gouwepeer

Admin
Medewerker
Linux is een verzameling van open-source-, Unix-achtige besturingssystemen gebaseerd op de POSIX-standaard. De Linuxvarianten worden Linuxdistributies genoemd en zijn meestal gratis verkrijgbaar.

De Linuxkernel, onderdeel van elke Linuxdistributie, wordt verspreid onder de GNU General Public License (GPL). Omdat Linuxdistributies in de regel gebruik maken van GNU-software en standaard C-bibliotheken (libraries) wordt het geheel ook wel GNU/Linux genoemd.

UNIX
Het besturingssysteem Unix werd in 1969 door Ken Thompson, Dennis Ritchie, Douglas Mcllroy en Joe Ossanna van AT&T Bell Laboratories ontwikkeld. Unix werd voor het eerst uitgegeven in 1971, het was toen volledig geschreven in een assembleertaal, een normaal gebruik in die tijd. In 1973 werd Unix – toen heel vooruitstrevend – door Dennis Ritchie volledig herschreven in de programmeertaal C (met uitzonderingen voor de kernel en I/O). De beschikbaarheid van een besturingssysteem geschreven in een hogere programmeertaal zorgde voor een gemakkelijker overgang naar verschillende computerplatforms.

Door een juridisch probleem waardoor AT&T de broncode moest openstellen voor iedereen die het vroeg, groeide Unix vlug en werd het gebruikt door academische instituten en zaken. In 1984 scheidden de wegen van AT&T en Bell Laboratories. Vrij van de juridische problemen die ervoor zorgden dat de licentie voor iedereen vrij te verkrijgen was, begon Bell met het verkopen van Unix als een niet-vrij product.

GNU
In 1984 nam de Amerikaan Richard M. Stallman het initiatief tot het GNU-project, dat de ontwikkeling behelsde van een compleet, op Unix gelijkend besturingssysteem. Met een groep vrijwilligers, uitmondend in de Free Software Foundation, ging Stallman aan de slag.

Na enkele jaren waren er veel goede en vrije hulp-, ontwikkelings- en toepassingsprogramma's beschikbaar onder de GNU-vlag. Deze onderdelen van het GNU-project, zoals de macro-verwerker m4, de compiler gcc (voor C en andere programmeertalen) en de teksteditor emacs, werden al snel populair op andere Unix-achtige systemen. Maar de kernel van het nieuwe systeem (die inmiddels bekendstaat als De Hurd) was veel moeilijker te ontwerpen dan verwacht en ontbrak nog.

LINUX
In 1991 wilde de Fin Linus Torvalds, die op de universiteit kennis had gemaakt met Unix, ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken. Omdat commerciële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken. Zijn eerste versie was niet echt een bruikbaar besturingssysteem, maar meer een speeltje voor hackers en programmeurs. Al snel werden er andere ontwikkelaars aangetrokken tot Linus' project en zo groeide Linux al snel uit tot een volledig productief besturingssysteem.

Linux is in feite geen volledig besturingssysteem, maar omvat alleen de kernel. De kernel zorgt er onder andere voor dat software en hardware kunnen samenwerken. Torvalds heeft alleen de kernel gemaakt en heeft als software bestaande GNU-software gebruikt. De kernel werd aangepast zodat de GNU-software hierop kon werken. Daarom wordt het besturingssysteem ook wel GNU/Linux genoemd. In de loop der jaren is er echter steeds meer niet-GNU-software bijgekomen (zoals software onder de BSD-licentie) en is volgens sommigen de naam GNU/Linux dan ook minder van toepassing. Essentiële onderdelen als glibc, fileutils en gcc zijn echter nog steeds GNU. Het volledige systeem wordt meestal kortweg Linux genoemd. Bovendien zijn er systemen (zoals vele embedded systemen) waar bovenop de Linuxkernel geen GNU-tools gebruikt worden, waardoor de naam GNU/Linux dan helemaal niet van toepassing is.

In 1992 en 1993 groeide Linux uit tot een volledig functionele kernel en kreeg het ook steeds meer aandacht. Verschillende bedrijven begonnen eigen distributies te ontwikkelen. In 1994 kwamen de eerste nummers uit van het tijdschrift Linux Journal magazine.

