gouwepeer

Admin
Medewerker
De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die al bijna twee jaar gezelschap heeft van de Europese ruimtesonde Rosetta, bevat twee ingrediënten die cruciaal zijn voor levende organismen. Het gaat om het aminozuur glycine, dat aan de basis staat van veel eiwitten, en fosfor, een belangrijk bestanddeel van DNA en celmembranen (Science Advances, 27 mei).

Aminozuren zijn organische verbindingen van koolstof, zuurstof, waterstof en stikstof. Glycine is het meest eenvoudige aminozuur, en teven het moeilijkst aantoonbare. Het is tot nu toe slechts in een tweetal buitenaardse objecten aangetoond: in deeltjes van de komeet Wild 2, die door de Amerikaanse ruimtesonde Stardust naar de aarde zijn gebracht, en in de Murchison-meteoriet. Helemaal onomstreden zijn die detecties echter niet: in beide gevallen zou de glycine van aardse oorsprong kunnen zijn.

Daarmee is de detectie van glycine in (de stofrijke atmosfeer of coma van) komeet 67P de eerste waar geen twijfel over bestaat. Naast glycine zijn ook enkele andere organische moleculen opgespoord die als ‘voorlopers’ van glycine worden beschouwd.

Glycine is het enige aminozuur dat geen vloeibaar water nodig heeft om zich te kunnen vormen. Wetenschappers nemen aan dat de gedetecteerde glycine oorspronkelijk is ontstaan in ijzige interstellaire stofdeeltjes of door de inwerking van ultraviolette straling op ijs, en pas later in komeet 67P is terechtgekomen.

<BUTTON_BRON content="http://www.allesoversterrenkunde.nl/actueel ieuws/_detail/gli/rosettas-komeet-bevat-bouwstenen-van-leven/]button_bron]<LINK_TEXT text="http://www.allesoversterrenkunde.nl/act ... van-leven/]http://www.allesoversterrenkunde.nl/actueel ieuws/_detail/gli/rosettas-komeet-bevat-bouwstenen-van-leven/</LINK_TEXT>[/button_bron]</BUTTON_BRON>