aan dingen en misschien is het nog wel het moeilijkste om te onderscheiden wanneer je je vasthoudt. Wanneer beweeg je tegen je eigen flow in? Ik heb daar nog wel moeite mee, in die zin leef ik dus vaak niet in het nu.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Wanneer beweeg je tegen je eigen flow in?
Dat is een hele belangrijke vraag. Ik ben er toe over gegaan om telkens als er iets op mijn pad komt goed te voelen of dat werkelijk is wat er NU bij mij past. Dat kan dan best zijn dat ik ogenschijnlijk goede dingen afwijs. Mijn broer die mij een gratis weekje Rosas (Costa Brava) aanbood. een meditatiegroep waarvoor ik was uitgenodigd en waar ik me heel vereerd mee voelde.
Dingen waarvan de mensen om mij heen zeiden: "Waarom doe je dat niet?" en toch weet ik zeker dat die vakantie, die groep nu niet bij mij past.
Ik zeg niet dat ik daarin geen fouten maak, maar dat geeft eigenlijk niet, dat is ook een ervaring. Ik ben gewoon op weg naar het NU, misschien wel het hier-nu-maals.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ja dat is inderdaad wel een nadenken wat is eigenlijk het Nu?
Voor mij is het dat als je ergens bent, bijvoorbeeld in het bos loopt, niet alweer bezig bent met wat moet ik vanmiddag doen, of morgen, of alleen maar maalt over wat geweest is, echt even het lopen in het bos de omgeving in je opnemen, de bomen voelen, de lucht inademen. Niet dat het verkeerd is dan dingen te overdenken..
Even een bepaalde focus denk ik, ergens echt zijn. Er zullen altijd wel bepaalde gedachten van wat geweest is en toekomst voorbij drijven, maar als je gemiddeld genomen ook de focus hebt op waar je bent en waar je loopt, dan ben je echt in dat moment misschien?


Dat stukje van tegen je eigen flow in vind ik ook mooi, wat Silver beschrijft.
Ik merk dat ik tegenmijn flow inga als ik weerstand voel. Soms begrijp ik die weerstand niet want dan denk ik, ik vind het toch leuk om te doen, ik vind de mensen toch leuk? Maar dan blijkt toch at het op dat moment niet past en de weerstand altijd een reden heeft.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Ik merk dat ik tegenmijn flow inga als ik weerstand voel. Soms begrijp ik die weerstand niet want dan denk ik, ik vind het toch leuk om te doen, ik vind de mensen toch leuk? Maar dan blijkt toch at het op dat moment niet past en de weerstand altijd een reden heeft.
Ja, dat klopt precies. Ik had gewoon zo'n weerstand om naar dat meditatiegroepje te gaan en het waren zulke aardige mensen, ze hadden me zo welkom doen voelen en toch voelde ik altijd die weerstand om er heen te gaan. NU heb ik een ander groepje gevonden en daar ga ik graag heen.

Ik heb hier een boekje; Leven in vreugde, ik weet eventjes niet wie de schrijfster is, Roman of zo iets, daarin staat dat dat wat je het liefste doet een teken is van je Hogere Zelf, dat dat goed voor je is.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ja dat is wel herkenbaar, dat je soms dingen laat gaan die ogenschijnlijk mooi zijn. Ik moet hier nog heel veel rekening houden met vermoeidheid, dat vind ik wel eens lastig want ik wil nog zoveel dingen doen. Ik weet dat ik ongeveer 1 dag per week nodig heb voor mezelf om uit te rusten en te mediteren maar toch hoop ik dan dat dit de volgende week een halve dag is. En als ik dan toch weer 1 dag nodig blijk te hebben kost het me wel moeite om daar aan toe te geven, dan vecht ik wel een beetje tegen mijn flow.
Een ander ding is dat mijn ziel kennelijk een ding heeft met onbekend terrein en buiten de lijntjes kleuren. Ik moet heel vaak buiten mijn comfortzone opereren en dat duurt vaak ook wel even voordat ik die stap weer heb gezet. Dat tempo is zo hoog, dan heb ik net iets spannends en nieuws volbracht en dan liggen de volgende drie plannen alweer klaar. Als ik dit dan gedaan heb, dan brengt het me ook echt wel vreugde en het geeft me ruimte. Dus het zijn wel goede dingen maar helemaal vanzelf, gaat die flow tussen spannende dingen doen, en buiten de comfort zone treden en rekening houden met de vermoeidheid, niet.

Vandaag heb ik ook zoiets vreemds, ik ben echt uitgeteld. Heb hoofdpijn en ben moe maar voel sinds gisteravond al een push om contact op te nemen over extra werkzaamheden. En dat terwijl ik écht geen zin heb om nóg meer nieuws toe te voegen laat het gevoel dat ik moet bellen me niet los. Als ik dan mijn flow zou volgen dan zou ik niet bellen, want ik voel geen ruimte.
 