Sinds versie 1.0 van de Linuxkernel in 1994 is uitgekomen, is de kernel sterk verbeterd en stabieler geworden. Linux wordt inmiddels door veel bedrijven verkozen boven andere besturingssystemen en dit vooral in de servermarkt. Ook voor embedded toepassingen zoals in mobiele telefoons is Linux populair en verder draaien 92% van de 500 snelste computers ter wereld op Linux. De grootste Linuxgebruiker is Google, met meer dan 100.000 servers.

--> het volledige artikel op wikipedia <--
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Ter ere van het 25 jarig bestaan van Linux volgt hier een beknopte overzicht van verschillende distributies:

Linux distributies:
Er zijn zoveel Linux-distributies (of distro's) dat het onbegonnen werk is om ze hier allemaal te noemen. De meeste distributies stammen af van een grote distro. De aftakkingen hiervan worden "forks" genoemd.

De oudste en grootste Linuxdistributies waren Slackware, Debian en Red Hat. Vroege en grote afsplitsingen van deze distro's zijn SUSE, Ubuntu, KNOPPIX, Fedora, Mandrake en CentOS. De forks ontwikkelen zich na de afsplitsing verder, soms in een geheel nieuwe richting, waarna zich nieuwe distro's van de fork kunnen afsplitsen. Maar vaker blijkt de ontwikkeling van de fork om uiteenlopende redenen in het slop te raken waarna hij inactief wordt of de ontwikkeling definitief wordt gestaakt.

Red Hat:
Red Hat is een Amerikaanse onderneming die zich sinds 1993 bezighoudt met de distributie en het onderhoud van Linuxdistributies en -systemen. Het is de grootste en bekendste onderneming die zich vrijwel uitsluitend met opensourcesoftware bezighoudt. Het bedrijf heeft in 2010 meer dan 3000 werknemers en 22 locaties wereldwijd, waaronder zijn hoofdkwartier in Raleigh (North Carolina).
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) word in combinatie met ondersteuning, waarvoor wel betaald moet worden, uitgegeven. Met deze ondersteuning richten ze zich voornamelijk op bedrijven.

Enkele bekende forks van Red Hat:
- Fedora Core: Deze distro dient voornamelijk om Red Hat te testen.
- CentOS: De stabiele versie. Nagenoeg hetzelfde als Red Hat, maar zonder betaalde ondersteuning.

Debian:
Debian is een vrij besturingssysteem voor een breed scala computerarchitecturen. Debian wordt ontwikkeld door vrijwilligers over de hele wereld en is voornamelijk opgebouwd uit GNU-software. De Debian-distributies zijn gebaseerd op de Linuxkernel maar er bestaan ook Debian-uitgaven die gebaseerd zijn op de FreeBSD- en Hurdkernel.
Debian kenmerkt zich door een gegarandeerde open, een niet-commerciële instelling, eigen installatieprogramma's en een eigen pakketbeheersysteem gebaseerd op de Advanced Packaging Tool. Debian is onder andere verkrijgbaar in de vorm van een aantal live-systems met verschillende desktopomgevingen. Debian kent een aantal verschillende versies met bijbehorende repository's en een flexibel en open beheerssysteem.

De configuratie van de pakketbeheerder kan door ervaren Linuxgebruikers zonder veel moeite aan de persoonlijke behoeften aangepast worden. Daarna kan met een paar update- en upgrade-opdrachten een upgrade van het hele besturingssysteem en alle software uitgevoerd worden.

Enkele bekende forks van Debian:
Ubuntu:
Ubuntu is een Linuxdistributie voor desktopcomputers, laptops, servers, tablets en smartphones. Dit besturingssysteem is beschikbaar in een groot aantal talen, waaronder het Nederlands. De makers van Ubuntu leggen de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruik thuis, op school en op het werk. Er bestaat ook een servereditie onder de naam Ubuntu Server. Voor scholen is er Edubuntu met speciale programma's voor het onderwijs.

