gouwepeer

Admin
Medewerker
Dolph Lundgren, geboren op 3 november 1957 in Stockholm, Zweden, is een Zweeds acteur, regisseur en vechtsporter. Hij verwierf bekendheid in de jaren 80 dankzij zijn rol als Ivan Drago in de film "Rocky IV" (1985), waarin hij tegen Sylvester Stallone's personage, Rocky Balboa, strijdt. Zijn imposante verschijning en atletische vaardigheden droegen bij aan zijn populariteit in actiefilms.
Lundgren is ook bekend om zijn zwarte band in karate en zijn studie scheikunde aan de Universiteit van Sydney in Australië. Hij heeft in verschillende actiefilms gespeeld, waaronder "Masters of the Universe" (1987), waarin hij de rol van He-Man vertolkte, "Universal Soldier" (1992), "The Expendables" (2010) en de vervolgen daarop.
Naast acteren heeft Lundgren ook geregisseerd en geproduceerd. Hij heeft in een breed scala aan filmgenres gewerkt en heeft zijn carrière uitgebreid naar televisie en andere projecten. Lundgren heeft een veelzijdige achtergrond, variërend van zijn academische prestaties tot zijn succes in de entertainmentindustrie. Zijn bijdragen aan de filmwereld hebben hem een blijvende plaats gegeven in de geschiedenis van actiecinema.
Dolph Lundgren GIF by BarBend