Arthur

Bekend lid
Forum lid
Ik kwam in het populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos een artikel over de oorzaak van fibromyalgie tegen dat ik erg interessant vond. Ik zal een aantal delen van dit artikel hieronder citeren:
Op basis van de nieuwe criteria komt fibromyalgie voor bij wel 5 procent van de Europeanen, en veel meer bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening wordt getriggerd door lichamelijke of geestelijke trauma’s en is gekenmerkt door vier kardinale symptomen: chronische algemene pijn, lichamelijke vermoeidheid die niet verbetert met rust, fibrofog (mentale vermoeidheid met geheugen- en concentratieproblemen), en een hele reeks lichamelijke aandoeningen. Die kenmerken zou je ook kunnen beschrijven als een overgevoeligheid van de zintuigen, het spierstelsel en de geest, samen met een overprikkeld immuunsysteem en zenuwstelsel.
De symptomen kunnen leiden tot een hele rist klachten. Het kunnen er zoveel zijn dat artsen in het verleden dikwijls dachten: ‘Dit is onmogelijk en moet ingebeeld zijn. Het is aanstellerij.’ Maar als overprikkelbaarheid aan de bron ligt van fibromyalgie, dan verwacht je inderdaad veel verschillende klachten. Patiënten kunnen overgevoelig zijn voor licht, geluid en chemische stoffen. Ze kunnen overprikkelde darmen en droge ogen hebben. Ook haaruitval, blauwe plekken, hartkloppingen en uitputtingsverschijnselen komen voor. De overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels leidt ook tot pijn in het algemeen.
Die algehele overgevoeligheid kan enkel worden verklaard als fibromyalgie een hersen- en zenuwaandoening is. Dat is inderdaad het geval, zo blijkt uit metingen aan de hersenactiviteit van patiënten. Fibromyalgie laat zich in het brein merken door een soort signatuur die eigen is aan de aandoening.
==
Ze vertoont een specifiek patroon voor pijn en een specifiek patroon voor zintuiglijke overgevoeligheid. Met behulp van artificiële intelligentie kunnen onderzoekers die ‘handtekening’ daadwerkelijk identificeren, en dat met een accuraatheid van 93 procent. Dat fibromyalgie in de hersenen kan worden gezien, betekent uiteraard ook dat de aandoening echt is.
De hersenafwijkingen bij fibromyalgiepatiënten tonen aan dat de aandoening als het ware de ‘rempedaal’ in het brein hindert. Daardoor worden alle prikkels – getriggerd door stress of trauma – als belangrijk beschouwd. Geen enkele stimulans wordt in dat geval nog onderdrukt. Dat verklaart de algehele pijn die patiënten ervaren, samen met de overgevoeligheid van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Dat laatste controleert de ademhaling, darmen en hormonen.
==
Genen en omgeving
Hoe ontstaat die hersen- en zenuwaandoening? Zoals alle mentale aandoeningen is fibromyalgie het gevolg van genetische invloeden en omgevingsfactoren. Er bestaat een genetische voorbestemdheid, die tot uiting komt in extreme situaties, bij stress of trauma’s. Die voorbestemdheid is het gevolg van aangeboren genen die chemische signaalmolecules aanmaken, transporteren of afbreken. Zulke signaalmolecules – denk aan onder andere serotonine, dopamine en noradrenaline – zijn betrokken bij zowat elke hersenactiviteit. Het risico is nog groter als de stress of het trauma voorkomt bij individuen met een sedentaire levensstijl. Ook een voorgeschiedenis van fibromyalgie in de familie vergroot het risico.
Wanneer zich bij die genetisch gevoelige personen een ernstig trauma of hevige stress voordoet, ontstaat een ontstekingsreactie. Uit beeldvormingsonderzoek blijkt dat die reactie zich onder meer vormt in hersengebieden die betrokken zijn bij pijnverwerking. Ook de gebieden die andere zintuiglijke waarneming onderdrukken geraken ontstoken.
=
Het is niet toevallig dat de geneesmiddelen die enigszins een effect blijken te sorteren bij fibromyalgie net diegene zijn die de slecht functionerende chemische signaalmolecules supplementeren. Medicijnen als duloxetine, milnaciprin en pregabalin kunnen hierdoor fibromyalgie wat beïnvloeden. Er bestaat ook wetenschappelijk bewijs dat cannabis een gunstig effect heeft op fibromyalgie. En op basis van het genetisch onderzoek zou je verwachten dat ook psilocybine, (magic mushrooms) en MDMA (ecstacy) fibromyalgie kunnen verbeteren.
Het klopt in elk geval dat het gen dat betrokken is bij de aanmaak van de serotonine 2A-receptor heel vaak afwijkt bij fibromyalgie.
==
Andere behandelingen moeten dus worden ontwikkeld. Een alternatief dat in de pijplijn zit, is neuromodulatie. Die behandeling kent diverse vormen. Je hebt neurofeedback of hersentraining, en er bestaat ook zoiets als hersenstimulatie. Een arts beïnvloedt dan de hersenen van de patiënt door elektrische of magnetische pulsen door de schedel heen te sturen. Op die manier kan hij of zij de hersengebieden of –netwerken bereiken die abnormaal functioneren.
De specifieke technieken worden transcraniële elektrische of magnetische stimulatie genoemd. (Perifere zenuwen kunnen ook op die manier worden beïnvloed worden, via transcutane elektrische zenuwstimulatie.) Er bestaan verschillende vormen van elektrische hersenstimulatie, met gelijkstroom, wisselstroom of ruisstroom.
De eerste meta-analyses tonen aan dat hersenmodulatie met elektrische of magnetische stimuli fibromyalgie inderdaad kan verbeteren. Wat niet zo hoeft te verbazen, aangezien het hier gaat om een hersenaandoening. Bovendien is het bekend dat neuromodulatie een ontstekingsremmend effect heeft en dus genezend kan werken.
Aan de genetische factoren en de trauma’s die fybromyalgie veroorzaken valt weinig te doen. Maar aan de gevolgen van die interactie wel. Nieuwe behandelingen zullen in het bijzonder de hersenontsteking proberen weg te werken. En medicatie, neuromodulatie of een combinatie van beide zullen de betrokken hersengebieden gericht beïnvloeden.
Die therapieën kunnen worden ondersteund door succesvolle experimentele behandelingen voor posttraumatische stress, zoals MDMA gecombineerd met psychotherapie.