Linux Mint:
Linux Mint is een Linuxdistributie gebouwd met pakketten afkomstig uit de Ubuntu-archieven, verkrijgbaar in de vorm van een installeerbare live-cd. Linux Mint is de op één na populairste Linuxdistributie. De eerste versie verscheen op 27 augustus 2006.
Linux Mint focust vooral op gebruiksvriendelijkheid. De verschillen tussen Ubuntu en Linux Mint zijn:
- Een andere gebruikersomgeving. Mint maakt geen gebruik van Unity, maar van het zelf ontwikkelde Cinnamon of het van GNOME 2 afgesplitste MATE.
- Ander thema en stijl.
- Bevat niet-vrije programma's zoals Flash Player en extra codecs.
- Een andere keuze van standaard meegeleverde programma's.
- Bevat een paar eigen configuratiegereedschappen als MintDesktop, MintAssistant en MintWiFi.
- MintInstall: Een programma waarmee vanaf een internetcatalogus mint-files kunnen worden gedownload. Een mint-file bevat niet de software zelf, maar enkel de benodigde informatie voor MintInstall om die software te downloaden en direct te kunnen installeren. Dit is met name handig bij programma's die niet in de standaardrepository's voorkomen. In latere versies werd MintInstall vervangen door Softwarebeheer die direct de programma's downloadt en installeert.

Slackware Linux:
Slackware Linux is een Linuxdistributie die ontworpen werd om flexibel, stabiel en up-to-date te zijn. Slackware wordt ontwikkeld door Patrick Volkerding en een groep vrijwilligers.
Al sinds de eerste versie, uitgekomen in april 1993, heeft het Slackware Linux-project getracht om de meest Unix-achtige Linuxdistributie te zijn. Slackware voldoet aan de gepubliceerde Linux-standaarden, zoals het Linuxbestandssysteem. Stabiliteit en eenvoud worden bij Slackware als een prioriteit beschouwd. Daarbij probeert Slackware zo "eenvoudig" mogelijk te zijn, maar met "eenvoudig" wordt hier bedoeld dat de meeste configuratiegereedschappen die in Slackware gebruikt worden gewoon de standaard bij een bepaald programma meegeleverde gereedschappen zijn. Zo wordt de configuratie van KDE gedaan met het standaard KDE Control Centre in plaats van een eigen (geavanceerder) programma te schrijven.
Gebruikers van Slackware werden ook wel "Slackers" genoemd.
Een belangrijke fork van Slackware:
SUSE Linux
SUSE Linux is er in 2 varianten, namelijk Open Suse en voor de zakelijke markt SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), bedoeld voor desktops en SUSE Linux Enterprise Server (SLES), bedoeld voor servers. Deze laatste wordt veel meer getest dan eender welke andere SuSE-versie, omdat stabiliteit op servers een zeer hoge prioriteit heeft.
Ondanks dat Suse een afsplitsing van Slackware is heeft het zich wel tot een zelfstandige distributie ontwikkeld.

Gentoo Linux:
Gentoo Linux is een Linuxdistributie. De distributie is genoemd naar de ezelspinguïn, door de bewoners van de Falklandeilanden met Gentoo aangeduid. De distributie heeft als doelstelling om modulair, eenvoudig in gebruik en overdraagbaar te zijn. Verder zorgt Gentoo ervoor dat de software geoptimaliseerd wordt voor het systeem van de gebruiker. Om dit te bewerkstelligen laat Gentoo alle applicaties door het systeem zelf compileren; maar voor het gemak van de eindgebruiker biedt het enkele van de grotere pakketten ook voorgecompileerd aan. Dit alles wordt in goede banen geleid door het softwarebeheersysteem Portage.
Gentoo is 1 van de weinige systemen die niet automatisch geïnstalleerd kan worden. De instalatie van Gentoo word volledig in het Gentoo Handboek uitgelegd. Door alles handmatig te installeren en te configureren kan het systeem volledig naar wens worden ingericht. Verder is het gebruik van Use Flags mogelijk.
Een mooi alternatief voor Gentoo is Arch Linux.

