Vaper

Forum lid
Forum lid
Hallo iedereen dit dit leest,

Ik ben nog maar pas op dit forum en ik spring meteen al naar het meditatie topic, omdat meditatie me boeit en ik er dagelijks met bezig ben. Voor mij is het een beetje vreemd dat dit het 2e topic is onder het kopje meditatie. Betekent dit dat jullie niet zo bezig zijn met mediteren of hebben jullie geen vragen over meditatie? Misschien is meditatie eerder iets religieus en niet is er niets spiritueels aan?

Hoe dan ook, er is een kopje meditatie dus deel ik hier graag mijn ervaringen. Hopelijk is er op dit forum wat ruimte voor het religieuze want ik volg meditatielessen in een Boeddhistisch klooster.

Mijn ervaringen met meditatie zijn een tweetal jaar terug pas echt begonnen, ok daarvoor heb ik ook verschillende meditatietechnieken uitgeprobeerd met informatie uit boeken. Maar toch heb ik nooit de echte rust mogen ervaren die ik nu heb gevonden. Het is allemaal begonnen door mij slecht in mijn vel te voelen en door mijn interesse in het Boeddhisme. 2 Jaar terug zat ik danig in de put dat ik bewust op zoek ben gegaan naar een Boeddhistisch klooster om daar de rust in m'n geest te gaan zoeken. Ik had er eentje gevonden op een uurtje rijden en heb m'n stoute schoenen aangetrokken en gewoon naar daar gereden om eens te kijken wat dat was. Tot mijn grote vreugde werd ik er met open armen ontvangen, omdat het middag was werd mij zelfs een maaltijd aangeboden. Als verloren ziel leek het of ik m'n 2e thuis had gevonden en ben ik daar te weten gekomen dat er lessen in meditatie werden gegeven en ook de Dhamma wordt er onderwezen.

Dus ben ik toen lessen gaan volgen in het Therevada Boeddhisme en in de Dhammakaya meditatie. Deze vorm van meditatie is voor mij de zuiverste vorm die ik heb ontdekt en hier kon ik me wel heel goed in vinden. Ben daar zelfs op een 2 daagse retraîte geweest waar we 4x per dag hebben gemediteerd. Een zalig week end was dat, zo weg van alles en omringd door eensgezinde zielen, ik vergeet dat week end nooit.

Helaas heb ik kort daarna een burn out, die al jaren zat te broeden, opgelopen en ben ik een jaar niet naar het klooster kunnen gaan. Sinds een maand ga ik nu terug en ik ben heel blij dat ik de draad terug heb kunnen oppikken. Nu mediteer ik dagelijks een half uur tot een uur en ga ik 1 of 2 keer per week lessen volgen en voel me veel rustiger, geaard in het dagelijkse leven.

Ik wou dit even kwijt en misschien ga ik hier wel een blogje bijhouden met mijn ervaringen en bij interesse uitleggen hoe je deze vorm in de praktijk kan brengen.

Heeft u ook ervaringen met deze vorm van meditatie, dan lees ik dat graag!
 

aprilbloesem

Bekend lid
Forum lid
wat fijn Vaper, dat je dit mooie plekje (met mooie mensen) hebt gevonden.
En dat het zoveel voor je doet.

Ik mediteer elke dag, alleen denk ik niet dat ik het net zo hartstochtelijk ( en religie/ spiritueel gericht) doe als jij.
Ik vind het heerlijk om te doen ( ik ga meer mee met de flow......hoe ik me voel, of welke kaart ik leg en daar zoek ik een meditatie op uit op een app).
 

Vaper

Forum lid
Forum lid
Hey @aprilbloesem, leuk te lezen dat er nog mensen zijn die meditatie implementeren in hun leven. En toch denk ik dat jij dit ook met veel passie/hartstocht doet, anders doe je dit toch niet elke dag?
En volgens mij maakt het niet uit welke methode je kiest, alle wegen lijden naar Rome, toch.

