Samm

Bekend lid
Forum lid
Au au au hahahaha
Ik ga ze uitleggen

- de roos met de aardappel werkt echt! Zeker een leuke om uit te proberen.

- stikstof is inderdaad nodig! Maar de hoeveel wat in haar zit is niet voldoende om een dood plantje weer levend te krijgen.

- ik heb wel vaker gelezen hout van bepaalde dennen voorkomt dat beestjes eitjes leggen in de grond. Maar dat werkt niet met alle slijpsel en er mogen niet al beestjes op zitten.

- een druppel chloor in het water van bloemen maakt ze echt veel mooier en sterker.

- wortels gaan rotten door teveel water, dus water is nooit de oplossing.

- ik weet niet wat het effect is van rijstwater is. Maar ijsblokjes worden vaker als tip gegeven. Echter is het wel te koud voor de wortels. Water geven op kamer temperatuur is beter.

- en die laatste met zeep, bijna. Groene zeep in n spuitfles wil soms wel werken. Dit plantje gaat zo ie zo dood haha.

Leuke tag! Dat zeker wel!
Die met het rijstwater ga ik proberen!
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Dank je voor je uitleg. Daar kan ik zeker wat mee. Ik vond het echt een leuke video om te bekijken en dat met die aardappel ga ik zeer zeker uitproberen. Dat is iets wat we allemaal wel in huis hebben. Ook heb ik altijd honing in huis (voor op de blauwe bessen bij de Turkse yoghurt .,. yummie!)

Maar hoe zit het met die plantenvoeding gebaseerd op citroensap en suiker? Helpt dat echt?
 
Laatst bewerkt:

Samm

Bekend lid
Forum lid
Ik vond het echt een leuke video om te bekijken
Ik vind zulke video's ook altijd leuk! Er zitten altijd wel dingetjes tussen die de moeite waard zijn

honing in huis (voor op de blauwe bessen bij de Turkse yoghurt
Helemaal vergeten dat dit zoooo'n lekker ontbijt is haha, dankje!

Maar hoe zit het met die plantenvoeding gebaseerd op citroensap en suiker? Helpt dat echt?
Over het hoofd gezien. Nee helaas
Bij plantenvoeding is het belangrijk dat er fosfor, nitraat en stikstof in zit.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Helemaal vergeten dat dit zoooo'n lekker ontbijt is haha, dankje!
Niet alleen een lekker ontbijt, ook als tussendoortje en boordevol anti-oxidanten. Zelfs meer dan in de meest genuttigde groenten en fruit. Echt gezond dus!
 

Samm

Bekend lid
Forum lid
Ja!
Alle pitjes zijn het begin van iets nieuws ^^

Trouwens met de aardappelen doe ik altijd! Je kan ze ook heel in de grond poten :)
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Je kan ze ook heel in de grond poten
[rotf]Ik had vorig jaar een restje van een pakketje van de kerst in een speciekuip vol aarde gestopt, zoete aardappelen en van die paarse. Ik heb er best veel uitgehaald naderhand en heb daarna de aarde in mijn perk gestort waar eerst een andere plant stond. Zo vulde de kuil zich mooi op. Maar nu verschijnen er grote paarse aardappelen aan de oppervlakte en begint het loof daar al weer uit te lopen. Dus ja ... van aardappelen in de volle grond weet ik alles van hahaha. Nu maar hopen dat ik echt alles uit de grond krijg, want ik wil er toch eens iets anders planten.

Hetzelfde geldt voor de restaarde waarin eerst tomaten stonden. Gegarandeerd dat daar ook nieuwe tomatenplanten in opkomen, want er valt er altijd wel eentje die in de aarde vergaat, maar de pitjes blijven.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Oh, geweldig, Pendel, dat doet me denken aan heel lang geleden toen mijn zoon nog klein was en we zaadjes zouden planten voor radijsjes en worteltjes........
Lang verhaal kort: 😏.... waar we radijsje verwachten kwam wortel loof omhoog, verder niet en waar we de wortels verwachtte kwam anderhalf radijsje naar boven......🤣.
Dit jaar heb ik een soortgelijk iets........ik heb al jaren klaprozen in een grote ronde plantenbak (mijn favo bloemen).......in de grote ronde bak dit jaar van alles (rommel/gras/niet herkenbaar) en ik een kleiner bakje ernaast komt nu een grote pol klaprozen tevoorschijn........

