Rainbow

Bekend lid
Forum lid

😩

Vind dit wel weer een wake up call. Dit zal veel vaker gebeuren, niet alleen dit slachthuis. Ik at eigenlijk al bijna geen vlees meer en als ik het deed was het biologisch. Maar vanaf nu stop ik ook met vlees eten waarvan ik de oorsprong niet ken (restaurants, MC donalds, barbecues etc).

Zo erg dit. Ziekelijk.
 
V

Verwijderd 140923

Gast
IK eet zoveel mogelijk biologisch en ik heb een waterzuiveraar aangeschaft, die overigens nog niet geïnstalleerd is.:)
Vlees eet ik vrij weinig. Echt weinig.
Maar als ik geen biologisch kan krijgen dan maak ik mijzelf er verder niet te sappel over.
Ik ga me geen zorgen maken over mogelijk gif of zielige dieren of wat dan ook.
Ik doe gewoon wat ik kan.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Snap ik Silver. Zo stond ik er eigenlijk ook altijd in. Moet voor jezelf ook te doen zijn / goed voelen.

Ik ben net wel op zoek gegaan naar een slager die zijn keten kan verantwoorden. Dat hoeft niet per se de sticker te hebben van biologisch want daar kan denk ik heel makkelijk in gesjoemeld worden. Maar dat ze boeren en slachters hebben die hierin een duidelijk standpunt hebben en zich laten controleren. Hoe jij erin staat, zo stond ik ook lange tijd. Maar kan het niet meer over mijn hart verkrijgen. Ik at eigenlijk alleen maar weinig vlees omdat mijn lijf alleen maar kleine porties kan verdragen. En biologisch kocht ik omdat áls ik het dan wel at, het liefst dan ook goed zonder antibiotica ellende en goed wilde zijn voor de dieren. Maar ik denk dat ik nu echt helemaal om ben. Nog steeds geen vegetariër en dat ga ik denk ik ook niet worden zolang ik nog vertrouwen heb dat er mensen zijn die wel vlees kunnen leveren met respect voor dier en milieu. Gelukkig vond ik wel een paar slagers in de buurt met een goed verhaal. Nu dat maar eens beginnen uit te testen.

Binnenkort geven we een barbecue omdat we een voetbal poule verloren hebben. Wij barbequen eigenlijk nooit maar na zo'n lange lockdown leek het nu wel een goed idee. Maar dat wordt dus dus een deels vegetarisch en deels (hoop ik) verantwoord vlees. Ben benieuwd hoe dat bevalt.
 

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik er minder over nadenk dan ik eigenlijk zou moeten van mijzelf. Daarbij ben ik een vleeseter, en dat zou ook wel wat minder mogen eigenlijk. Iedere dag vleeswaren op brood, en zeker 4X per week bij het avondeten. Sinds enige tijd vermijd ik supermarkt-vlees, ik haal het liever bij de keurslager, daar heb ik meer vertrouwen in een zuivere afkomst dan wanneer ik het uit de supermarkt haal. Wat wel als nadeel heeft dat het een stuk lekkerder is van de slager, dat ik er direct een stuk meer van eet….
Ik heb een keer van de website koopeenkoe. nl een vleespakket gekocht. De koe wordt pas geslacht zodra die in het geheel is gekocht. Dat vind ik een mooi initiatief om de massa-productie en over-productie tegen te gaan. Ik vond het echter geen lekker vlees (niet goed uitgebeend, veel kraakbeen….), dus ik ben nog een beetje zoekende, vleesetendergewijs en alternatief-voor-vlees-etendergewijs
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Verschrikkelijk. Arme beesten.
Ik eet van nature bijna geen vlees. Als kind vond ik het heel vies en at het niet. Ik kreeg er rare beelden bij.
Toen ik ouder werd wel meer, maar nog weinig. Als wij barbequen eet ik de salade en stokbrood op. Je doet me geen plezier met vlees.
Soms heb ik momenten dat ik denk-voel nu kan het wel, en dan neem ik soms. Maar ik heb ook momenten dat mijn man gekookt heeft, er een biefstuk op mijn bord ligt en ik hem na twee minuten op zijn bord leg, en denk van nee.
 
