A

Anonymous

Gast
De griep en verschillende vervelende keelklachten doen helaas nog steeds de ronde. Om toch nog een beetje op de been te blijven is er een lekker kruidenthee-recept om wat aan die keelklachten te doen.
De volgende kruidenthee bevat drie kruiden. Je kunt van elk hiervan een gelijk deel nemen in dit door elkaar mengen, zodat het gelijk verdeeld is. Vervolgend doe je een deel ervan in een thee-ei en laat je dat trekken.

Het gaat om de volgende ingredienten:
* Salie
* Kamille
* Pepermunt

Neem drie maal daags een kopje van deze thee om keelklachten tegen te gaan. Het gaat hierbij om keelklachten in de breedste zin van het woord. Of je nu te veel of te weinig slijm in je keel hebt, deze thee helpt je om van je klachten afte komen.
Voor het beste resultaat gorgel je met de thee, voordat je het doorslikt.

(Bron illustratie: Koffiethee.nl)
 
A

Anonymous

Gast
Is Salie niet een kruid waar je erg voorzichtig mee moet zijn?

Bedankt in ieder geval voor de tip :razz:
 
A

Anonymous

Gast
Heb je nog voor mij misschien
een tip met koffie :lol:
Ik lust geen thee (zks)
En ben een echte koffieleut.

(f) Prettige avond allemaal!
 
A

Anonymous

Gast
Eámanë zei:
Is Salie niet een kruid waar je erg voorzichtig mee moet zijn?

Bedankt in ieder geval voor de tip :razz:
Ik heb geen idee of je met salie voorzichtig moet zijn, dat zou heel goed kunnen.

misschien dat anderen het weten :wink:
 
A

Anonymous

Gast
Haring happen Twinkel :lol:

(f) Prettige avond allemaal!
 
A

Anonymous

Gast
Ik weet niet of het echt helpt,maar verzacht wel je keel.
Ja,ik hou ook erg van haring.
Uitje erbij?

(f) Prettige avond allemaal
 
A

Anonymous

Gast
Salie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salie vindt men overal in Zuid Europa, tot op een hoogte van 800 meter en is vaak te zien in de tuinen van de Provence. Salie wordt nu overal gekweekt, en komt zelden verwilderd voor.

Salie is een stevige halfheester die 30 tot 100 centimeter hoog wordt. De plant groeit in dichte bundels van vertakte, behaarde stengels. Salie is ook nog een mooie welriekende heester, populair bij de bijen en toch vaak ondergewaardeerd als bloeiende tuinplant.

De bloemen zijn lichtpaars tot blauw met rechte bovenlip, in vier- tot tienbloemige schijnkransen. De witte en roze vormen komen minder vaak voor. De bloemen verschijnen op het oude hout. De plant bloeit van juni tot augustus met lipvormige bloemen en heeft een opgaande bloeiwijze.

De bladeren groeien in paren zijn grijsgroen van kleur vaak met gele vlekken op oude bladeren. Ze zijn dik, donzig en hebben een ovale vorm met opvallende nervatuur aan de onderkant van het blad. De bladeren ontwikkelen (bij aanraking) een sterke geur en hebben een wrange, warme smaak. Ook de gedroogde bladeren zijn uitermate aromatisch en pittig.De stengel is vierkant en heeft een groene kleur met fijne haartjes. De plant is verhout in het tweede jaar. Salie is een overblijvende en een redelijk winterharde, altijdgroene heester. De plant kan niet tegen strenge vorst.

Het zaad van Salie is donkerbruin, eivormig en zeer klein.


Salie is naast een krachtigegenezende plant ook een belangrijk keukenkruid, dat alléén gebruikt, het beste tot zijn recht komt. Het is echter ook een waardevol hulpmiddel bij de vertering van vette gerechten. De bladeren worden medicinaal toegepast.Zelf Salie kweken.
Er zijn veel verschillende soorten van Salie verkrijgbaar.

Salie groeit het best op een zonnige plaats, in niet te vochtige, kalkrijke, alkalische en goed gedraineerde grond. Hij kan gemakkelijk in potten, binnenshuis en op vensterbanken worden gekweekt. De plant kan ook enige schaduw verdragen.

Vermeerderen van gewone salie kan door het uit zaad te laten opgroeien.
Alle soorten pakken gemakkelijk aan vanuit stekken, de worteltijd is `s zomers ongeveer vier weken. Uitplanten op 45 tot 60 cm afstand.

Snoeien (na het bloeien) om de dichtheid te behouden. De verhouten planten elke vier of vijf jaar verplaatsen. Geelachtige bladeren kunnen betekenen dat de wortels meer ruimte nodig hebben.
De kleine groene rups eet de bladeren, deze kan met de hand verwijderd worden of door de bladeren te snoeien en te verbranden.De geschiedenis


Salie is inheems in de westelijke en zuidelijke Balkan waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is Salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant en wordt in de zuidelijke landen op grote schaal gekweekt.
De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent "heilzaam kruid" en geeft zijn goede reputatie al weer.
Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie gebruik zou men langer leven. De kruidkundige Gerard schreef in 1597: "Salie is bij uitstek goed voor hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen, herstelt de gezondheid van lammen en geneest trillende ledematen".


Voor de wijzen uit de oudheid was het kweken van enkele salieplantjes in de tuin een garantie voor een lang leven en een goede gezondheid. Ook betekende een struik Salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was.
In de zeventiende eeuw werd Salie door de Chinezen zo gewaardeerd dat Hollandse kooplieden merkten dat de Chinezen drie kisten Chinese thee wilden verhandelen tegen één kist saliebladeren.


Voor de Romeinen was het een heilig kruid dat met enige ceremonie verzameld moest worden. De aangewezen persoon brengt een offer van brood en wijn, draagt een witte tuniek en is blootsvoets en gereinigd. De Romeinse instructies waren tegen het gebruik van ijzeren gereedschap, een verstandige maatregel daar ijzerzouten onverenigbaar zijn met Salie.
Lang geleden gingen maagden op de avond voor de langste dag in groepjes naar een park of tuin. Dit was de zogenaamde midzomernacht. Iedere maagd had een takje Salie bij zich en moest met deze Salie enkele rituele handelingen verrichten. Als alles goed verliep verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot voor de trouwlustige maagden.
In ons land werd Salie meegekookt in de melk. Deze saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen. Nog niet zo heel lang geleden was saliemelk een heel bekende drank die in Veenendaal op lampegietersavond gedronken werd. Op lampegietersavond werden voor het eerst na de zomerperiode de straatlantaarns weer aangestoken. Dit volksfeest ging gepaard met een feest van lichtjes in pompoenen en het zingen van liederen. Aan het einde van de avond kreeg ieder een beker warme saliemelk en kon heerlijk slapen.

ToepassingenDecoratief
Het blad staat goed in kransen en ruikertuiltjes.


Huishouden
Leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.
De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren. Salierook verdrijft diere- en kookluchtjes.Cosmetisch
Gebruik het blad in gezichtsstoombaden en adstringerende reinigingslotion. Wrijf het blad op de tanden om ze witter te laten worden. Het blad is ook te gebruiken bij mondspoelingen. Door spoeling met sterke saliethee wordt (grijs) haar donkerder en steviger.Medicinaal
Als geneeskruid gebruikt men de bladen en soms de bloeiende toppen. Vanaf mei tot juni (net voordat bloesems komen) worden de bladeren en/ of takken van Salie verzameld en langzaam gedroogd bij een temperatuur van 35 ° C om de beste smaak te behouden en mufheid te voorkomen.

