Khatera

Bekend lid
Forum lid
Ik heb altijd een veel te hoge bloeddruk, vaak is deze 200/125. Ik heb daar medicijnen voor die wel redelijk werken, maar die toch ook wel de nodige bijwerkingen hebben. Ik heb een beetje mijn buik vol van die chemische spulletjes en zou liever iets proberen op natuurlijke basis. Ik weet dat je niet zomaar je medicijnen kunt laten staan, maar zou graag kijken of ik met kruiden erbij iets kan bereiken en evt de medicijnen dan langzaam afbouwen.
Is er iemand die weet welke kruiden je dan het beste zou kunnen gebruiken en hoe? Liefst op een eenvoudige manier, zoals bijv thee zetten.
Alvast bedankt voor reacties!
 
A

Anonymous

Gast
De gevolgen en risico's die hoge bloeddruk kan hebben zijn zo serieus dat het wel onder controle moet blijven, zeker met deze waardes.
Wat is de oorzaak van die hoge bloeddruk?

Je dieet aanpassen kan al een hoop schelen (weet ik uit ervaring, zelf 3 jaar bloeddrukverlager geslikt), dus geen caffeíne houdende producten, geen zoethout (denk aan bijv. sterremuntthee), weinig zout, geen alcohol, veel groenten en fruit, behalve grapefruit. Daarnaast evt. afvallen (als dat nodig is ;-) ) en voldoende beweging.

Als je veel vocht vasthoudt zou je solidago-thee kunnen drinken om je nieren te ondersteunen en maria-distel (tabletjes) om de lever te ondersteunen.

Wat je ook doet, altijd onder controle en met instemming van je arts :-D

Liefs,
Annemieke
 

Leny

Bekend lid
Forum lid
Probeer eens chiazaden naast je medicatie..bij mij blijft de bloeddruk nu lekker stabiel..
 
A

Anonymous

Gast
Vaak is een hoge bloeddruk ook deels t gevolg van bewuste danwel onbewuste stress. Misschien helpt naast thee of zoiets ook n meditatie of iets in die trent. Een hele goede aanrader voor thee is de jasmijnthee. De lekkerste vind ik de losse witte jasmijnthee van de tuinen. Mocht je geen losse thee willen is de groene jasmijnthee van twinings ook prima. Bedenk wel dat je nu t liefste witte thee, daarna groene thee en daar pas na zwarte thee drinkt, gezien de cafeíne en de invloed daarvan op de bloeddruk.

Succes ;-)

Zauberin
 

Arthur

Bekend lid
Forum lid
Ik zou niet alleen aan kruiden denken maar ook aan andere dingen.

Een tekort aan vitamine D kan hoge bloeddruk veroorzaken. Omdat veel mensen (de meeste mensen?) een tekort aan deze vitamine hebben is het raadzaam om vitamine D in te nemen. Neem gewoon de kleine pilletjes, bedoeld voor kinderen, van een huismerk van een drogisterijketen en je zit safe.

Het mineraal kalium kan voor een (behoorlijk sterke) daling van je bloeddruk zorgen. Vervang daarom het gewone keukenzout in je eten door zout waar natrium voor een groot deel vervangen is door kalium. Gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Verder zit er veel kalium in bananen en in (donker)groene bladgroenten, zoals spinazie.
Ook goed voor de bloeddruk zijn bietensap(!), zilvervliesrijst en volkoren brood.

Anders gezegd: door het eten van de juiste dingen kun je al heel wat bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Bovendien doe je dan niet aan symptoombestrijding (zoals met medicijnen) maar aan de oorzaak van hoge bloeddruk. Laat ik het voorzichtig formuleren: het vermoeden bestaat dat het slikken van medicijnen tegen hoge bloeddruk weinig tot geen invloed heeft op het voorkomen van ziektes als hartinfarcten en herseninfarcten (en dat was toch belangrijke redenen om wat aan de hoge bloeddruk te doen!!!). Het is daarom van het grootste belang dat je probeert door natuurlijke middelen (zoals voeding) de OORZAAK van te hoge bloeddruk
 

Arthur

Bekend lid
Forum lid
Nog even als aanvulling. Ik heb zelf een torenhoge bloeddruk gehad (bovendruk 160-180 met pieken tot 200). Ik kreeg een combinatie van twee verschillende bloeddruk medicijnen voorgeschreven. Ik gebruik nu nog maar de halve dosering van een van die medicijnen en mijn bloeddruk is op dit moment zo goed (119/79) dat ik binnenkort ook hiermee volledig ga stoppen. Het veranderen van leefstijl en gezond eten heeft dus goed geholpen (zoals de dingen die ik hierboven noemde). Zelf slik ik daarnaast ook extra vitamine k2, die de soepelheid van de wanden van de bloedvaten bevordert (minder kalkafzetting).

