gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Hommels zijn nuttige beesten. Ze zorgen net als vele andere insecten voor de bestuiving van planten. Net zoals bijen en wespen kunnen hommels ook steken. Aangezien hommels echte goedzakken zijn zullen ze dit niet zomaar doen. Het zijn zelfs beschermde dieren.

Ze komen niet vervelend om je heen vliegen als je gezellig in je tuin of op je balkon van een drankje zit te genieten. Bedenk dat de eventuele "overlast" van een hele tijdelijke aard is. Hommels laten mensen met rust. Geniet maar van die kleine dikkerdjes!

Waar hommels voorheen rustig hun kolonies konden stichten en uitbreiden moeten ze nu plaatsruimen voor de mens. De mens, in zijn niet aflatende drang naar schaalvergroting, palmt terreinen met struiken, bossen en graslanden in en vervangt de flora er door beton.

Een hommel lijkt anatomisch veel op een bij, maar heeft meer beharing die bovendien langer is. Daarnaast wordt een hommel gemiddeld een stuk groter dan een bij.

637px-Bumblebee_October_2007-3.jpg


Hommels zijn sterk behaard met lange haren over het gehele lichaam, en met name op het achterlijf. Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat een hommel gemiddeld ongeveer 3 miljoen haren op het lichaam heeft, evenveel als een eekhoorn, ondanks het duidelijk veel grotere lichaamsoppervlak van een eekhoorn.

De lichaamsbeharing is in beginsel zwart maar vrijwel alle hommels hebben duidelijke banden van gekleurde haren op het lichaam. De delen met gekleurde haren zijn ringvormig (gebandeerd) en niet in de lengterichting gelegen. Hommels hebben een soortspecifieke kleurencombinatie van dergelijke haren. De steenhommel heeft een vrij simpele configuratie; een zwart lichaam met een oranje achterlijfspunt. De aardhommel heeft een complexere tekening; het lichaam is zwart met een witte achterlijfspunt. De haren aan de voorzijde van het borststuk en die aan de voorzijde van het achterlijf zijn echter geel van kleur. Ondanks de vaak sterk contrasterende kleurenbanden op het lichaam kennen veel soorten verschillende kleurvormen met een overlap of variaties, waardoor determinatie niet altijd gemakkelijk is. De kleuren van hommels hebben te lijden onder uv-straling en in zonnige zomers komen veel lichtere exemplaren voor in vergelijking met zomers die relatief veel bewolkte dagen tellen.

Lees meer over de hommel op wespenbestrijding.net en op wikipedia.
 
Laatst bewerkt:

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Hommels zijn belangrijk. Een kwart van alle appels, peren, blauwe bessen en aardbeien is bestoven door de hommel. Tomaten zijn afhankelijk van hommels, alleen zij kunnen ervoor zorgen dat de bestuiving van tomatenplanten plaatsvindt. Ook bij de bestuiving van courgettes, paprika’s en aubergines spelen zij een grote rol.

Maar net als de bijen, hebben de hommels het zwaar. Het gebruik van pesticiden en schaalvergroting in de landbouw zijn de belangrijkste redenen voor de achteruitgang. Gelukkig is er hoop voor de hommel. Met wat simpele aanpassingen kunnen de condities voor deze belangrijke bestuiver verbeterd worden. Door bermen minder te maaien en door boeren te stimuleren om bloemrijke zaadmengsels te gebruiken op hun akkers worden de omstandigheden voor de hommels weer beter.

Eigenlijk kan iedereen een bijdrage leveren aan het welzijn van de hommel. Door bijvoorbeeld vingerhoedskruid, lavendel, rozemarijn, salie, lupine of petunia’s te planten in je tuin, of op je balkon. Goed voor de hommel en leuk voor jezelf, want wat is er nou leuker dan het tevreden gezoem van een hommel te horen als jij buiten je kopje koffie drinkt?

Meer lezen over hommels? In de Roots van maart vind je een uitgebreid artikel over deze diertjes.
Bron: rootsmagazine.nl
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Toevallig vanmorgen een gezien, een hele dikke, die poesje Eirikje probeerde te vangen. Een stevige tik op de ruit was voldoende om haar af te leiden en de hommel vloog weer weg. Bij mij zit er al enkele jaren steeds een nest in de spouwmuur, dus ik ben blij met deze tip. Ga hem beslist toepassen.
[toppie]

1100
Bedankt!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Gisteren heb ik 8 hommels kunnen tellen in de tuin. Mogelijk waren het er wel meer aangezien ze niet even stil bleven zitten om geteld te worden :mrgreen:
Ik vind het hele leuke beestjes om naar te kijken [5flowerface.gif]
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ik ook en ook dit jaar heb ik ze weer in de spouwmuur. Elke morgen zitten ze het eerst op de bloemen van de rododendron die er vlakbij in volle bloei staat. Ik vind het schattige vliegende bontjasjes <3
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
De spouwmuur is een plek waar ze graag zitten. In tegenstelling tot wespen kunnen hommels geen kwaad voor de spouwmuur.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
De boshommel schijnt terug te zijn en is aangetroffen in het Limburgse Geuldal. De hommel was voor het laatst gezien in 2007.

ben gek op bijen, en vooral hommels ( als het maar rond en fluffig is [a112.gif] , zelfs hun naam in het Engels 'bumbelbee'.. 🥰 )
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ik heb ze dit jaar nog niet gezien bij mijn spouwmuur maar ik hoop dat ze er nog steeds zitten. Al zal ik het niet doen, ze zien er zo knuffelig uit als ze vliegen en ergens zitten. Klinken haast als te zwaar beladen helikoptertjes [a112.gif]. Machtige dieren.
 
Bovenaan