gouwepeer

Admin
Medewerker
Sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels vallen helemaal niet uiteen zonder donkere materie, stelt hoogleraar Erik Verlinde.
Wanneer we naar sterrenstelsels kijken, dan zien we deze heel snel roteren. Eigenlijk te snel, zo stelden onderzoekers in het verleden. De zwaartekracht van de zichtbare materie waaruit deze sterrenstelsels bestaan, is namelijk niet krachtig genoeg om zo’n snel bewegend sterrenstelsel bij elkaar te houden. En toch vallen deze sterrenstelsels niet uit elkaar. Hoe kan dat? Om dat vraagstuk op te lossen, bedachten onderzoekers donkere materie. Deze vorm van materie is onzichtbaar, maar tegelijkertijd onmisbaar: het is de ‘superlijm’ die sterrenstelsels, maar ook clusters van sterrenstelsels bij elkaar houdt.

Geen donkere materie
Een prachtige theorie. Maar nog altijd hebben we donkere materie niet direct waargenomen en hebben we geen idee waar het uit bestaat. Dat is eigenlijk heel logisch, zo stelt theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, nu. Want donkere materie bestaat helemaal niet.

Lees verder op scientias.nl
 

gusteman

Nieuw lid
Nieuw lid
Interessant en tegelijk boeiend en leerrijk.

Het toont ook aan dat, in tegenstelling tot wat velen beweren, wetenschap een enorm krachtig instrument is.

Sommigen zullen uit dit artikel afleiden: zie je wel dat je wetenschappers niet kunt vertrouwen, ze verkondigen decennialang iets als "absolute waarheid" en dan blijkt dat ze er totaal naast zaten.

Zelf lees ik dat de wetenschap ons leert dat hoe meer je weet, hoe meer je ook zal ontdekken en hoe meer je dan ook zal weten. Een reis zonder eindpunt in zicht maar verrassend verfrissend en begeesterend.

Een aanzetter om zelf te streven naar zo veel mogelijk kennis.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
In de wetenschap gaat het voornamelijk om zaken te kunnen verklaren met de juiste onderbouwing. Via computersimulaties vielen sterrenstelsels uit elkaar vanwege te weinig masss in combinatie met de bekende aantrekkingskracht. Nadat er extra massa d.m.v donkere materie was toegevoegd gaven de simulaties wel de juiste resultaten. Zodoende is de theorie van de donkere materie door de wetenschap aangenomen.