Tijd

Muriel

Bekend lid
Forum lid
#1
Hier dacht ik vanavond ook over na, hoe gaan jullie met tijd om? Tijd blijft een raar iets en schijnt in het hiernamaals ook heel anders te bestaan.
Ik merk wel dat het begrip tijd de laatste tijd een andere vorm aan neemt bij me.
Voorheen leek ik altijd bang te zijn tekort tijd te hebben, wilde ik alles maar snel in een dag proppen, lette ik soms ook op anderen in mijn omgeving, ik vond dat ik toch wel regelmatig contact moest hebben met vrienden en familie, omdat het anders voor mijn gevoel niet goed zou zijn, en ook als een vriendin opeens een poos niets liet horen dacht ik, er zit alweer zoveel tijd tussen...
Maar nu lijkt het steeds meer zo te zijn, dat wat is, is er, en dat verandert niet door de tijd.
Hoe belangrijk is tijd voor jullie? We zijn natuurlijk soms aan tijd gebonden door het dagelijks leven, werk en afspraken en dat soort dingen.
Maar hoe zien jullie tijd in contacten, doelen die je wilt behalen, ervaringen die je hebt, relaties die je hebt?
 
M

marieke

Guest
#2
Ik zie tijd als iets waarvan ik altijd te kort heb! En ja, soms heb ik ook wel het idee dat ik weer eens iemand moet bellen, omdat ik dat een tijd niet gedaan heb.
Maar dan denk ik meteen: ik werd in die tijd ook niet door diegene gebeld, dus ik moet er maar niet mee zitten. Maar voor de leuke dingen, daar heb ik nog een leven er bij nodig!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
#3
Tijd is voor mij het gene wat de dag zo kort maakt. Alles hier op Aarde is ook tijdgebonden.
 

Anna Oyca

Admin
Medewerker
Administrator
#4
Men heeft door de eeuwen heen 'tijd' een heel andere betekenis gegeven. Met name door de komst van o.a. de klok is er 'tijdsdruk' ontstaan. Zaken moeten 'op tijd' af zijn of gedaan worden. Niet alleen binnen de werkculturen, maar ook privé is de mens dit serieuzer gaan nemen dan op het gevoel af te gaan en de biologische klok te volgen of te luisteren naar de intuïtie. Maar denken met het hoofd en luisteren naar wat werkgevers en landbestuurders te zeggen hebben over 'jou tijd'.
Van lieverlee is de mens in het algemeen dit zo ook gaan aannemen binnen het bestaan van hun gehele leven. Als je tijd in die zin weg zou denken is er geen 'moeten' meer zoals wij het onszelf aangeleerd hebben. Ook de technologie heeft daar heel veel invloed op. Het bellen b.v. Het is handig dat het er is, maar we bellen wat af. Het is niet alleen meer voor de noodgevallen zeg maar, maar men belt voor ieder wissewasje of vanuit 'verplichting'.
Nu ik de 40 al ruim gepasseerd ben merk ik dat ik de afgelopen jaren heel anders in de tijd sta dan vroeger. Ik voel me minder afhankelijk van tijd, ik ben het minder belangrijk gaan vinden. Mijn kijk op 'tijd' is ermee veranderd.
Wat dat betreft zou ik veel baad hebben bij een leven waarbij ik geen klok, horloge, laptop en mobiel nodig had of hoefde te gebruiken zoals nu. Je wordt gewoon verplicht door alle technologische veranderingen om dat alles aan te schaffen. Met als gevolg dat je 'tijd te kort komt' voor je gevoel.

Trouwens, het hiernamaals kent in die zin ook geen tijd zoals wij die kennen. Lijkt me heerlijk om daar te zijn..
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
#9
Ik vind het wel eens lastig. Ik werk een aantal dagen per week. Soms in het weekeind. Het gezinsleven is soms vol. De kinderen naar sport brengen.. helpen met huiswerk.. het huishouden. Als ik dan eens vrij ben vind ik het soms ook prettig om iets voor mezelf te doen zoals een boek lezen. Ik heb wel aardig wat sociale contacten en soms voelt het niet fijn als je mensen geen aandacht kunt geven. Mijn ouders wonen niet naast de deur.. ik zou ze liever veel meer zien. Nu met mijn zusje.. met wie ik een fijne band heb.. heb ik eindelijk een dag kunnen afspreken. Het is door haar werk en door mijn werk haast niet mogelijk af te spreken. We wonen ook wat kilometers bij elkaar vandaan. Daar kan ik slecht tegen dat het schijnbaar door tijd zo lastig is. En als je dan tijd hebt aan wie geef je het dan? Aan je ouders of aan die goede vriendin.. het liefst zou ik iedereen mijn tijd geven.. maar dan vergeet ik mezelf weer. En ik lijk steeds meer behoefte te hebben aan eigen tijd.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
#10
Volgens mij krijgt ook iedereen het steeds drukker. We leven ook met z'n allen in een 24 uurs economie.
Naar mijn idee gaat de tijd ook steeds sneller naarmate je ouder wordt.
Ik ben ook ooit eens deze spreuk tegen gekomen:
Een jaar dat voorbij is gaat sneller dan een dag die nog moet komen
 

