Pendel

Bekend lid
in memoriam
Deze dagen moet de tuin weer winterklaar gemaakt worden en bolletjes geplant. Ik heb een aantal mooie tulpenbollen van hogere soorten weten te bemachtigen en die gaan deze week de grond in.

Ik werd ook aangenaam verrast door een plant die ik vorig jaar had geplant, namelijk de passieflora. Mij was verteld dat voor vruchtvorming twee planten nodig zijn omdat zij zich niet zelf zouden kunnen bevruchten. De takken van de plant hebben hard gewerkt, want ze slingerden zich over heel veel heen en hebben een groeikracht die haast niet is te evenaren. De plant zat barstensvol bloemen deze hele zomer, maar nu ontdekte ik bij meerdere van deze bloemen dikke knollen. De grootte van ongeveer een grote druif en geheel rond maar groter dan rozenbottels. Dus toch passievruchtjes.

De sites die ik nu vond met informatie beschrijven inderdaad dat er zelfbestuivende soorten zijn en soorten die een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig hebben. De bestuiving vindt plaats door dit met de hand te doen of door bijen en hommels. Deze laatsten bewonen al jaren lang de spouwmuur van mijn woning en ik heb ze, samen met andere bijenachtige soorten deze zomer ook vaak in de weer gezien. Ik heb kennelijk geluk. En dan denk ik met een glimlach: "Dank je wel lieve hommels!"
Dit is pas het eerste jaar dat ik dit ontdek en ik ben benieuwd of ze in oktober volledig kleuren en uitrijpen. En anders volgend jaar als de plant al wat ouder is.

De druif aan de voorzijde van de woning doet het ook goed, maar er hangt dit jaar nog maar één druiventrosje aan de plant. Ook hier moet ik nog even geduld hebben. Het zal best goed komen.

De kiwiplanten aan de voorzijde hebben alles wel overleefd maar zijn niet heel veel groter geworden in vergelijking met vorig jaar. Ik denk dat zij toch behoorlijk hebben geleden onder de droogte en hitte van deze zomer. Ik ben ervan overtuigd dat ook deze planten zich straks weer goed zullen herstellen.

(schrijffoutje verbeterd)
 
Laatst bewerkt:

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik heb nog bergen onkruid te verwijderen. En een uit de kluiten gewassen hibiscus te snoeien.
Ik denk dat tuinieren hier pas echt leuk wordt als we de tuin meer naar onze zin hebben gemaakt.
Het is nu gewoon teveel werk.

Fijn dat de clematis het zo mooi doet Pendel. Kan hier ook zo genieten van een rozenstruik die al drie maanden in de bloei staat.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Wanneer kun je eigenlijk met het snoeiwerk voor de winter beginnen? Bijvoorbeeld de rozen? Nu nog te vroeg denk ik?
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ik google er ook altijd op hoor. Wel weet ik dat het beter is niet teveel weg te snoeien, want wat eraf moet kan beter vorstschade krijgen dan wat je wilt behouden. De rozenbottels kun je altijd wel wegknippen.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ook verwijder ik nooit dode bladeren want die vormen weer een bodembescherming tegen de vorst (en egels hebben het nodig).
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik google er ook altijd op hoor. Wel weet ik dat het beter is niet teveel weg te snoeien, want wat eraf moet kan beter vorstschade krijgen dan wat je wilt behouden. De rozenbottels kun je altijd wel wegknippen.

Ja ik googel me een ongeluk met al die struiken die ik nog niet van naam ken.
Maar is lastig, de ene struik kun je wel in het najaar snoeien en de andere niet.
Maar ik lees over rozen dat je ze in het najaar tot kniehoogte mag snoeien en in het voorjaar tot de tweede vertakking.
Het is nu alleen nog behoorlijk warm. Een andere rozenstruik had ik behoorlijk ingekort een maand geleden (was die doornen helemaal zal die steeds in mijn broekspijpen bleven hangen als ik op het pad erlangs liep), die is helemaal opnieuw gaan bloeien en staat nu helemaal in de knop (oeps).
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Vroeger was het altijd tegen einde september de tuin winterklaar maken, maar ik denk dat je dat tegenwoordig best een maandje mag opschuiven.

Zoals de weersvoorspelling nu is leek het me verstandig alvast het nodige te verwijderen en toch nog even snel de haag een beetje te snoeien want ook die loopt nog steeds wat uit. Zou het groeiseizoen echt voorbij zijn dan waag ik me daar niet aan want de snoeiwonden moeten ook kunnen sluiten. En verder ... na woensdag wordt het kouder dus dacht ik bollen erin. Maar volgende week schijnt het toch weer wat warmer te worden, dus ik wacht toch nog eventjes.

Als je maar wel uitkijkt met bomen en heesters die ook kunnen bloeden, of zoals bij de druif. Die mag je bijvoorbeeld alleen in hoogzomer wat inkorten en echt snoeien midden in de winter als al het blad weg is en de sapstroom stil staat want anders bloedt ie dood. Een berkenboom is hier ook gevoelig voor, die kan zo heftig blijven bloeden.

Lavendel snoei ik bijvoorbeeld pas in het voorjaar. En bij twijfel gewoon niet te heftig aan de slag gaan denk ik.

Het is best moeilijk met de seizoenen tegenwoordig. Ik herinner mij zelfs één winter waarop ik zelfs in december toch nog een keertje het gras stond te maaien omdat het maar bleef uitlopen.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Lavendel snoei ik bijvoorbeeld pas in het voorjaar. En bij twijfel gewoon niet te heftig aan de slag gaan denk ik.

Toch wel de uitgebloeide stengels? Ik heb de lavendel wel gesnoeid maar er zit nog een flinke bos groen aan nu. Ik had hier de lavendel helemaal over het pad liggen. Mijn handen jeuken zo enorm, alles in deze tuin is zo uit de kluiten gegroeid. Afgelopen voorjaar had ik te weinig tijd om alles op tijd te snoeien dus probeer nu in ieder geval waar kan een soort vormsnoei te doen.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
De uitgebloeide bloemen kun je rustig weghalen en dan kun je hem in het voorjaar lekker kortwieken zodat ie weer fris kan uitlopen. Lekker kortscheren dan :)
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Als je maar wel uitkijkt met bomen en heesters die ook kunnen bloeden, of zoals bij de druif. Die mag je bijvoorbeeld alleen in hoogzomer wat inkorten en echt snoeien midden in de winter als al het blad weg is en de sapstroom stil staat want anders bloedt ie dood.

Wij willen nog een aantal planten verplaatsen, want in het voorjaar willen we een grasveld aanleggen. Maar sommige planten die daar nu staan zijn te mooi om zomaar weg te gooien. Ik hoop ze nog te redden. Als ik het goed begrepen heb mag ik ze verplaatsen zodra de blaadjes van de bomen komen.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Hangt van de soort plant af. Als je nu planten wilt verplaatsen, zorg dan dat je een grote kluit meeneemt en ze weer in verse aarde plaatst. Strooi wat handjes turf bij zuurminnende planten want die zullen dat ook beslist waarderen. Met potgrond zit je altijd goed als verse aarde-aanvulling.

Nu kan dat ook al hoor volgens mij. Er is nog wel een groeiseizoen maar niet meer zo heftig.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Paar uurtjes terug toch even een paar foto's geschoten. Lijkt wel of ze sinds gisteren al weer in volume zijn toegenomen. Ik telde er in totaal op dit moment 17 in verschillende afmetingen. Dit zijn toch wel de grootsten nu.


passievrucht september 2020.png