gouwepeer

Admin
Medewerker
Het grote verschil tussen gasreuzen zoals Jupiter en sterren zoals de zon:
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel, en tevens de zwaarste planeet. De Zon is een ster. Maar wat maakt het verschil tussen een gasreus (planeet) en een ster?
Jupiter heeft een diameter van 142.984 km, gemeten over de evenaar, en 133.708 km van noordpool tot zuidpool. De zon heeft een diameter van 1,393 miljoen km. Toch maakt de afmeting niet uit of het nou om een planeet gaat of om een ster. Er zijn zelfs sterren die kleiner zijn dan de Aarde.
De maan
De maan is een natuurlijke sateliet van de Aarde. De massa van de maan is te laag om een atmosfeer vast te houden.
De Aarde
De Aarde is een rotsplaneet met voldoende massa om een atmosfeer vast te houden.
Gasreuzen
Saturnus, Jupiter, Uranus en Neptunus zijn gasreuzen. Deze planeten hebben zoveel massa dat ze een dikke atmosfeer vast houden. Hoe groter de massa, des te hoger de druk. De druk van de atmosfeer is te laag om een kernfusie op gang te brengen. Dit is waarom dit planeten zijn.
Sterren
De Zon heeft zoveel massa dat door de druk een temperatuur ontstaat waarbij kernfusie ontstaat. De aantrekkende werking vanuit de kern van de Zon probeert al het gas naar zich toe te trekken. Door de kernfusie ontstaat er een tegendruk van binnenuit zodat de Zon niet ineen stort tot een zwart gat. De zon heeft hierdoor een vaste diameter.
De kernfusie
In de zon worden de waterstof atomen gefuseerd tot helium atomen. Met een levensduur van ongeveer 9 miljard jaar heeft de Zon de helft van deze leeftijd behaald. Zodra al het waterstof is omgezet in helium zal de Zon uit balans raken. De stralingdruk zal dan gaan winnen van de aantrekkingskracht waardoor de Zon op zal gaan zwellen tot een rode reus. Bij dit proces zal de buitenste laag worden afgestoten. De aantrekkingskracht zal weer gaan winnen van de stralingsdruk en als gevolg daarvan zal de Zon inkrimpen tot een witte dwerg.
De balans tussen aantrekkingskracht en stralingsdruk zal weer in balans komen en de helium atomen gaan dan fuseren.
Bruine dwerg
Een bruine dwerg zit tussen een gasreus en een ster in. Een bruine dwerg heeft door zijn druk een hogere temperatuur dan een gasreus, maar onvoldoende massa om tot kernfusie te komen. Ondanks de hogere massa van een bruine dwerg kan deze toch kleiner zijn dan een gasreus.
Neutronenster
Hoe hoger de massa van een ster, des te meer zal de atmosfeer naar binnen worden getrokken. Bij een neutronenster word de massa zodanig naar binnen getrokken zodat alle atoomkernen 1 grote atoomkern word. Denk hierbij aan een ster met een diameter van 1 miljoen kilometer die word samengeperst tot een diameter van 10 tot 12 kilometer. Protonen en elektronen smelten hierbij samen en vormen zo neutronen. Alle neutronen worden op elkaar geperst totdat de tegendruk even groot word. Een theelepel vol neutronenster weegt meer dan 1 miljard ton.
Een neutronenster heeft een diameter van 10 tot 12 km en een massa van 1,4 tot 3 maal
de zon.

neutronenster.jpg


afbeeldingen eutronenster.jpg
afbeeldingen eutronenster.jpg

Zwart gat
Is de massa aanzienlijk groter dan is de aantrekkingskracht nog groter dan de tegendruk in een neutronenster. Zelfs de massieve neutronenkern is dan niet opgewassen tegen de aantrekkingskracht. De neutronen zullen dan ineen storten tot een singulariteit: de complete massa word samengedrukt tot 1 punt. De zwaartekracht is dan zo groot dat zelfs het licht met zijn snelheid van 300.000km/seconden niet meer kan ontsnappen. Op een bepaalde afstand zal de grens ontstaan vanwaar het licht nog net kan ontsnappen. Dit word de waarnemingshorizon genoemd, het punt waar het zwart gat ontstaat.
 
Laatst bewerkt: