gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid


Kort voor 21.00 uur Nederlandse tijd heeft NASA's Marslander InSight vandaag een succesvolle zachte landing uitgevoerd in het westen van de uitgestrekte vlakte Elysium Planitia. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) werd op 5 mei dit jaar gelanceerd.

De kleine stationaire lander voert de komende maanden drie experimenten uit om onderzoek te doen aan de inwendige opbouw van Mars. Met een seismometer worden kleine Marsbevingen geregistreerd; de manier waarop die zich door de planeet voortplanten biedt inzicht in de inwendige structuur. Een tweede experiment meet het warmtetransport vanuit het inwendige van Mars naar het planeetoppervlak; hiertoe wordt een sensor enkele meters diep in de Marsbodem gebracht. Het derde experiment bestaat uit nauwkeurige metingen aan de radiosignalen van de lander. Dat levert informatie op over kleine schommelingen van de draaiingsas van Mars, wat weer iets zegt over de vraag of de binnenkern van de planeet vast of vloeibaar is.

Bron: allesoversterrenkunde.nl
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik las het en het eerste wat ik dacht was, zouden ze de landing ook getimed hebben op basis van de sterren. Op de geluksdag van het jaar :mrgreen:.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Dat moet haast wel aangezien de meeste Mars-missies fout zijn gegaan ( ik meen dat zo'n 40% wel goed gaat).
 
Bovenaan