gouwepeer

Admin
Medewerker
"Producten die bestemd zijn voor verkoop en gebruik in de Europese Unie of Europese Economische Ruimte (EU/EER) moeten voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Als fabrikant, merkhouder of importeur bent u ervoor verantwoordelijk dat de producten overeenstemmen met alle toepasselijke Europese producteisen.

De hieronder beschreven producteisen zijn algemeen en gelden voor meerdere sectoren. Lees naast deze producteisen daarom ook de informatie over specifieke EU-producteisen en CE-markering."


Het gaat er dus om dat producten getest zijn op hun veilige werking, waarna ze hun CE keurmerk kunnen krijgen. De afkorting "CE" staat voor "Conformité Européenne", wat "overeenstemming met de Europese regelgeving" betekend. Maar consumenten kopen ook graag online buiten Europa, zoals bij Ali Express. Nu heeft Ali Express inmiddels ook meerdere warehouses in Europa, waarbij de artikelen daar ook aan de Europese eisen moeten voldoen. Maar een hoop producten worden na online aankoop alleen rechtstreeks vanuit China verstuurd.

CE in China
Ook in China bestaat er een CE keurmerk, alleen staat dit dan voor China Export, mogelijk doelbewust om de consument in Europa te misleiden. Maar wat kan er mis zijn met producten zonder het officiële CE kerumerk?
Bij de zaken waarin producten in Europa moeten voldoen zit uiteraard alles met een stekker en een accu. Elektronica moet veilig zijn om de kans op brandwonden of een woningbrand zoveel mogelijk te beperken. Maar daarnaast zijn er ook zaken zoals weekmakers in plastic. Vooral buigzaam plastic kan, als het niet aan de Europese wetgeving voldoet, giftige of zelfs kankerverwekkende weekmakers bevatten. De Consumentenbond heeft hier een mooi stukje over geschreven:

Een lijstje met zaken die niet in orde waren:
  • Kinderspeelgoed waarvan eenvoudig stukjes afbreken waarin een klein kind kan stikken.
  • Rookmelders die niet afgaan bij brand.
  • Koolstofmonoxidemelders die geen waarschuwing geven als er teveel koolstofmonoxide in de lucht zit.
  • Sieraden met te hoge concentraties van ingrediënten waarvoor een beperking geldt.
  • Tandenbleekmiddelen met een veel te hoge concentratie waterstofperoxide.
  • Autostoeltjes die zichzelf geen stoeltje zouden mogen noemen.
  • Huishoudelijke apparaten die begonnen te roken.
  • Elektronica die een elektrische schok kan geven.

Ook goedkope opladers voor de telefoon (al dan niet voorzien van een sticker om het op een echte Samsung of Iphone lader te laten lijken) kunnen problematisch en zeer onveilig zijn.
Het officiële Europese CE kermerk word dus niet voor niets verplicht gesteld in Europa.