'En dat het zoveel voor je doet.'
Wel, ik moet zeggen dat het me meer en meer doet, daarstraks effe tussendoor zitten mediteren en ik geniet meer en meer van het gevoel om eens alles los te laten. Het leek wel of de wereld vervaagde, inclusief mezelf. Helaas kwamen de gedachten 'je moet dit en dat nog doen' iets te snel in mn hoofd. Alweer een belangrijke les geleerd vandaag: zorg dat er niets meer op je lijstje staat voor je begint.

Misschien een leuk weetje wat ik geleerd heb op m'n laatste les. Meditatie is een hulpmiddel, zoals een vlot dat je aan de overkant brengt. Eens je de overkant bereikt hebt moet je het vlot (en dus de meditatiemethode) verlaten. Dit deed ik voorheen niet, telkens als ik wat dieper afzakte dacht ik terug aan 'het vlot'. Vandaag ben ik voor de eerste keer kunnen afstappen en het heeft me dieper gebracht. De tijd leek zelfs stil te staan. Ik kijk al uit naar deze avond om te mediteren met het gevoel dat vandaag niets meer moet.
 

aprilbloesem

Bekend lid
Forum lid
ja, dat zijn de mooiste momenten waarop je uit je meditatie komt en je dus de hele tijd, letterlijk in je meditatie gezeten hebt ( tijd merkloos voorbij).
Jammer genoeg lukt me dat niet vaak (in elk geval niet zo vaak als ik zou willen ;) ), maar als het gebeurt, is dat inderdaad zó lekker.

Die les heb ik lang geleden al geleerd en ik leer hem elke keer weer ( eerst doen wat ik doen ''moet'' en dan eerst nog even plassen), want mijn concentratie is al niet zo heel best.......als ik nog ''dingen te doen heb'', weet ik zeker dat het niet gaat lukken.
En soms als ik 'in zo'n bui ben', dan kies ik een mooi muziekje uit en laat mijn gedachten doen wat ze doen, terwijl ik ondertussen af en toe bewust naar de muziek luister ( is weer een andere vorm van mediteren).

Mooi omschreven.....meditatie is een hulpmiddel om je ergens te brengen, elk moment/stukje opnieuw ( steeds een nieuw (ander) moment - nieuw (ander) hulpmiddel).
En wat fijn dat je dat direct in de praktijk hebt kunnen brengen.
 

Vaper

Forum lid
Forum lid
aprilbloesem post_id=653917 time=1525674399 user_id=10047 zei:
En soms als ik 'in zo'n bui ben', dan kies ik een mooi muziekje uit en laat mijn gedachten doen wat ze doen, terwijl ik ondertussen af en toe bewust naar de muziek luister ( is weer een andere vorm van mediteren).
Leuk dat je verschillende vormen van meditatie kan toepassen, voor mij is muziek eerder een afleiding dan een tool om me te relaxen. Er is slechts 1 vorm van meditatie die lukt voor me, het is alsof ik eindelijk mijn weg heb gevonden.

De laatste dagen heb ik ook al meer controle over mijn gedachten, ze zijn niet meer zo chaotisch als ze zijn geweest.

Misschien nog een mooie illustratie om met je gedachten om te kunnen gaan als je mediteert. Ik zie mijn gedachten als wolken die komen aangewaaid en zachtjes voorbijglijden, de ene na de andere zonder er verder aandacht aan te besteden.
Wat me ook enorm helpt is het inwendig reciteren van de mantra 'sama araghang', als je je hierop concentreert blijven de gedachten uit.
En een laatste vergelijking is de vergelijking met een trein. Je staat te wachten in het station en de trein (het gedacht) komt aangereden, je beslist zelf of je opstapt of dat je de trein laat voorbij rijden.
 

aprilbloesem

Bekend lid
Forum lid
de wolken gedachten heb ik ook wel eens geprobeerd... met wisselend succes (vrgtn) , die twee andere zijn ook hele mooie.
Leuk, ga ik gewoon een keer uitproberen. Dank je voor je tip's.
 