V

Verwijderd 140923

Gast
Weet je Rainbow. Het is ook nog eens zo dat ik niet totaal aso wil zijn.
Als je nooit vlees eet, dan is het een schok voor je lichaam als je dat ineens als je ergens op visite bent toch doet.
Dus als ik mijn lijf er een tikkie aan gewend houd, dan denk ik dat ik mijzelf ook minder schade doe.

Verder ben ik een slechte huisvrouw. Lekker koken voor gasten bezorgd mij een enorme stress en dan kan ik het ook nog niet eens echt goed.
Dan komt het er op neer dat ik Chinees haal of een Turkse pizza. De Turkse pizza is bij dit cafetaria standaard met kip.
Ik weet niet waar die kip vandaan komt. Gelukkig had ik het mijzelf nog nooit aangedaan om mij te gaan realiseren wat een slecht leven die plofkip gehad heeft.
Het blijft toch een soort schipperen. Wat doe ik voor mijn lijf, wat doe ik voor de dieren en wat doe ik voor mijn sociale leven.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Ik heb dat een tijdje wel gedaan en niet en wel en niet ;) .

Als kind had ik een hele rare relatie met eten..... er was (en is) niet veel dat ik lekker vind en als kind kon ik echt letterlijk over mijn nek gaan van eten of zelfs de geur van eten.
Ik was snel ergens vies van...en vlees wilde ik niet eten......ook geen kip en ook geen vis...... ik had er zo'n weerstand tegen (alleen de geur al) ik vond het ook zo zielig..... mijn ouders waren het daar niet mee eens natuurlijk en vonden dat aanstellerij van mij, en met name mijn vader ging daar heel raar mee om ( dat is een verhaal apart ...;) ), en zorgde er wel voor dat mijn afweer alleen maar erger werd.
En toen zag ik op school waar melk vandaan kwam en dat eieren baby kipje waren.....ja, toen hoefde ik dat ook niet meer ( in mijn beleving was melk nooit uit een koe gekomen, maar uit de supermarkt....en ik vond het zo gemeen dat we baby kippen aten.......a-sociaal gewoon........het heeft volgens mij wel 20 jaar geduurd voordat ik weer eens eieren at , vrije uitloop of scharrel ).

Later is dat was meer genuanceerd geworden..... vooral toen ik op mijzelf ging wonen (en mijn vader niets meer met het eten uit kon halen),
tijdje weinig vlees... maar dan wel altijd dingen die ik wel lekker vond ( dat is meestal fruit, rauwe groenten, sla... enz). Soms bij tijden meer vlees - dan had ik er echt behoefte aan - wat achteraf wel logisch is ( kon alle energie die ik kon krijgen wel gebruiken),
toen een tijdje bewust biologisch.......maar ik heb ook altijd problemen gehad met mijn darmen.... dus op een gegeven moment ben ik met biologisch gestopt......((dat had te maken met de verkeerde adviezen die ik kreeg van de alternatief therapeut... die vond dat zij beter wist wat goed voor mij was.......maar ik kon er echt totaal niet tegen.....later bleek dat ik precies die dingen at, die juist triggerde bij de darmproblemen die ik heb).

Oftewel.....van alles geprobeerd......
Het dierenwelzijn heb ik natuurlijk altijd wel achter in mijn hoofd gehad.........maar heb toch altijd ook een soort van middenweg moeten zoeken voor wat goed voor mij was..... wat ik lust......en wat wilde......en ook een tijdje mijn portemonnee.

Ik houd het tegenwoordig allemaal een beetje in het midden.......ik kijk naar labels die beloven zo diervriendelijk mogelijk te zijn dan de prijs... maar als het te gek wordt.... dan neem ik een alternatief.......soms neem ik een vegetarisch artikel (vlees kan ik het niet noemen - maar daar wordt ik vaak een beetje misselijk van - behalve de kaasschnitzel.....).
 