De distro's waar ik tot nu toe zelf mee heb gewerkt:

- Red Hat 9
- Fedora Core (meerdere versies)
- Mandrake (tegenwoordig heeft dit de naam Mandriva)
- Gentoo
- Slackware
- Ubuntu (meerdere versies, momenteel mijn gebruikte distro)
- Mint
- Zorin OS
- Backtrack Linux (tegenwoordig heeft dit de naam Kali Linux)
 
M

marieke

Gast
Kijk gouwepeer, hier heb ik nou eens wat aan! Want omdat ik als Kate op Piep opereer, word ik steeds geconfronteerd met Linux. En ik ben een Windows-gebruiker die niets van Linux af weet. Dus ik ga dit alles van jou nog tig keer lezen, om niet al te dom over te komen bij Piep!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Linux gerelateerde vragen kan je hier altijd stellen hoor ;)
Mijn eerste kennismaking met Linux (RedHat 9) was in 2004, als ik het goed heb via 3 instalatie cd's. In die tijd was ik echter nog een leek op dat gebied. Met het blad Linuxstarter (met een bijgeleverde dvd met Fedora Core) ben ik meer over dit systeem te weten gekomen.
Door de instalatie van Gentoo met het Gentoo Handboek heeft mij uitgebreidere kennis gegeven.
Verder kan je uiteraard ook deze tool gebruiken :mrgreen:
 
M

marieke

Gast
Dit is heel veel informatie, hoor. Ik ga het bestuderen en als ik een moeilijke (!) vraag heb, lees je hem wel. Maar ik ga op mijn ouwe dag niet meer weg van windows: k ben blij dat ik daar mee uit de voeten kan!
 
V

Verwijderd lid 447

Gast
ja als je windows gewoon bent dan word dit uiteraard een moeilijke keuze @marieke tenzij je meedere pc,s hebt ter beschikking?
Heb verschillende versies uitgeprobeerd en toch kom ik steeds op windows uit, heb nu op een andere pc linux mint staan
hij staat meer af dan op en werk nu met win 8.1 en op de andere pc staat windows 10 op
 
V

Verwijderd lid 447

Gast
Kijk gouwepeer, hier heb ik nou eens wat aan! Want omdat ik als Kate op Piep opereer, word ik steeds geconfronteerd met Linux. En ik ben een Windows-gebruiker die niets van Linux af weet. Dus ik ga dit alles van jou nog tig keer lezen, om niet al te dom over te komen bij Piep!
Als je ooit naar linux wilt overstappen dan zal ik je eens een persoon aanraden, die je hiermee kan verder helpen.Want op piep zijn er buiten swake en gouwepeer weinige die iets van linux afweten?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
V

Verwijderd lid 447

Gast
ik ken daar ook iets van maar niet alles, als ik iets moet weten mailtje naar die persoon en een paar uur daarna of korter heb ik de oplossing
 
Laatst bewerkt door een moderator:

gouwepeer

Admin
Medewerker
Je vergeet Mint-specialist Abraham te vermelden :mrgreen:
Een forum is ook bedoeld om kennis te delen, maar er zijn ook heel veel fora tegenwoordig.
Hiernaast heb je dan ook nog verschillende Facebook-groepen.
 
M

marieke

Gast
Voordat jullie mij de wereld gaan aanprijzen: ik voel me lekker bij Windows. En bij piep lees ik zoveel vragen en dergelijke, dat ik volgens mij heel veilig zit bij mijn eigen Windows! Maar ik wil wel van alles weten over Linux, en dus ben ik blij met het stuk dat hier staat.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Het mooie van linux is dat je het gratis kan downloaden en via een life cd/dvd of usb kan opstarten en uitproberen zonder iets op de harde schijf te wijzigen. Windows blijft dus onaangetast.
Verder is een dual-boot instalatie mogelijk, waardoor je na instalatie de keuze hebt om Windows of Linux op te starten.
Zolang je je prettig voel bij Windows is er uiteraard geen reden om dit te vervangen door Linux.
Is Linux beter dan Windows? Ja en nee.
Het antwoord zal voor iedereen anders zijn omdat de beste besturingssysteem afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren.
 
