Meer van vloeibaar water ontdekt bij zuidpool Mars

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Bij radaronderzoek van de zuidpool van Mars is, anderhalve kilometer onder het ijsoppervlak, een verborgen meer van vloeibaar water ontdekt. Het meer heeft een geschatte middellijn van twintig kilometer, maar hoe diep het meer is is onduidelijk (Science, 27 juli).

De ontdekking is gedaan met het MARSIS-instrument van de Europese ruimtesonde Mars Express. MARSIS zendt pulsen radiostraling uit die diep doordringen in de ijskappen van de planeet. Uit de weerkaatsingen van deze radiogolven wordt informatie verkregen over wat er onder het oppervlak schuilgaat.

Bij de verkenning van Planum Australe, een ijsvlakte nabij de zuidpool van Mars, heeft een Italiaans onderzoeksteam onder leiding van Roberto Orosei een opvallend heldere radarreflectie geregistreerd. Het radarprofiel van dit gebied vertoont duidelijke overeenkomsten met dat van de meren van vloeibaar water die onder het ijs van Antarctica en Groenland zijn ontdekt.

Hoewel de temperaturen op Mars ver onder het vriespunt van water liggen, kan het meer niet uit zuiver water bestaan. Orosei en zijn collega’s denken dat het om een soort pekelwater gaat. Dat is aannemelijk om dat Marsgesteenten rijk zijn aan zouten van magnesium, calcium en natrium, die makkelijk in water oplossen.

Bron:
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Het water is eventueel wel te filteren (bijvoorbeeld voor bemande missies op Mars).
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Dan is er in ieder geval drinkwater, zelfs zonder dat we water van onze planeet naar Mars hoeven te transporteren (behalve tijdens de reis naar Mars). Vaak staan mensen niet bij stil dat er nog zoveel meer is dan onze planeet aarde. We leven op aarde, en als er dan een moment komt dat we bij stilstaan wat er allemaal misschien wel niet te ontdekken valt in de sterrenhemel, dan gaat dat ons voorstellingsvermogen te boven. Zo'n moment kan komen op het moment dat het 's nachts helder weer is, en dat mensen dan omhoog kijken, vooral als die mensen ver van steden vandaan zijn, want de zware lichtvervuiling in steden kan het zicht op de hemel behoorlijk verpesten.
 
Bovenaan Onderaan