Algernon777

Actief lid
Forum lid
Zho, wederom terug.
Ik begin maar met mijn Schotse Collie Jock.
En misschien ook een tip
Eerst even een felicitatie voor het forum, prachtig.
Hier in Drenthe zijn de boeren voor wat hun schapenkudde betreft niet goed bezig.
Weer veel schapen doodgebeten door een Wolf ?
Scheering en inslag hier.
Ik wil tegen deze boeren zeggen, neem een Schotse Collie.
Een Schotse Collie is een herdershond/waakhond.
Geen drijvers hond , dat zijn weer andere rakkers.
De Collie (schotse) kan tot 500 schapen bewaken, en echtwaar , er komt geen wolf meer op je terrein.
Hij bijt hem de strot af, gegarandeerd.
Maar lees u zelf in.
Ook heb ik twee Teckels, Tristan & Lobke , maar dat is weer een ander verhaal.
Misschien een leuke opmaat.
vrgr

Algernon
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Schotse Collie, prachtige honden....

ik kan niet beweren dat ik er ''verstand'' van heb, maar ik heb ook wel eens gedacht, er zijn zoveel verschillende hondenrassen, die er juist voor gemaakt zijn, om schapen te beschermen.
maar goed, zoals ik al schreef, het is een gedachte...
 

stegiman

Nieuw lid
Nieuw lid
Een paar gemeente verder waar in woon (België) is er een schapenboer met minstens 700 schapen en ik geloof 4 speciaal opgeleide honden en toch worden er schapen gedooid bij hem door wolven. Bovendien had hij ook andere honden zoals Collie. Maar nu er heel veel schapenhouder wolfwerende omheining hadden geplaatst waaronder ik worden er minder schapen gedooid omdat welpen ondertussen geleerd hebben om andere dingen te eten.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Maar nu er heel veel schapenhouder wolfwerende omheining hadden geplaatst waaronder ik worden er minder schapen gedooid omdat welpen ondertussen geleerd hebben om andere dingen te eten.
dat is mooi...

Een boer niet zo heel ver hiervandaan, die had ook een wolfwerende omheining, maar dat had hem niet geholpen... hij had alles goed gedaan... was hem niet te verwijten (dat schijnt onderzocht te worden), maar de wolf, had net één plekje weten te vinden waar de omheining net niet genoeg afsloot bij de grond, waar hij net doorheen pastte ...
Sneu, hoor, vooral ook omdat deze boer al zo vaak bezoek gekregen heeft van de wolf.

Misschien is dat de oplossing.. afwerende hekken en honden.....
 

stegiman

Nieuw lid
Nieuw lid
Dat zou beter kunnen om een hond toe te voegen. Ik had een paar dagen een middel grote hond van mijn zoon vanwege zijn vakantie. Op een keer sprong de hond naar de schapen om te foppen en de schapen vlogen tegen de betonnen palen met omheining en de paal letter gebroken. Een Schotse Collie Jock of een ander collie worden opgeleid om de schapen te leiden.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
De opleiding van zo'n hond scheelt al veel. En de hond moet dan ook continu bij de schapen blijven om een eventuele wolf te verjagen. Verder zal 1 hond op een hele grote vlakte ook niet voldoende zijn voor een optimale bescherming.
 

Roxmarie

Bekend lid
Nieuw lid
Voor schapenhouders zijn de wolven een drama. Als ze er nu gewoon 1 opeten, nee ze bijten er tig dood, en doen er niets mee. Heel triest. Die arme beesten kunnen zich niet verweren tegen een wolf.