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
.en ik vond het zo gemeen dat we baby kippen aten..
Een vegan waar ik contact mee had, at wel eens een gekookt eitje - dat was het enige wat eigenlijk niet in haar eetpatroon paste. Toen ik het eens voor de grap een ongeboren kippenkind noemde, was ze spontaan 100% vegan….
Eieren is iets waar ik niet zonder zou “kunnen” (lees willen). Vroeger hadden we thuis een klein koppeltje kippen, stuk of 10
ongeveer. Voldoende verse eieren, echt biologisch en scharrel. Als een kip broeds was, kwam ze niet van het ei af en dat was ook prima. Geen enkele kip werd gedwongen of van het ei afgehaald. Dat waren in mijn beleving de lekkerste eieren
Geen enkele kip van ons is ooit voor de slacht gegaan; stuk voor stuk stierven ze een natuurlijke dood (een enkeling door toedoen van de hond trouwens….)
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Een vegan waar ik contact mee had, at wel eens een gekookt eitje - dat was het enige wat eigenlijk niet in haar eetpatroon paste. Toen ik het eens voor de grap een ongeboren kippenkind noemde, was ze spontaan 100% vegan….
[rotf]dat snap ik zo........nog steeds... ik moet er nog steeds niet teveel over nadenken......
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Weet je Rainbow. Het is ook nog eens zo dat ik niet totaal aso wil zijn.
Als je nooit vlees eet, dan is het een schok voor je lichaam als je dat ineens als je ergens op visite bent toch doet.
Dus als ik mijn lijf er een tikkie aan gewend houd, dan denk ik dat ik mijzelf ook minder schade doe.

Verder ben ik een slechte huisvrouw. Lekker koken voor gasten bezorgd mij een enorme stress en dan kan ik het ook nog niet eens echt goed.
Dan komt het er op neer dat ik Chinees haal of een Turkse pizza. De Turkse pizza is bij dit cafetaria standaard met kip.
Ik weet niet waar die kip vandaan komt. Gelukkig had ik het mijzelf nog nooit aangedaan om mij te gaan realiseren wat een slecht leven die plofkip gehad heeft.
Het blijft toch een soort schipperen. Wat doe ik voor mijn lijf, wat doe ik voor de dieren en wat doe ik voor mijn sociale leven.

Ja ik ga wel proberen om als ik op visite ben aan te geven dat ik liever vegetarisch eet. In mijn omgeving vind geloof ik niemand dat ook raar omdat de meesten wel van mij weten dat ik vlees slechter kan verdragen en liever groente heb. Maar ik ga als ik op visite ben niet over de oorsprong van het eten beginnen nee, dat is onbeleefd. Maar in een restaurant vind ik dat weer een ander verhaal. Net als dat ik een restaurant kan mailen over het teveel aan overbodige plastic zakjes kan ik dit ook vragen. Maar hangt een beetje van het restaurant af, in een Mac Donalds is dat vrij zinloos. Dan zoek ik liever een duurzaam restaurant op.

Kan me voorstellen dat het lastig is bij de Chinees en de Turkse pizza. Stoppen met vleesgerechten van de Chinees ga ik nog het moeilijkste vinden denk ik.. Ik hoop dan eigenlijk dat er ergens een duurzame / verantwoorde Chinees gaat komen. Nu de restaurants weer open gaan kan ik eens op zoek gaan. Op vakantie hadden we een heel leuk restaurant gevonden met een eigen moestuin die alleen verantwoord kookten. Ontzettend lekker en creatief eten was dat. Dus ik heb vertrouwen dat er meer van is. In Utrecht kwam ik ook regelmatig eetgelegenheden tegen die hierin een goed verhaal hadden, in Zuid Holland heb ik dat nog niet zo gevonden maar dat kan ook door de lockdown komen. Dat ik dat nog moet ontdekken.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik er minder over nadenk dan ik eigenlijk zou moeten van mijzelf. Daarbij ben ik een vleeseter, en dat zou ook wel wat minder mogen eigenlijk. Iedere dag vleeswaren op brood, en zeker 4X per week bij het avondeten. Sinds enige tijd vermijd ik supermarkt-vlees, ik haal het liever bij de keurslager, daar heb ik meer vertrouwen in een zuivere afkomst dan wanneer ik het uit de supermarkt haal. Wat wel als nadeel heeft dat het een stuk lekkerder is van de slager, dat ik er direct een stuk meer van eet….
Ik heb een keer van de website koopeenkoe. nl een vleespakket gekocht. De koe wordt pas geslacht zodra die in het geheel is gekocht. Dat vind ik een mooi initiatief om de massa-productie en over-productie tegen te gaan. Ik vond het echter geen lekker vlees (niet goed uitgebeend, veel kraakbeen….), dus ik ben nog een beetje zoekende, vleesetendergewijs en alternatief-voor-vlees-etendergewijs