Kort samengevat: fibromyalgie is een aantoonbare verstoorde werking van een bepaald deel van de hersenen. Het is dus geen verzinsel of 'aanstellerij' maar kan met apparatuur (gekoppeld aan kunstmatige intelligentie) op dit moment in 93% van de gevallen concreet aangetoond worden. De oorzaak is een combinatie genetische factoren en externe factoren (zoals stress en trauma), die een vorm van ontsteking in een specifiek hersengebied veroorzaken. Op basis van deze kennis is het mogelijk om veel betere geneeswijzen te gaan ontwikkelen. De genetische factoren kunnen niet veranderd worden, maar de ontstekingsachtige gevolgen in de hersenen wel.
Naast het stimuleren van de hersenen door middel van magnetische pulsen wordt geëxperimenteerd met cannbis (hash), psilocybine (paddo's) en MDMA (extasy).
 

JAAP

Nieuw lid
Nieuw lid
Zelf ben ik fibromyalgie patient en heb ik veel last van mijn spieren. Sinds ik een spijkermat heb gekocht en hier regelmatig op lig is mijn chronische spierpijn enorm vermindert. Ik heb mijne gekocht bij brellavio. Indien je ook firbromyalgie patient bent zal ik je dit zeker aanraden.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Zelf ben ik fibromyalgie patient en heb ik veel last van mijn spieren. Sinds ik een spijkermat heb gekocht en hier regelmatig op lig is mijn chronische spierpijn enorm vermindert. Ik heb mijne gekocht bij brellavio. Indien je ook firbromyalgie patient bent zal ik je dit zeker aanraden.
wat fijn voor je Jaap dat je iets gevonden hebt, dat jou zo goed helpt...
 
Bovenaan