Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ik zag het zojuist in het nieuws. De invasie van het Mediterraanse Draaigatje. Een klein miertje dat afkomstig is vanuit het Mediterraans kustgebied. Het diertje is al enkele jaren actief in Nederland en maakt superkolonies. Dit houdt in dat de nieuwe koninginnen niet vertrekken om een nieuw nest te maken, maar samenwerken met het huidige nest en zo superkolonies maken. De zijn niet gemakkelijk weg te krijgen, eten van planten, kunnen zelfs nestelen in muurtjes of spouwmuren en zelfs binnenshuis. Vervelende is dat ze ook bijten.
De werksters bewegen zich in straten en daarbij denk ik aan vroegere vakanties waar ik mieren in een enorm spoor zag lopen waarbij zij zaken sjouwden die minstens 30 x hun gewicht waren. Doordat ze samenwerken met andere nesten ontstaan nesten die enorme gebieden kunnen bestrijken.

In onderstaande link is te lezen hoe ze te herkennen zijn want ze gedragen zich iets anders dan de gewone hier voorkomende mieren.

 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
mijn Man had het er een tijdje terug over.......hij was er helemaal opgewonden over ... Mieren die zelfs in je bed komen voor de warmte.... en je bijten....... en volgens hem heette ze draaikontjes.......[rotf].... wij zoeken op internet en inderdaad.....de draaigatjes [a112.gif]....... die zijn niet mis.....
en een lol dat we ondertussen hadden om de naam......maar de mieren zijn niet om te lachen...:oops:
Hopelijk hebben wij ''gewoon'' Nederlandse vervelende mieren, die dit jaar wel met heel velen zijn.......
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ik vind het rare jaren de laatste jaren. Vroeger had ik amper last van insecten en als ik ze zag dan werkte ik ze naar buiten (ben niet zo snel een insectenvernietiger). De laatste paar jaar zie ik soms op de vreemdste momenten ineens insecten. Vorige winter en deze winter en vroege voorjaar zag ik ineens enkele mieren op mijn vensterbank en over mijn laminaat lopen. En nu, nu ik ze eerder verwacht, zie ik ze niet. Ik zag wel opnieuw het rode mierennest in mijn gazon dat zich als een zandhoopje had opgewerkt tussen het toen hogere gras en dat opengetrokken werd door mijn grasmaaier. Zo zag ik ineens een gekrioel van kleine rode miertjes die haastig de boel weer op orde brachten.
De rode spin die ik enkele maanden terug in mijn badkamer aantrof was ook nieuw voor mij, in al die jaren had ik het diertje nog nooit gezien. Wel zie ik nu achter in mijn tuin wat hoopjes zand, zoals elk jaar, van de gewone mier. Maar last ervan heb ik niet en de hoeveelheid valt ook mee.
Aan het einde van de zomer zal ik wel weer op één dag een hoeveelheid vliegende mieren zien die in de rand langs mijn buitengevel zich naar buiten werken, maar de nesten die ik in eerdere jaren daar zag vallen nu ook mee.
Mijn hommels zijn er gelukkig nog steeds wel in de buitenmuur bij mijn achtertuin. En ik ben blij dat ze er nog steeds zijn. Ik voorzie ze van bloemen om hen te helpen in hun voortbestaan.
Maar deze mieren mogen van mij wegblijven. Ook omdat ze moeilijk weg te krijgen zijn en nogal agressief zijn.