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
#11
Ik merk ook hoe de dagen, weken, maanden en jaren voorbijvliegen. Het lijkt soms alsof ik nergens en voor niemand tijd heb! Ik ben heel veel aan het werk. En als ik niet werk, ben ik ofwel aan mijn huis aan het werk, ofwel ik lig voor sinaasappel op de bank. Zelf vind ik niet dat ik mijn tijd hiermee verdoe, want ik hou echt ontzettend veel van mijn werk en de uitdagingen die het met zich meebrengt, en ik hou van mijn huis verandern en aanpassen. Dus eigenlijk ben ik alleen maar bezig met mijn hobby!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
#12
Het is ook heel belangrijk dat je de tijd zoveel mogelijk naar jouw eigen wens in kan vullen.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
#13
Het is ook heel belangrijk dat je de tijd zoveel mogelijk naar jouw eigen wens in kan vullen.

Daar ben ik het mee eens. Maar ik vind dat soms best lastig. Ik zou me zomaar heerlijk weken kunnen vermaken als ik vrij ben. Maar ik zit er dan toch weer mee dat ik dierbaren niet bezoek. Die ik ook graag zie want ik ben wel weer zo dat als een contact me echt niet bevalt ik ermee stop. Dat drukt bij mij dan toch op me als ik weken niets af kan spreken. Maar misschien moet ik dat los laten.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
#15
Dat is iets wat dan wel (indien mogelijk) van 2 kanten moet komen.

Ja bij eigenlijk al mijn contacten komt het van twee kanten. Maar als we dan kijken wanneer zullen we afspreken is het drama. En daar kan ik mee zitten. Omdat ik het toch belangrijk vind iemand af en toe even te zien. Maar ik zie soms door de bomen het bos niet meer in die agenda. En als er dan tijd is ben ik ook graag even alleen.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
#17
Ik heb ook een tijd lang het gevoel gehad dat ik meer tijd nodig had voor het onderhouden van mijn contacten. Maar ik heb dat op een gegeven moment los gelaten en ben gaan vertrouwen op het lijntje wat ik heb met mensen. Als dat lijntje goed voelt, twee kanten op, dan kun je uit liefde reageren op gevoelens / ideeen/ seintjes dat je ergens anders zou moeten zijn dan je nu bent.
Dan gaan mensen een plek innemen in je leven en loopt het geheel natuurlijker. Bij mij daardoor is het vaker gaan matchen, dat ik bijvoorbeeld het idee had dat ik eens iemand moest bellen en dat ik daar op dat moment ook echt de rust en tijd voor had.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
#18
Ik heb heel erg het idee dat tijd samenhangt met keuzes maken. Dat er meerdere routes zijn, sommige sneller, sommige trager. En dat vertraging soms ook nodig is om dingen te laten bezinken of om dingen te verwerken. Maar dat je kunt kiezen hoe snel je wilt gaan en tijd wilt laten gaan.
Ik sta nu zelf op zo'n kruispunt en zie meerdere routes, allemaal brengen ze me naar hetzelfde punt maar sommige zijn sneller en sommige langzaam. Ik kan ervoor kiezen sommige zaken verder uit te diepen of ze over te slaan en direct te gaan naar waar ik het gevoel heb waar ik ergens dit jaar zou moeten zijn.
Hoe meer ik vanuit mijn gevoel ging leven hoe meer ik het besef kreeg dat tijd een vormbaar iets is. Het past zich aan aan je route en je keuzes. En dan bedoel ik met tijd niet hoeveel dingen je op een dag gedaan kunt krijgen maar dan doel ik op hoe snel je kunt komen waar je wilt zijn en kunt creeeren wat je nodig hebt op je pad.
Het is wel grappig op het moment dat ik de dagelijkse dingen losliet gingen ze vanzelf. Koste het me geen moeite meer en voor mijn gevoel ook geen tijd. Ik hoef het ramenlappen niet meer in te plannen omdat ik erop vertrouw dat er een moment komt dar ik er zin in heb en vaak ook nog met plezier. Ik ervaar tijd wat dat betreft vaak als een aards bedacht kooitje zodat mensen binnen de lijntjes gaan kleuren (voorspelbaar worden voor andere mensen)
Al geeft mijn manier van denken ook weleens problemen hoor. Ik sta erom bekend om op zondag voor dichte winkeldeuren te staan omdat ik niet zo in kan voelen in die regeltjes.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
#20
Hoe verder je spiritueel ontwikkelt, des te meer ga je beseffen dat je een onstoffelijke wezen bent in je stoffelijke vorm, en dat onstoffelijke wezen dat je bent, blijft na de dood bestaan. Hoe meer je in contact komt met je onstoffelijke wezen, des te meer heb je het besef dat dat onstoffelijke wezen niet onderhevig is aan fysieke wetten. Hij is de eeuwige, of de eindeloze, die niet vernietigd kan worden.

Vanaf dat moment gaat de tijd jou steeds minder belangrijk worden, je hoeft dan niet alles in een keer snel klaar hebben en je gunt jezelf dan ook veel meer rust.
 
Bovenaan Onderaan