Zaad van scharlei kan als aftreksel in oogwater gebruikt worden. Bier van de scharlei was ooit beroemd vanwege zijn bedwelmende eigenschappen. Van de vele saliesoorten worden rode en groene salie medicinaal het meest gebruikt.

Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel). Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geínfecteerde) wonden en zweren. De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn. Salie zit ook in vele kruidentandpasta's.

Recept voor Gorgelwater
1 theelepel bladeren met ¼ l. water overgieten.
20 minuten laten trekken.
filtreren.

Voor een werkwijze voor het maken van een thee, klik hier. en voor een werkwijze voor het maken van een tinctuur, klik hier.

Salie thee en saliewijn kalmeren het zenuwstelsel en zijn goed bij een lage bloeddruk. Het bevordert de spijsvertering door bijvoorbeeld een saliethee na een (overdadige) maaltijd te nemen. Salie helpt ook bij een slechte eetlust en tegen winderigheid en kan helpen diarree te overwinnen.

Voor een werkwijze voor het maken van medicinale wijnen, klik hier.

Het blad bevat fyto-oestrogenen en kan daardoor worden gebruikt om een onregelmatige menstruatie en om overgangsklachten te behandelen. Bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie werkt koude thee het best, dosering 3 tot 6 maal daags een halve kop. Van de tinctuur dagelijks 2 tot 4 theelepels in water.Er zijn veel tabletten en druppels verkrijgbaar voor overmatige transpiratie, het beëindigen van borstvoeding of tandvlees- en mondslijmvliesontsteking. Voorbeelden hiervan zijn Salvia (tinctuur) en Famosan Salvia (tabletten) van Dr. Vogel.
Volg bij deze producten de aanwijzingen van de producent op.

Salie wordt tegenwoordig nog tegen nachtzweet bij Tbc-patiënten voorgeschreven, het vermindert de transpiratie soms dagen achtereen.

Salie vermindert hoesten en kou, en helpt ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij het begin van griep of verkoudheid dagelijks 3 tot 4 koppen thee, eventueel met goudsbloem. Neem bij chronische klachten 2 koppen thee of 3 theelepels tinctuur.
Salie helpt ook tegen vermoeidheid voor of na een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.

Salie wordt ook toegepast als versterkend middel (voor het hart).
Salie is opwekkend, adstringerend, krampwerend en helpt bij onrustig slapen, leverziekten, om vocht af te drijven, stimuleert en reguleert de galstroom (nuttig tijdens afvallen) en het zuivert het bloed.

Salie bladeren die enkele minuten in azijn hebben gesudderd, zijn goed als omslagen voor pijnlijke gewrichten en reumatische aandoeningen.

Salie schijnt ook te helpen tegen pijnlijke, knobbelige borsten (raadpleeg bij knobbels in de borsten altijd een arts!), onvruchtbaarheid, verdriet en na miskramen. Salie verminderd ook de lactatie. En het schijnt te helpen bij nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en verwardheid van oudere, kouwelijke en verzwakte mensen.


bron kruidenhoek
 
A

Anonymous

Gast
salie en den

<r>Zelf maak ik meestal een mix van salieblaadjes en dennenthee, die ik bij de apotheek haal. Is best lekker, alleen wordt de thee een beetje bitter als je de salie te lang laat trekken.<br/>
<br/>
Salie op zich kan niet veel kwaad als je niet overdrijft (zoals met alles dus), ik heb wel ervaren dat je bij grote hoeveelheden erg slaperig wordt. Ik dan toch. <E>:razz:</E></r>
 
A

Anonymous

Gast
Ik drink al dennenthee ja zit hier wel in wet wat ik moet nemen voor verlichting van de keel het blijft vervelend
 
A

Anonymous

Gast
Zelf thee zetten van verse tijm en die zoeten met wat honing is ook goed voor de keel en tegen verkoudheid. Dat is mijn ervaring.
Ook gewoon een lepeltje honing verzacht de keel.
 
Bovenaan