De werking van alle dingen die ik hier heb genoemd wordt overigens redelijk tot goed bevestigd door deugdelijk onderzoek!
 

louise

Bekend lid
Forum lid
Daslook
Ook bekend als: Allium Arsinum
Gebruikte delen: Plant en bol

Eigenschappen

Bloed-, maag- en darmreinigend
Bevordert afvoer van afvalstoffen
Tonicum voor hart en bloedvaten
Bloeddrukverlagend
Cholesterolverlagend
Tonicum voor maag en darmen
Spijsverteringbevorderend
Eetlustopwekkend
Urinedrijvend
Wormafdrijvend
Ontstekingwerend
Antibioticum, antisepticum
Bevordert ophoesten van slijm
Slijmvliessamentrekkend

Toepassingen

Voorjaarsreinigingskuur
Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, teveel cholesterol in bloed
Chronische huidziekten, huidaandoeningen door slechte afvoer van afvalstoffen
Darmaandoeningen, onvoldoende darmbeweging, diarree of constipatie, darmkoliek, darmcatarre, slechte spijsvertering, darmparasieten, spoelwormen
Benauwdheid, kortademigheid, bronchitis, griep, verkoudheid, sinusitis, emfyseem
Infectieziekten (algemeen)

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/2176-geneeskrachtige-gezonde-kruiden-d.html#3" onclick="window.open(this.href);return false;
Op deze site vind je ook hoe je er thee van kunt maken: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/3251-kruiden-kruidentoepassing.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Succes!! Xx
 

Khatera

Bekend lid
Forum lid
Bedankt voor alle reacties! Ik denk dat het aanpassen van leefstijl en eetgewoontes een belangrijke rol speelt. Het schijnt ook erfelijk te zijn. Ik vind het heel naar om zo'n hoge bloeddruk te hebben, omdat je er op termijn inderdaad hele vervelende problemen mee kunt krijgen.
Mijn gemiddelde bloeddruk is ongeveer 170/98 en er zijn regelmatig uitschieters naar 200/125.
Bedankt voor alle tips! Ik ga ermee aan de slag en hoop echt van harte dat het resultaat mag hebben, want het liefste wil ik de gewone medicijnen niet gebruiken, maar kan nu gewoon niet zonder.
 

May

Bekend lid
Forum lid
Ik lees dit net pas, dus wat laat, maar wil nog even reageren. Ik heb ook hoge bloeddruk, sinds een jaar of 9. Daarvoor altijd een perfecte bloeddruk gehad, ook tijdens zwangerschappen. Bij thuis controle was ik zeer verbaasd dat mijn bloeddruk verhoogd was. Ik hoopte dat stress de oorzaak was, want had net een stress volle periode gehad. Maar nee, de bloeddruk bleef hoog en werd zelfs nog hoger. Ik moest toen aan de medicatie, heb een paar soorten geprobeerd en nu heb ik al een aantal jaren een medicijn dat voldoende helpt. De bloeddruk is zeker niet perfect maar volgens arts acceptabel met zo'n 100 / 145. De inzichten over de waarden veranderen ook nog weleens, een aantal jaren geleden zou men niet tevreden zijn geweest met de waarden die ik heb.

Ik denk dat medicatie nodig zal blijven bij hoge bloeddruk maar letten op je leefstijl zal ook een bijdrage leveren. Roken en alcohol verhogen de bloeddruk, dus verstandig om daar rekening mee te houden. Veel groente en fruit, weinig zout en veel water drinken. Munt schijnt de bloeddruk te verhogen.

Bij medicatie zou ik heel goed de bijsluiter doorlezen. Sommige soorten kunnen bv de nieren aantasten, dat is bij mijn vader gebeurd (hoewel bij hem oorzaak nierfalen niet helemaal duidelijk is).
 
A

Anonymous

Gast
Het is nu echt de tijd voor blauwe bes/bosbes. Dagelijks een handje hiervan kan helpen om je bloeddruk omlaag te brengen. Maar blijf hoe dan ook wel gewoon onder controle bij de huisarts, want het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat het werkt en/of afdoende is.

Blauwe bessen zoals ook wilde bosbessen kunnen op korte termijn de concentratie verbeteren en houdt op langer termijn de geest gezond. Elke ochtend een smoothie met daarin 200 gram van deze (bos)bessen verbetert de concentratie met minimaal 20 procent. Regelmatig deze (bos) bessen eten kan leiden tot een nieuwe bedrading in de hersenen! Blauwe bessen behoren tot de groep ’supervoedsel’ en wordt steeds populairder. De vrucht, een antioxidant, verminderd ook de kans op hart-en vaatziekten, kanker en vertraagd het verouderingsproces. Antioxidanten verwijderen vrije radicalen – chemische stoffen die potentiële schade aan cellen en weefsels kan aanrichten in het lichaam. Maar Dr Jeremy Spencer, een moleculair voedingsdeskundige aan de Universiteit van Reading, is van mening dat de antioxidanten minder belangrijk zijn voor het positieve effect op de geest, maar dat het meer te maken heeft met een toegenomen bloedstroom naar de hersenen. Speciale chemische stoffen in bosbessen, de zogenaamde flavonoíden, openen de bloedvaten, waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat en tegelijkertijd een verlaging van de bloeddruk. De resultaten zijn: betere cognitieve prestaties op korte termijn, en een gezonder brein op de lange termijn. U kunt de smoothie wat zoeter maken door er wat agave siroop door te doen.

Blauwe bosbessen hebben een hoog gehalte aan vitamine-C. Verder bevatten ze veel vitamine-A (nodig voor ons gezichtsvermogen), vitamine-B en verschillende mineralen en sporenelementen zoals magnesiumen ijzer. Door het ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn blauwe bessen bloedzuiverend en anti-diabetisch. Ook helpen ze tegen buikloop en tegen nachtblindheid.

In smoothies, sappen, kan je ze iedere ochtend gebruiken. Vooral vers in fruitsalades of uit de hand gegeten is dit een bijzondere lekkernij mits ze zoet zijn! Wist u dat tijdens WO 2 piloten de bosbessen tegen nachtblindheid aten? Door het gebruik van blauwe (bos)bessen zou het geheugen verbeteren.

Diabetes-patiënten mogen de bessen probleemloos gebruiken. Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam, waardoor de bessen gebruikt worden bij oedematische zwelling, overtollige waterretentie hetgeen bijna altijd voorkomt bij mensen met overgewicht.

In verschillende wetenschappelijke publicaties staat vermeld dat blauwe bosbessen een hoog tot zeer hoog gehalte aan anti-oxydantia bevatten. Dit is nuttig voor het menselijk immuniteitsysteem en de preventie van kanker. Nachtblindheid zou sterk verbeterd worden door het frequent gebruik van blauwe (bos)bessen.

Pluk de bessen in de zomer en nazomer, was ze grondig en vries ze in zodat u dagelijks echt verse vruchten heeft, de hele winter door!

Zoals de cranberry of veenbes zou de blauwe bes ook een urinair antiseptische werking hebben. Hiervoor verantwoordelijk zijn de proanthocyanidines, die verhinderen dat de Colli-bacteriën zich vastzetten op de wand van de blaas en de urinewegen. Hierdoor zouden urineweginfecties kunnen voorkomen worden.

Door het aanwezig zijn van looistoffen heeft de blauwe bes/ bosbes een zacht adstringerende werking. Dit verklaart direct de diarreebestrijdende eigenschappen van de bes en de positieve invloed op het spijs-verteringstelsel.

Volgens Dr. Vogel zijn bosbessen belangrijk voor ogen, huid, tanden en tandvlees. Vitamine A houdt de schildklierwerking in evenwicht. Bosbessen hebben een gunstige werking op slecht werkende lymfe-klieren of opgezette klieren. Bovendien zijn zij in staat de vatbaarheid voor infectieziekten van de ademhalingsorganen te verkleinen. De geneeskrachtige stoffen die in bessen zitten, maakt ze tot supervoeding (superfoods) en vormt het gebruik ervan in zekere zin een verjongingskuur. Plantaardige voeding heeft de voorkeur voor uw gezondheid. Probeer gevarieerd vegetarisch te eten en eet veel blauw/paars fruit (veel meer dan 2 stuks per dag!)
Bron: Telegraph.co.uk
 
Bovenaan