gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Wist je dat we een brein in onze darmen hebben? Dit is geen metafoor of een seksgrap. Afgezien van de massa in ons hoofd, waardoor je dit kunt lezen, is er nog een ander brein dat zich bevindt in het spijsverteringsstelsel. Het heeft ongeveer 100 miljoen neuronen (tegenover circa 100.000 miljoen in de andere hersenen), en hoewel we het niet gebruiken om te denken, is het verantwoordelijk voor de verwerking van bepaalde emoties en fundamentele bewegingen voor het leven.

Klinkt "tweede brein" pretentieus?
Het zenuwstelsel van onze darmen is een neuronnetwerk langs de darmen en is aanwezig bij alle gewervelde dieren. Deze kleine hersenen kunnen autonoom functioneren, zelfs als de verbindingen gesneden worden met de rest van het zenuwstelsel.
De termen "tweede brein" of "tweede hersenen", die misschien een beetje pretentieus kunnen klinken voor iets dat leeft in de riolen van het lichaam verwijst naar haar vermogen om informatie te verwerken en verzenden, onafhankelijk van het centrale zenuwstelsel, met sensorische stimuli. Het synthetiseert zijn eigen neurotransmitters (dopamine, serotonine, enz.), heeft alle bekende types van neuronen en creëert synapsen net als alle hersenen (dit betekent dat je kunt leren). Dat we het dus ons "tweede brein" noemen is dus geen metafoor, zoals het derde oog of derde been, maar het betekent ook niet dat zijn functie vergelijkbaar is aan die van het brein dat hoeden draagt.

Lees het volledig artikel op wetenschap.infonu.nl.
 
M

marieke

Gast
Daar kom je toch niet op!! Gaan die 2 breinen nou wel of niet tegelijk op. Dus iemand die slecht functionerende darmen heeft, is dat meteen ook iemand die vaak hoofdpijn heeft?
 
Bovenaan