Laatst bewerkt:

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Dat boekje heb ik ook Silver, van Sanaya Roman.

Ik weet niet of je flow, je natuurlijke stroom altijd meteen vreugde brengt, ik geloof er ook in dat we bepaalde leerwegen volgen, en dus bepaalde situaties toch aangaan. Misschien leidt jouw flow je toch naar dat telefoontje en die extra werkzaamheden Rainbow, omdat er op de langere termijn vreugde aan vastzit, maar er nu iets inzit wat je al zou gaan doen omwille van bepaalde lessen. Als ik naar die eerdere ontmoeting kijk, waar ik over schreef die gestopt is omdat die persoon me geld afhandig wilde maken, leidde mijn flow me daar wel heen, maar voelde ik toch weerstand in dat allereerste moment. Maar de flow stroomde door omdat ik daar een les in had, uiteindelijk is dat afgerond, en voel ik er juist vreugde van wat ik er uit heb kunnen halen.
Ik geloof ook soms dat we verder in de flow kunnen kijken, maar dat we er te snel op in zoomen. Ik hou enorm van schrijven, en heb ook wel het idee dat er nog eens een boek een succes gaat worden, maar als ik te snel in die flow spring is het niet het moment nog, toch spring ik er dan soms weer te snel in, omdat ik misschien ergens in me al een uitkomst leeft die gaat komen.
En soms analyseer ik de flow te veel, wil ik bijvoorbeeld iets niet gaan doen, voel ik weerstand omdat ik moe ben, maar blijkt dat als ik toch naar een bepaalde afspraak ga, er juist meer ruimte ontstaat door iets wat diegene me aanreikt.
Dus aan de ene kant probeer ik me los te maken van teveel denken, maar me meer te richten op het vragen van reik me de wegen aan die goed zijn om me ruimte te doen voelen, als ik daar heel erg op vertrouw kan weerstand opeens ook anders aanvoelen.
Verdwijnt weerstand die ik eerder had door vertrouwen in wat me aangereikt wordt, want soms is mijn weerstand teveel gericht op denken, ik moet meer naar het weerstand in puur voelen. Maar veel weerstand die ik voel is ook weer gebaseerd op mijn denken.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Nee dat is waarschijnlijk zo Muriel, een flow is niet altijd de makkelijkste manier maar is denk ik wel altijd verruimend.
Ik heb nu een extra dag pauze genomen en alles on hold gezet, zodat ik niet afgeleid raak en toch dat telefoontje (uitgerust en wel) kan gaan plegen.

Denken is altijd wel een onderdeel van voelen maar met voelen heb je vaak alle informatie tot je beschikking en met denken heb je maar een van de lagen te pakken. Het gaat er denk ik om dat je het denken op een lijn met je voelen brengt. In mijn ervaring vertraagt het denken dan, ben je vooral in het moment bezig met datgene wat zich dan aandient. We hebben ons denken niet voor niets meegekregen, denk ik dan maar.
 

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
Ik kijk regelmatig achterom. Niet om het verleden weer op te rakelen, maar om het nu te vergelijken met vroeger; waar ik toen stond en waar ik nu sta. Of wanneer ik voor een situatie sta wat ik enigszins kan vergelijken met iets uit het verleden. Of wanneer iemand anders misschien nu iets kan leren van mijn verleden.
Ook kijk ik veel (en ver) vooruit, omdat ik besef dat mijn acties en daden ook de toekomst beïnvloeden. Het is gebleken dat ik heel goed het grotere geheel kan overzien, en dit is voor mij net zo natuurlijk als ademhalen.
Ik leef best wel in het nu, maar daarin neem ik bijna altijd mijn geleerde lessen bewust mee en kijk ik naar de beïnvloeding van de toekomst.
Puur en alleen in het nu zijn (bv dmv meditatie) doe ik eigenlijk te weinig; daar moet ik weer eens mee beginnen.
 

Saturnus

Bekend lid
Forum lid
De ziel bevind zich in de fase waarin het zich moet bevinden om verder te kunnen groeien. Als je op dit moment in je leven af en toe achterom kijkt of regelmatig met de toekomst bezig bent dan is dat prima. Als het verleden of de toekomst je leven beheerst ga dan mediteren of op je eigen mannier de rust opzoeken zodat je weer wat meer in balans terecht komt.

En vanuit daar kun je een stapje verder gaan als je er klaar voor bent.
Moet ik dan zoveel mogelijk in het hier en nu leven?
Het antwoord is dat je niet moet proberen zoveel waarde te hechten aan het begrip "tijd".
Dit begint met loslaten van oude pijn en te luisteren naar je eigen gevoel, wat vind ik prettig en fijn en wat vind ik minder fijn.

*Maak jezelf 'meester' in het leren kennen van jezelf.

Als je toe bent aan de volgende stap in je ontwikkeling stuur me dan een pm of als je het gevoel hebt dat je blijft hangen in oude patronen.

Fijne avond allemaal
 
Bovenaan Onderaan