Ik heb wel eens van een slachter gehoord dat zij het direct kunnen zien als een dier amper beweegruimte heeft gehad. Dan ziet het vlees er anders uit. Beter vlees is dan ook vaak vlees wat een beter leven heeft gehad.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik houd het tegenwoordig allemaal een beetje in het midden.......ik kijk naar labels die beloven zo diervriendelijk mogelijk te zijn dan de prijs... maar als het te gek wordt.... dan neem ik een alternatief.......soms neem ik een vegetarisch artikel (vlees kan ik het niet noemen - maar daar wordt ik vaak een beetje misselijk van - behalve de kaasschnitzel.....).

Nee ze kunnen beter stoppen met de term vegetarisch vlees. Beter gewoon vlees vervanger noemen bijvoorbeeld.
 

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik er minder over nadenk dan ik eigenlijk zou moeten van mijzelf. Daarbij ben ik een vleeseter, en dat zou ook wel wat minder mogen eigenlijk. Iedere dag vleeswaren op brood, en zeker 4X per week bij het avondeten. Sinds enige tijd vermijd ik supermarkt-vlees, ik haal het liever bij de keurslager, daar heb ik meer vertrouwen in een zuivere afkomst dan wanneer ik het uit de supermarkt haal. Wat wel als nadeel heeft dat het een stuk lekkerder is van de slager, dat ik er direct een stuk meer van eet….
Ik heb een keer van de website koopeenkoe. nl een vleespakket gekocht. De koe wordt pas geslacht zodra die in het geheel is gekocht. Dat vind ik een mooi initiatief om de massa-productie en over-productie tegen te gaan. Ik vond het echter geen lekker vlees (niet goed uitgebeend, veel kraakbeen….), dus ik ben nog een beetje zoekende, vleesetendergewijs en alternatief-voor-vlees-etendergewijs

Ik heb wel eens van een slachter gehoord dat zij het direct kunnen zien als een dier amper beweegruimte heeft gehad. Dan ziet het vlees er anders uit. Beter vlees is dan ook vaak vlees wat een beter leven heeft gehad.
Klopt, je proeft het ook en merkt het aan de structuur. Vergelijk maar eens een biefstukje van de slager met eentje van de supermarkt. Die van de slager is lekker mals en rijk van smaak, die van de supermarkt is net een fietszadel….
 
V

Verwijderd 140923

Gast
Kan me voorstellen dat het lastig is bij de Chinees en de Turkse pizza. Stoppen met vleesgerechten van de Chinees ga ik nog het moeilijkste vinden denk ik.. Ik hoop dan eigenlijk dat er ergens een duurzame / verantwoorde Chinees gaat komen.
Ik houd ook wel van Foe Yong Hai. Maar ik wil altijd wel een stukje vlees proeven van mijn bezoekers. Zo'n heel vlees gerecht is mij teveel.

Maar Rainbow, als je bij alles terug wil gaan, naar of dat dier een goed leven heeft gehad. hoe zou je dat kunnen doen?
Ik koop biologische eieren bij de supermarkt, maar zijn ze echt biologisch? wie controleert dat?
Leren schoenen? Hoe heeft die koe geleefd. Weet ik veel, die leefde in Italië of Spanje.