V

Verwijderd lid 447

Gast
Dat linux beter is dan windows nee dat is mijn persoonlijke mening? vroeger in het begin toen linux zich kwam moeien naast windows, was er sprake van een veilige besturingsysteem.De dag van vandaag zijn er al meedere antivirussoftware beschikbaar om linux te beschermen voor aanvallen buiten af? tijdje geleden was er in linux al ransom malware gevonden,@ab vertelde denk ik dat het een van de servers van linux was? kortom er zal altijd iemand zijn die linux kan doorbreken om deze te besmetten?
Ook als je iets wilt installeren of activeren moet je steeds bijna altijd in de terminal zijn, daar mogen ze toch nog aan werken vind ik.
Bij windows hoef je dit niet allemaal te doen, behalve als je je pc niet meer opgestart krijgt, en alles is bereikbaar en ligt bij de hand.Zolang ze dat niet gaan verbeteren hou ik me voortaan bij windows, heb al genoeg dvd,s versleten

Mvg
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
.deb programma's kunnen in alle op Debian gebaseerde distro's worden geinstalleerd. Voor alle op RedHat gebaseerde distro's kan dit met .rpm bestanden. Ook heeft nagenoeg elke distro een eigen software centre waarmee programma's eenvoudig kunnen worden geinstalleerd. Het root wachtwoord is wel altijd nodig, ter beveiliging.
Voor .tar.gz bestanden heb je uiteraard wel de terminal nodig.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Ubuntu en Mint zijn momenteel de meest populaire distro's om vanuit Windows over te stappen. Zorin OS heeft het uiterlijk zelfs zoveel mogelijk op Windows afgestemd, maar bezit schijnbaar nog een paar bugs.
Zowel Ubuntu, Mint als Zorin OS zijn gebaseerd op Debian. Debian is weer een iets puurdere linux distro, puur stabiliteit. Ubuntu, Mint en Zorin OS hebben wat meer gebruikersgemak, waardoor de snelheid van het systeem iets lager kan worden.
Ubuntu heeft een uitgebreid forum met voldoende ondersteuning.

Screenshot Zorin OS:
Zorin-OS-15-Default-Desktop.png


Verder zijn er nog talloze andere distro's, elk met hun eigen voor- en nadelen.
 
Laatst bewerkt:
V

Verwijderd lid 447

Gast
Als ik dan toch zou moeten kiezen dan zou ik gaan voor ubuntu
 

Druce

Gast
Hoewel ik met DOS en Windows grootgebracht ben heb ik ook een (reserve) laptop op Ubuntu draaien bevalt mij wel goed maar de binnenkant van Ubuntu vind ik behoorlijk lastig. ik moet hem nodig weer eens aanzetten, dan kan ie zichzelf bijwerken.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Ik werk met zowel mijn laptop als met mijn desktop met Ubuntu Linux. Games speel ik verder niet, en voor alles wat ik wil kunnen doen heb ik wel 1 of meerdere programma's gevonden.
druce allanon
Code:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && sudo apt-get dist-upgrade -y
Deze regel in de terminal invoeren, gevolgd door het wachtwoord, en het hele systeem word bij gewerkt ;)
Bij de recente versies van op Debian gebaseerde distro's (vaaronder Ubuntu) kan je apt-get ook vervangen door apt:
Code:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y && sudo apt dist-upgrade -y
apt-get is voor oudere versies wel nodig, maar bij nieuwere versies werkt het ook gewoon.
De toevoeging -y geeft aan dat de opdracht zonder bevestiging uitgevoerd moet worden.
 

Druce

Gast
Bedankt voor deze tips, mijn desktop met ubuntu staat al maanden aan de kant, die gebruik ik bijna niet.
Spellen zijn aan mij ook niet besteed en ik heb ook voor alles wat is wil wel één of meerdere programma's op ubuntu pc's
 
V

Verwijderd lid 1288

Gast
Dan kan het zijn dat wij elkaar daar ook al eens zijn tegen gekomen. Zelf gebruik ik ook al jaren Linux op mijn computer.
Gaaf, welke distro gebruik jij ? Ik zit op openSUSE (Tumbleweed)


En voor aprilbloesem, zo moeilijk is het niet.

Code:
[quote] De tekst die je quoten wil [/quote]

De knoppen die we klikken als we iemand willen quoten, doen dat voor ons. :)