Pendel

Bekend lid
in memoriam
Zojuist heb ik Snowy, mijn Noorse Boskat, weer onder handen genomen omdat haar vacht weer vol zat met de zaadbolletjes van kleefkruid. Omdat ik eigenlijk dit juist wilde posten zocht ik een geschikt fotootje van het bewuste kruid op het internet en kwam ineens meer over deze slimme verspreider tegen.

1287
1288
1289


Het is namelijk zeer geschikt voor dieren en heeft een zeer heilzame werking. Ik vond bij degooisediersuper.nl namelijk de toepassing voor dit kruid voor kippen, knaagdieren en paarden:

Kleefkruid gedroogd - Galium Aparine L.
Enkelvoudig voer voor dieren met humane kwaliteit.

Een veld en heggeplant. Heet in de volksmond ook wel ganzegras. Dit komt omdat pluimvee gericht kleefkruid eet.

Kleefkruid bevat 2 soorten iridoïden welke een bittere smaak geven aan de plant. Daarnaast bevat het meerdere organische zuren welke een licht laxerende werking hebben, darmregulerend zijn en het bloed ontzuren. Bevat Tannine (zorgt voor een samentrekkend gevoel in de mond, denk aan wijn) en het bevat cumarine wat bloedverdunnend werkt. Maar cumarine geeft ook de typische hooigeur als het gedroogd wordt.
Hierdoor wordt het gedroogd goed gegeten door diverse dieren, onder andere door konijnen, cavia's, paarden en kippen.
Naast alle voorgenoemde stoffen bevat het ook nog flavonoïden oftewel antioxidanten.

Kleefkruid kan bijdragen aan een sterke en glanzende vacht en bij pluimvee voor stevige eierschalen.
Het is urinedrijvend, bloedzuiverend en ontstekingsremmend (vooral in de huid). Het kan zowel ingenomen worden als uitwendig gebruikt worden. Kleefkruid eten kan bijdragen aan een algehele verbetering van het lichaam doordat het alle verzamelde afvalstoffen uit het lichaam afvoert. Bij paarden kan het zomereczeem verlichten en stalbenen.

Dosering: konijnen en cavia's 2 tot 5 gram per dag
paarden en pony's 15 tot 30 gram per dag
kippen en ander pluimvee 2 tot 10 gram per dag

Bewaaradvies: na gebruik verpakking weer goed sluiten en op een koele en droge plek bewaren. Liefst donker om verlies van voedingsstoffen te voorkomen.

Verpakking: wordt standaard geleverd in een hersluitbare plastic zak.
Emmers en maatschepjes zijn apart te bestellen.

Disclaimer
Dit is geen vervanging van eten maar een gezonde aanvulling. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de adviezen die erbij staan.
Bij medische problemen adviseren wij altijd een dierenarts te raadplegen.
De meeste dieren eten in de natuur afwisselend grassen, bloemen, bladeren en kruiden. Om het natuurlijke gedrag in gevangenschap zo goed mogelijk te stimuleren is het raadzaam deze enkelvoudige voeders aan het dieet toe te voegen en af te wisselen, daarbij kijkend naar de verschillende gezonde eigenschappen. Wissel bijvoorbeeld per seizoen de kruiden af om de weerstand te ondersteunen en voor werking en impact op het lichaam.
Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.


Vanwege de eigenschappen speurde ik dus ook even naar de toepassing voor mensen en stuitte op deze pagina over eetbare wilde planten die wij allemaal wel dagelijks om ons heen zien. Erg nuttige informatie. Veel van deze planten kan ik op een steenworp van mijn huis vinden en soms ook in mijn eigen tuin. Uiteraard dien je bij het zoeken in de woonomgeving wel op te letten waar de hondjes uitgelaten worden.

 
Laatst bewerkt:

aprilbloesem

moderator
Medewerker
leuk, dank je....ik was het al helemaal vergeten, maar ik heb eens het advies gekregen om kleefkruid te drogen en er dan thee van te trekken (vast zodat ik een mooie glanzende vacht zou krijgen ;) :p .

Maar ik durfde het toen niet te doen (te vreemd..te veel spinnenwebben in de buurt bij het drogen :) )
Ik heb toen wel de paardenbloemblad door de sla gedaan....

Leuk en interessant om te lezen......
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Haha, naja, het zal beslist een goede uitwerking op de huid hebben als ik onderstaand mag geloven wat bij de beschrijving voor dieren stond. Maar vooral het bloedzuiverende en ontstekingsremmende viel mij op, naast de inwerking op bepaalde vormen van eczeem. Het afvoeren van afvalstoffen is bij ons ook geen verkeerd iets.
Het is urinedrijvend, bloedzuiverend en ontstekingsremmend (vooral in de huid). Het kan zowel ingenomen worden als uitwendig gebruikt worden. Kleefkruid eten kan bijdragen aan een algehele verbetering van het lichaam doordat het alle verzamelde afvalstoffen uit het lichaam afvoert. Bij paarden kan het zomereczeem verlichten en stalbenen.

Wat ik weet van vogelmuur, het plantje dat er net boven in de lijst stond (van die link die ik gaf) is dat kippen er dol op zijn. Ik heb vroeger meerdere krieltjes gehad en die aten het allemaal uit de tuin. Een kippenhouder vertelde mij toen dat kippen dit vooral eten omdat het een van de weinige planten is dat koper bevat. Dat ben ik nooit vergeten.

Wat dat betreft stappen we niet zo snel over tot het nuttigen van dit soort dingen, maar misschien zouden we dat juist wel meer moeten doen, het groeit allemaal als kool, is gezond, kost niets, en is ruim verkrijgbaar.