Nou, ja, je kunt me van veel beschuldigen, maar zeker niet dat ik groene vingers heb ;)
 
Laatst bewerkt:

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Rainbow als je bij je informatie leest dat bepaalde planten zure grond nodig hebben dan doe je er goed aan om in het najaar (de wintervoorbereiding na de zomer) een handje turf bij de voet van de plant te gooien. Zo help je de plant om voldoende zuur te krijgen. Wat ik zelf ook vaak deed is takken waarvan ik wist dat die niet wortel zouden schieten (zoals wilg kan doen) te versnipperen in een hakselaar en dit als bodembedekking in de perken te gooien. Dit vergaat langzaam, voedt tegelijkertijd de grond, houdt onkruid ietwat tegen (niet geheel maar helpt wel) en de bolgewassen kunnen er tussendoor gewoon weer bovenkomen. Bovendien vinden slakken zo'n ondergrond ook niet altijd leuk. Dat heet overigens mulchen.
En als je nieuwe planten plant (of iets verplaatst) en je weet het niet zeker, plant ze dan in potgrond in de kuil. Die is pH neutraal en dan zit je altijd goed. Vaak kun je aarde kopen specifiek voor bepaalde planten. Die bevat de juiste voedingsmiddelen maar is ook erg duur, dus de net genoemde oplossing is goed.
Rotsplanten gaan dood op zure grond en zuur minnende planten gedijen niet op arme (alkalische) grond, ze verarmen zichtbaar met de tijd.
Als je die richtlijn voor jezelf volgt dan zit je merendeels al goed.

Nog een weetje. Je vertelde dat je hortensia's hebt. Op zure grond en voldoende ijzer in de grond zullen hortensia's blauw kleuren. Staan ze op armere grond (alkalisch - klei, weinig ijzer in de grond) dan worden ze roze. Je kunt dit zelf een beetje bijsturen, maar verwacht niet ineens van het ene jaar op het andere al een volledige verandering van de kleur. IJzer aan de grond toevoegen zou je kunnen doen door roestwater bij de plant te gieten, de ijzerdeeltjes zullen in de loop van het jaar hun werk doen. Sommige mensen steken wel eens enkele roestige spijkers bij de plant in de grond. Ook hierover is voldoende informatie op het internet te vinden en er zijn talloze soorten hortensia's: van wit tot roze tot blauw tot wit met roze omrand. Zoek op Hydrangea's want dat is de andere naam van hortensia's.

Houdt met de fruitbomen rekening van voldoende afstand van afscheidingen want ze blijven niet klein. Het beste neem je geënte soorten en ook fruitbomen kun je zo groot laten worden als je wilt door ze met snoei te onderhouden. Fruit vormt zich vaak op meerjarig hout, betekent dat je jonge scheuten nog even een jaartje ouder moet laten worden voor de eerste bloei en ook over de snoei is voldoende informatie te vinden.

:(HRTS):
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Dit is mijn lieveling en die had ik in mijn vorige tuin. De Hydrangea aspera sargentiana (fluweel hortensia) met een harig blad, gelijkend op het oppervlak van een kiwiplant. Het is een opgaande plant die redelijk snel houtige takken vormt. De bloei is in de toppen. De mijne was na enkele jaren al 2 meter hoog en hield die hoogte ongeveer aan. Hij was gemakkelijk te snoeien en ik had hem als achterbeplanting. Ervoor stonden lagere soorten hortensia's. Het was mijn trots en ik wil hem weer in de tuin hebben. Ik vond hem altijd zo mooi.

1589488931961.png