Ga je helemaal vegan worden of alleen vegetarisch?
wil je het in één sprong? Of rustig stap voor stap met veranderingen/verbeteringen in je leven die goed voelen?
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Op zich hoeft het niet heel lastig te zijn. Het is ergens toch alleen maar makkelijker als je visite geen vlees eet, dan hoef je in ieder geval niet na te denken over het vlees. En wat betreft de oorsprong, ik weet niet hoe het bij anderen is, maar als ik eters krijg, hou ik altijd wel rekening met die eet geen vlees, die mag dit niet, of die heeft liever dat niet. ik heb met visite nooit zo van men eet maar wat de pot schaft. Ja als er onverwachts vriendinnetjes van de kinderen blijven eten heb ik zoiets dit eten we, wil je dat of niet?
Maar als er mensen op uitnodiging komen is rekening houden geen punt. Mensen willen het hun gasten toch ook naar de zin maken?

Ik heb diverse collegas die vegetarisch zijn, als we een teamuitje hebben is het in restaurants ook altijd wel te doen. Ze hebben altijd wel opties voor mensen die geen vlees willen of passen ter plekke iets aan.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Maar Rainbow, als je bij alles terug wil gaan, naar of dat dier een goed leven heeft gehad. hoe zou je dat kunnen doen?
Ik koop biologische eieren bij de supermarkt, maar zijn ze echt biologisch? wie controleert dat?
Leren schoenen? Hoe heeft die koe geleefd. Weet ik veel, die leefde in Italië of Spanje.

Ga je helemaal vegan worden of alleen vegetarisch?
wil je het in één sprong? Of rustig stap voor stap met veranderingen/verbeteringen in je leven die goed voelen?

Ik ga in ieder geval mijn best doen, het zal niet bij alles kunnen. Maar bedacht me dat ik natuurlijk best een slager kan vinden die zijn oorsprong kan verklaren. Of een restaurant die daar moeite voor heeft gedaan. Ik eet sowieso al weinig vlees dus voor de keren dat ik het wél doe, kan ik het maar beter goed doen. En ik kan heus die ene keer per jaar dat ik naar de mac ging een ander fast food tentje vinden. Laatst was ik bij vis ook aan het kijken of dat kon vinden bijvoorbeeld. Dat bleek nog een hele lastige te zijn, kon alleen bij de biologische winkel iets geschikts vinden. Maar goed ook wat betreft vis, dat eet ik heel weinig. Dus deze moeite kan ik er wel in steken en qua kosten hoef ik het dan ook niet te laten.

Ik ga dus niet vegetarisch of vegan worden.
En in één sprong is dit niet, dit zijn voor mij kleine stapjes.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Op zich hoeft het niet heel lastig te zijn. Het is ergens toch alleen maar makkelijker als je visite geen vlees eet, dan hoef je in ieder geval niet na te denken over het vlees. En wat betreft de oorsprong, ik weet niet hoe het bij anderen is, maar als ik eters krijg, hou ik altijd wel rekening met die eet geen vlees, die mag dit niet, of die heeft liever dat niet. ik heb met visite nooit zo van men eet maar wat de pot schaft. Ja als er onverwachts vriendinnetjes van de kinderen blijven eten heb ik zoiets dit eten we, wil je dat of niet?
Maar als er mensen op uitnodiging komen is rekening houden geen punt. Mensen willen het hun gasten toch ook naar de zin maken?

Ik heb diverse collegas die vegetarisch zijn, als we een teamuitje hebben is het in restaurants ook altijd wel te doen. Ze hebben altijd wel opties voor mensen die geen vlees willen of passen ter plekke iets aan.

Als er een barbeque of een gezamenlijk etentje stel ik vaak ook voor zelf iets mee te nemen. Geldt ook voor de drank, ik drink voornamelijk 0%. Geloof niet dat er iemand in mijn omgeving is die dit raar vind en anders went het wel of pas ik me aan als ik het gevoel heb dat mensen er aanstoot aan nemen (maar dan zal ik er de vloer niet platlopen).
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid

Dit las ik eerder ook al ergens. Over onderzoeken bij mensen met Parkinson. Mensen die veel melkproducten gebruiken hebben een verhoogde kans vanwege de bestrijdings middelen.
 

Arthur

moderator
Medewerker

Dit las ik eerder ook al ergens. Over onderzoeken bij mensen met Parkinson. Mensen die veel melkproducten gebruiken hebben een verhoogde kans vanwege de bestrijdings middelen.
De hoogleraar Bas Bloem uit dit artikel geeft bij de Universiteit van Nederland een interessant verhaal hierover.