gouwepeer

Admin
Medewerker
Antwoord van #ChatGouwePeerT:

 1. Sneeuw ontstaat wanneer waterdamp in de lucht bevriest tot ijskristallen voordat het de grond bereikt. Dit gebeurt meestal in koude luchttemperaturen onder het vriespunt, tussen -2 °C en -20 °C. Er zijn verschillende processen betrokken bij de vorming van sneeuw:

  1. Condensatie: Waterdamp in de lucht condenseert rond kleine deeltjes, zoals stof of zoutkristallen, en vormt waterdruppeltjes.

  2. Onderkoeling: De temperatuur van de waterdruppeltjes daalt onder het vriespunt, maar bevriezen nog niet direct. Dit wordt onderkoeling genoemd.

  3. Kristallisatie: Als de onderkoelde druppeltjes in contact komen met een ijskern, zoals een ijskristal, bevriezen ze onmiddellijk en vormen ze ijskristallen.

  4. Verder groeien: De ijskristallen groeien door het aantrekken en bevriezen van waterdampmoleculen uit de omgeving. Hierdoor worden ze steeds groter.

  5. Neerslagvorming: Wanneer de ijskristallen groot genoeg zijn geworden, vallen ze naar beneden als sneeuwvlokken. Dit wordt neerslag genoemd.

  De vorm en structuur van de sneeuwvlokken kunnen variëren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, zoals de temperatuur en vochtigheid. In gebieden met zeer koude temperaturen kunnen de ijskristallen klein en licht zijn, terwijl ze in gebieden met iets warmere temperaturen groter en zwaarder kunnen zijn.