gouwepeer

Admin
Medewerker
Als voormalige koffieleut (wegens een hogere bloeddruk ben ik minder koffie gaan drinken) heb ik door de jaren heen al meerdere kopjes koffie en de bijbehorende koffiezetapparaten versleten. Nu zijn niet alle #koffiezetapparaten even handig in gebruik. Zo heb ik al eens een (goedkoop) exemplaar gehad waarbij je het deksel van de koffiefilterhouder omhoog moet klappen om vervolgens voorzichtig water achter de houder in het reservoir moet gieten, met knoeien als gevolg. Niet handig dus. Daarnaast is een timer handig als je 's avonds de koffie klaar wilt zetten en 's morgens met een vers gezet bakje koffie wakker wilt worden.
Voor mij waren er dus een paar eisen voor een koffiezetapparaat:
- het waterreservoir moet makkelijk te vullen zijn
- een timer is voor mij ook belangrijk
Verder moet een koffiezetapparaat volgens de EU norm automatisch na 30 minuten uitschakelen. De mogelijkheid om deze tijd te verlengen kan handig zijn, een isoleerkan is nog beter.

De Melitta AromaElegance Therm DeLuxe (ik heb deze koffiezetapparaat sinds 4 maart 2020) heeft een afneembare waterreservoir, die makkelijk onder de kraan gevuld kan worden. Via de timer kan de tijd van het koffiezetten worden ingesteld. De filterhouder is uitneembaar en kan recht neergezet worden. Daardoor kan de koffie makkelijk ingeschept worden zonder dat de filterhouder in het apparaat zit. De isoleerkan houdt de koffie goed warm. Na het zetten van de koffie zal het apparaat vanzelf uitschakelen, energiezuinig dus.
Een paar leuke details:
Aan de onderkant van de kan staat de productiemaand en jaartal. Aan de onderkant van het deksel van het waterreservoir staat de beknopte handleiding (o.a. het instellen van de timer en de werking van de ontkalkingsprogramma).

Kaffeemaschine-Melitta-AromaElegance-therm-FKM-DeLuxe-Edelstahl-FKM-6759688.png


Een volle kan koffie is verrassend snel gezet. Voor 2 tot 4 kopjes (Melita geeft zelf aan om dit tot 5 kopjes te doen) is het raadzaam om de aan/uit knop 2 tellen ingedrukt te houden om het koffiezet proces iets langzamer te laten verlopen voor een betere aroma. Het enige wat jammer is is dat deze functie in combinatie met de timer niet beschikbaar is. Het ontkalingsprogramma zorgt ervoor dat het ontkalkmiddel in zo'n 30 minuten door loopt voor een goede reiniging. Daarna is het raadzaam om het waterreservoir goed uit te spoelen voordat je het apparaat 2 keer met alleen water door laat lopen. Het RVS design vind ik persoonlijk ook heel mooi staan.
 
Laatst bewerkt: