A

Anonymous

Gast
is een tijd geweest, dat de Kamillebloesem als geneeskruid hoger werd aangeschreven dan nu het geval is. Dit kan komen door de verwarring tussen twee verschillende soorten Kamille, die verschillende eigenschappen bezitten. De éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Kleine Kamille), is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt, terwijl de meerjarige Anthemis nobilis, Roomse Kamille, naast voor haar heilzame eigenschappen ook als sierplant wordt gekweekt, evenals andere Anthemis-soorten. Kamille wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa.
Alleen de Matricaria chamomilla levert de heilzame blauwe olie, die zo waardevol is.
Alleen de Echte Kamille, Matricaria chamomilla of Matricaria recutita, bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie, De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.
De essentiële olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen. De rijkdom aan alpha-bisabolol maakt Chamomilla-olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum. De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.
De olie wordt verkregen door waterdamp distillatie van de bloemen, is inktblauw van kleur en heeft een warme kruidige geur. Het plukken van de bloemen is zeer arbeids intensief en de opbrengst is uiterst laag, hetgeen de kostbaarheid van de olie verklaart.
Onderzoekingen hebben uitgewezen, dat Kamille ook als tegengif bij vergiftigingen met verscheidene bacteriën zoals stafylococcen en streptococcen kan worden gebruikt. Hierbij wordt het gif onschadelijk gemaakt, dit in tegenstelling tot de antibiotica waarbij de vermeerdering van de bacteriën wordt verstoord. Zeer kleine hoeveelheden van de Kamille-olie zijn al in staat als tegengif te functioneren.
In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingremmende, kalmerende en verzachtende werking. Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid. De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille kan gebruikt worden als thee tegen buikpijn, in gorgeldrank of als mondspoeling.
Kamille essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, tandpijn en spijsverteringsstoornissen.

Psychologisch: Het Kamilletype is teleurgesteld in het leven, toch moet hij door de werkelijkheid van elke dag. In plaats van dagen of maanden rond te lopen met gekwetste gevoelens of emotionele problemen, zou hij zich eens moeten uiten bij iemand die hij vertrouwd. In zijn eentje blijft hij rondlopen in een cirkel. Wanneer hij zo met zichzelf bezig is, ziet hij misschien niet de helpende hand die naar hem uitgestoken wordt.

Psychisch: Kamille-olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Spiritueel: Alle Kamille-olieën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen. Ze zijn werkzaam op alle niveau's : het lichamelijke, het emotionele en subtiele. De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft. Gebruik kamille als er behoefte bestaat aan communicatie of als de waarheid gezegd moet worden, maar zonder bitterheid of boosheid. Vanwege zijn kalmerende werking kan Kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen

Contra-indicatie: kan bij sommige mensen dermatitis veroorzaken

Mengen met: Kamille kan goed gecombineerd worden met Lavendel, Patchouli, Roos, Benzoë, Neroli, Bergamot, Marjolein, Citroen, Ylang Ylang, Jasmijn en Scharlei.

Als bad bij diverse huidziekten; 3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.

Bij ontstekingen in de mond; meng 4 druppels Kamille in een glas gekookt water en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.

Bij pijnlijke tandgroei bij kinderen; stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje.

Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes; 2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.

Bij ontstoken, gevoelige huid, acne; 4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos mengen met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.

Zwellingen, verrekkingen; voeg 8 druppels blauwe Kamille, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Helicryse, 1 druppel Neroli en 3 druppels Patchouli toe aan 50 ml. basisolie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.Bron : Anthemis
 

Anna

Bekend lid
Forum lid
ik groei mijn eigen kamille, sinds de vorst er aan begint te komen heb ik deze gekortwiekt en in de vriezer gestopt.

weet je of deze dan nog de zelfde werking zal hebben?

Liefs,
Anna
 
A

Anonymous

Gast
Anna, Rie is niet meer lid van het forum. maar wie weet heeft iemand anders ervaring hiermee. (r)
 
A

Anonymous

Gast
ik heb altijd begrepen dat je kamille beter kan drogen... en dan goed verpakken... zo houd het zijn werking...
 
Bovenaan