gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Vanwege het corona virus en de vele vastgestelde infecties is het voor vele een spannende tijd. Zo'n 80% schijnt de ziekte met milde klachten door te komen, maar er zijn ook gevallen van gezonde jongeren die letterlijk doodziek kunnen worden.
Aangezien dit virus nog te nieuw is om alle feiten te weten zijn er toch al wel een hoop tips beschikbaar om ons afweersysteem te versterken. Met een versterkt afweersysteem schijnt de kans op mildere klachten namelijk groter te zijn bij een infectie.

- Beweging:
Door voldoende te bewegen bouw je onder andere conditie op, circuleren witte bloedcellen beter, en worden ook andere processen actief waardoor het lichaam beter beschermd zal zijn. Een belangrijk proces is het actief worden van de NK-cel, die effectief de andere cellen in het lichaam "bekijkt".
Let wel goed op dat je voldoende beweegt maar niet gaat forceren. Door te overdreven fanatiek te bewegen kan het lichaam ook uitgeput en juist kwetsbaarder worden.

- Rust:
Zorg voor voldoende (nacht)rust. Een uitgerust lichaam kan meer hebben dan een vermoeid lichaam. Verder word tijdens het slapen ook meer afvalstoffen door het lichaam afgevoerd.

- Voeding:
Zorg voor gezonde maaltijden, waarbij je voldoende vitamines binnen krijgt. Groenten en fruit bevatten veel vitamines en anti oxidanten. Deze zijn belangrijk voor de opbouw van het immuunsysteem. Ook een gezonde darmflora is hierbij erg belangrijk. Eiwitten, zuivel en vlees kunnen ondanks hun bouwstoffen het immuunsysteem tegen werken. Voldoende fruit zorgt ervoor dat deze producten sneller door het lichaam worden verwerkt.
Naast voeding kan je eventueel extra vitamines uit supplementen halen.

- Voldoende drinken:
Probeer elke dag zo'n 8 glazen/2 liter water te drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Water is een goed transportmiddel om voedingsstoffen door het lichaam te transporteren, afvalstoffen uit het lichaam te halen en het lichaam te koelen (transpireren).
Hoe geler de plas, des te meer water je moet drinken.

- Ontstressen:
Stress is slecht voor de gezondheid, en dus ook voor het immuunsysteem. Zorg ervoor dat je eventuele stress zo snel mogelijk kwijt raakt. Mediteren is hierbij een goed voorbeeld. Sporten kan ook een goede manier zijn om stress eruit te gooien.

Bij dit alles is het natuurlijk ook zeer belangrijk om voor een goede hygiëne te zorgen, mensenmassa's te ontwijken en bij sociale contacten de 1½ meter afstand te hanteren. Iemand die besmet is kan het virus door geven door middel van hoesten en niesen waarbij kleine druppeltjes vrij komen waarin het virus naar iemand anders over kan springen. Door in je hand te niesen vang je die druppels zelf op en geef je die door door middel van handen schudden. Die ander hoeft dan alleen maar een keer met zijn hand zijn mond aan te raken om het virus binnen te krijgen. Daarom is handen wassen ook zo belangrijk.
Indien je toch ziek wordt: geef je daar aan over zodat het lichaam alle rust krijgt om zich tegen het virus te verzetten en antistoffen aan te maken. Drink dan ook ruim voldoende om uitdroging (door transpiratie bij koorts) te voorkomen.


 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Vitamine C is wel goed voor je weerstand en voor het afvoeren van afvalstoffen maar zal inderdaad geen virus tegenhouden. Wel je lichaam wat weerbaarder maken. Ook plas je het teveel uit, net als vitamine B. Vitamine D is weer belangrijk voor je botten en in perioden met weinig zon/daglicht maar slaat weer in het lichaam op. Wees dus wel voorzichtig met een overmaat aan vitamines die niet zomaar het lichaam verlaten, zoals vitamine A, D, E en K. Teveel kan namelijk ook weer schadelijk zijn. Lees liever een bijsluiter dan dat op adviezen van de omgeving wordt afgegaan.

 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
De dagelijks aanbevolen waarden (vermeld op de etiketten) moet je natuurlijk niet teveel gaan overschrijden. Een keer iets meer innemen kan geen kwaad, maar dat moet niet dagelijks gebeuren.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
En als je dit eens in een periode doet, doe dit dan alleen voor een korte periode met de wateroplosbare varianten. Vitamine C is ook een ontstekingsremmer en helpt je sneller van afvalstoffen af (periode van stoppen met roken bijv.) en vitamine B complex als ondersteuning bij perioden met stress, maar dan wel de complex versie en niet een selectie eruit. Dan blijft het in balans want ook dat is weer belangrijk.
 
Bovenaan