Het einde van het jaar is weer aangebroken, en het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Tijd voor een jaaroverzicht met een aantal opmerkelijke zaken.

Januari:
Het jaar begon met het vreselijke nieuws over de honderden doden vogels. Verder hadden we in het begin van januari te maken met het zachte winterweer.
In de Verenigde Staten was de bestorming van het Capitool het eerste grote nieuws.
Het nieuws wat toch wel een dieptepunt aangaf was het bekogelen van het ziekenhuis in Enschede. Wat eerder als de (zorg)helden van de samenleving werd gezien kreeg de ultieme vorm van "stank voor dank" van de relschoppers. Gelukkig hadden we in januari ook vrolijk nieuws.

Februari:
Telemarketeers, voor velen een vervelende begrip. In februari werd er een mooie tegenscript geplaatst.

Waar we het begin van januari nog van het zachte winterweer konden genieten stond februari meet in het teken van koning winter.
Verder konden we genieten van een ontwerpfoutje.
Het winterweer van februari kan soms voor sneeuw zorgen. Helaas was er ook zwarte sneeuw te zien.

Maart:
In maart was het weer de tijd om te gaan stemmen. Gelukkig had Lubach de onmisbare kieswijzer gemaakt.
Een punt waar velen helaas ook mee te maken krijgen: Spoofing. In dit topic lees je daar meer over.
Bijzonder nieuws: De onthoofde zeeslak met regenererende vermogen en het idee van de wetenschappers.
Een stukje nieuws over het forum zelf: de vernieuwde look van de conversaties (privé berichten) en de button "Sociaal" op de indexpagina.

April:
De intocht van de Paashaas was uiteraard groot nieuws :mrgreen:
Wat voor de een al lang bekend was was voor de ader ook nog groot nieuws: Doggerland. En verder van huis was uiteraard ook het nieuws over de Marshelikopter groot nieuws.

Mei:
Iets dichter bij huis dan de Marshelikopter was de Chinese raket. Het was even spannend waar en hoe deze raket zou gaan crashen.
Ook met het volgende bericht blijven we nog even in de ruimte, namelijk het topic over methanol ijs. En deze 19 bijzondere weetjes mogen ook niet in het overzicht ontbreken. En de simulatie over het ontstaan van sterren is ook het (opnieuw) bekijken waard.

Juni:
Dan invriezen de boel vers kan houden heeft het raderdiertje wel bewezen door na 24.000 jaar ingevroren te zijn weer vrolijk verder gaat. Door de klimaatverandering zal langdurige vrieskou steeds minder vaak voor gaan komen. De muggen zijn daar blij mee.
Ondanks dat "Don't look up" momenteel een hit is op Netflix is er in juni een reden om juist wel omhoog te kijken: Een enorme komeet stormt dan namelijk op de Zon af. Daarnaast is er ook nog een gelekt klimaatrapport.

Juli:
Het nieuws over Peter R. de Vries was vermoedelijk het meest aangrijpende van het hele jaar. Iets wat ook een enorme impact heeft gehad is het noodweer op verschillende plaatsen op de Wereld, o.a. de overstroming in Limburg. De reden voor het topic over de effecten van de klimaatverandering.

Augustus:
Een topic die ook een plaats in de spotlights verdient: Milieubewuste keuzes en tips. In augustus waren er ook vallende sterren te zien. Een voorbeeld van een milieubewuste brandstof: ijzerpoeder.

September:
We hebben weer nieuws over een lullig foutje :mrgreen:
Minder mooi nieuws: de co2 uitstoot van de Australische bosbranden.
Een stukje forumnieuws: de kleine cosmetische wijziging op de indexpagina.
En het nieuws wat bij velen nog vers in het geheugen zal zitten: de vulkaanuitbarting van La Palma.

Oktober:
In oktober kregen we de toekomst van de Zon te zien. En iets voor op kortere termijn: de te verwachten narigheid door het smelten van de permafrost. Verder was de stevig stijgende gasprijs de reden voor dit topic.

November:
In november mochten we genieten van een baby sneeuwluipaard. Nog meer dierennieuws ging over de zeekoe en over de hooglander.
Verder maakten we in november de virtuele reis in ruimteschip Aarde.
En schokkend nieuws over de sneller stijgende zeespiegel.

December:
Hoe ontstond water op de Aarde? Lees het hier. Ook leuk: de eskimonevel.
Ook zeker het lezen waard: de blog "Mijn kerstgevoel" van Muriel.

Voor iedereen alvast een fijne jaarwisseling toegewenst. Controleer voor het bakken van de oliebollen of er wel gist in het beslag zit :mrgreen: