gouwepeer

Admin
Medewerker
Dit recept is voor 4 personen.
De ingrediënten:
100 ml rijstolie of zonnebloemolie
2 rode uien
6 teentjes knoflook
250 gram Thaise wokgroenten
1 prei
250 gram gesneden champignons
350 gram tomaten frito
8 eieren
1 rode paprika
200 gram tauge
300 gram rijst (zelf gebruik ik de pandanrijst)
200 ml water
1 theelepel kristalsuiker of suikervervanger
4 eetlepels witte azijn
2 eetlepels gembersiroop
2 eetlepels maizena, gemengd met 2 eetlepels water
snufje peper en zout (naar smaak toevoegen)
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels kurkuma
2 theelepels koriander
1 theelepel laos
pindasaus, naar eigen recept of gewoon kant en klaar
eventueel sambal naar smaak
zakje cassave kroepoek

Klaar zetten:
2 wok- of koekenpannen
1 pan om de rijst te koken
2 steelpannetjes
ruime kom waarin de eieren en benodigde groenten in passen

Stap 1:
Giet in 1 steelpannetje 100 ml rijstolie (of zonnebloemolie)
Voeg daar 4 teentjes knoflook en 1 rode ui aan toe, grof gesnipperd. Laat de grof gesnipperde ui met knoflook 10 minuten in de olie pruttelen zodat de olie de smaak op kan nemen. Na 10 minuten pruttelen kan de olie door een zeef in een bakje/kopje worden afgegoten. Pers met een spatel de uit en knoflook zo goed mogelijk uit zodat de smaak maximaal in de olie zit. Nu heb je een kruidenolie. Het gebruikte steelpannetje kan hierna voor de satésaus worden gebruikt.

Stap 2:
Snipper de prei, 2 teentjes knoflook en rode ui en zet dit klaar om later aan de rijst toe te voegen. Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de rijst. Giet de rijst hierna af en zet de pan weg (rijst mag gewoon afkoelen). Zet een schaaltje klaar met daarin 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels kurkuma, 2 theelepels koriander, 1 theelepel laos naast het bakje met groenten voor bij de rijst.

Snipper de paprika en zet dit samen met de gesneden champignons klaar voor de omelet.

Stap 3:
Gebruik 1 steelpannetje voor de saus voor bij de Foe Yong Hai. Begin met de 350 gram tomaten frito in de steelpan en voeg daar de 200 ml water en 3 eetlepels van de kruidenolie (zie stap 1) aan toe. Opmerking: de rest van de kruidenolie is straks nodig voor bij de omelet.
Voeg de suiker, gembersiroop, azijn, snufje peper en zout toe en meng goed door elkaar. Laat even zachtjes doorkoken tot de suiker is opgelost.
Voeg nu het maizena met water mengsel toe en laat dit nog een minuutje al roerend pruttelen. De saus is nu klaar en mag later bij de omelet toe worden gevoegd.

Stap 4:
Klop de eieren los in een ruime kom en voeg de helft van de Thaise roerbakgroenten, champignons en naar smaak een snufje zout en peper toe en meng goed door elkaar.

Stap 5:
Zet het steelpannetje met satésaus klaar op het kleinste pitje.
Zet de 2 wok-/steelpannen klaar op het fornuis.
Gebruik 1 pan voor de nasi. Gebruik eventueel een beetje olijfolie om aanbakken te voorkomen. Fruit de ui, knoflook prei en de overgebleven helft van de Thaise wokgroenten aan.
Gebruik de 2e pan. doe hierin de overgebleven kruidenolie uit stap 2 om daarin de omelet klaar te maken. Giet hierin het eimengsel uit stap 4 en ga dit al mengend bakken.
Voeg nu de kruiden uit het schaaltje (uit stap 2) toe aan pan 1, roer even en voeg dan de rijst toe en meng de rijst met de kruiden/groenten mengsel. Begin ook alvast met het verwarmen van de satésaus (regelmatig roeren). Hou ondertussen de omelet in de gaten.
Op het moment dat de omelet gaar is kan de saus uit stap 3 toegevoegd worden. Laat het geheel rustig pruttelen.
Voeg de tauge aan de nasi door met eventueel een theelepel sambal. Blijf alles doorroeren totdat de nasi gaar is (zo'n 5 minuten).
Serveer de nasi met de Foe Yong Hai en satésaus en geniet hiervan met de kroepoek. Voor wie het extra pittig wilt hebben kan er extra sambal worden toegevoegd.