gouwepeer

Admin
Medewerker
8fe2ec3c59bb5e0b7417ca88af6d480d.jpg

Artist’s impression van de ‘atmosfeer’ van complexe organische moleculen van de accretieschijf rond een piepjonge ster-in-wording. (ASIAA/Jung-Shan Chang)

De accretieschijf rond een jonge ster-in-wording blijkt allerlei complexe moleculen te bevatten. Tot die conclusie komt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Taiwanese astronoom Chin-Fei Lee, na waarnemingen met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Het is voor het eerst dat zulke moleculen bij zo’n heel jonge ster zijn aangetoond.

Het onderzochte object, HH-212, maakt deel uit van het grote stervormingsgebied in het sterrenbeeld Orion. De protoster is naar schatting pas 40.000 jaar oud en heeft nu nog vijf keer zo weinig massa als onze zon. Daaromheen is echter een ongeveer tien miljard kilometer brede schijf te zien, van waaruit meer gas en stof naar de ster toe stroomt.

Met ALMA zijn in de ijle uitlopers boven en onder deze zogeheten accretieschijf allerlei organische moleculen opgespoord. Het gaat daarbij om onder meer ethanol, gedeutereerd methanol, methaanthiol en formamide. Moleculen als deze staan aan de basis van aminozuren en suikers – de bouwstenen van leven zoals wij dat kennen.

De ontdekking wijst er dus op dat zulke bouwstenen al heel vroeg in de materieschijf rond een jonge ster worden gevormd. Dat gebeurt vermoedelijk op het oppervlak van ijsdeeltjes. Hoe dan ook: de planeten die in een later stadium in zo’n schijf ontstaan, worden waarschijnlijk direct al voorzien van grondstoffen waaruit leven kan voortkomen.
Eddy Echternach | allesoversterrenkunde.nl
 
M

marieke

Gast
Waaruit leven kan voortkomen! En dus blijven we weer nieuwsgierig achter!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Het artikel geeft aan dat de bouwstenen voor leven talrijk aanwezig zijn in het heelal. Dit wil alleen maar zeggen dat de kans op buitenaards leven groter is dan wanneer deze bouwstenen zeldzaam zouden zijn.