Anna Oyca

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Een tijd geleden sprak ik iemand die vertelde mij dat zij eens in de zoveel tijd een Vipassana meditatie volgt,
een retreat van 10 dagen. Zelf mediteer ik niet, wel een tijdje gedaan met meerdere mensen in een groepje, maar niet zo fanatiek. Ik heb de site eens opgezocht waar die Vipassana wordt gehouden en sindsdien ben ik wel meer geïnteresseerd geraakt. Ik zit er serieus aan te denken om over een paar maanden ook eens zo'n 10-daagse bij te wonen. Het zal best pittig zijn, maar het zal me ook heel veel goed doen denk ik.
 

Vaper

Forum lid
Forum lid
Leuk om te lezen dat je interesse hebt in een retraite. Ik zou zeggen gewoon doen, het kan maar een verrijking van je leven zijn.
Peroonlijk heb ik nog geen retraite van 10 dagen mogen meemaken, maar wel een week end retraite. Deze is me zo bijgebleven dat ik al uitkijk naar de volgende!
Binnenkort is hier in de buurt een retraite van 1 dag waar ik ook ga aan deelnemen. Nog eens een dagje weg uit het dagelijks leven, omringd door eensgezinde mensen. En 3 begeleide meditaties :)
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Mooi om te lezen Vaper. Beetje late reactie van mij maar ik ben ook erg intensief met meditatie bezig. Vooral omdat het me steeds dichterbij mezelf brengt en me meer rust en vertrouwen geeft. Ik heb geen methode die ik gebruik, ja mijn eigen, mijn ademhaling volgen en dat wat naar voren komt bekijken en er laten zijn en weer loslaten. Zo kan ik steeds meer dingen die eerder onbewust waren, integreren en bewust maken.

Ik zit ook te denken aan een retraite, 10 dagen zou mooi zijn denk ik. Ik mediteer hier soms ook meerdere uren achter elkaar, soms weer een paar dagen kort. Net hoe diep en ver ik kom en of ik er behoefte aan heb. Maar thuis moet toch elke keer weer het eten op tafel, en moeten er ook nuttige dingen gebeuren en dan zou echt even weg zijn en je jezelf echt laten meevoeren net zolang als nodig is wel heel fijn zijn.
 

White one

Bekend lid
Forum lid
Wat een leuk onderwerp
Ook ik mediteer vaak korte momentjes als ik merk dat ik mezelf verlies. Een keer per week mediteer ik een uur en 1 maal per kwartaal een zondag en dat bevalt prima!
Als ik langer mediteer dan gebeuren er wel eens dingen waar ik van schrik...
Laatst deed ik mee aan een witte Tara meditatie, daarbij nam ik van alles waar wat ik niet kon plaatsen en waar de anderen toen ik ernaar vroeg ook niet wisten wat ze ermee moesten.
Ik zag bij de visualisatie geen lichaam maar een lichtgevende bol.
Daarna zag ik opeens een beeld van mezelf voor een spiegel en in de spiegel (en alleen daar) zag ik de witte Tara in haar menselijk vorm. Dat moment ging gepaard met een helder gevoel en met name van dat gevoel schrok ik. Met de schrik was ik ook meteen uit de meditatie... jammer.
Toen ik ernaar vroeg wisten anderen dit niet te plaatsen. Misschien kunnen jullie helpen?

Alvast dank.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik heb geen ervaring met een witte Tara meditatie maar wel met dat heldere gevoel wat je beschrijft. Dat heb ik ook weleens, dat is zo zuiver en kraakhelder dat ik er zelf ook van schrik. Maar tegelijkertijd is het ook heel mooi en ik wordt altijd heel gelukkig van. Vooral omdat het me herinnert dat dat gevoel ook in mij is en dat het gewoon een kwestie is van afstemming. Voor mij voelt als een contact met de gene zijde, als je op die manier contact hebt gaat het meestal om een indruk die er wordt achtergelaten bij je die van belang is. Kun je daar nog iets van terug halen? Want als je dat kunt terughalen, kun je er ook altijd weer bij. Dat is het mooi, zeker nu er zo'n sterke herinnering aan vast zit zal je makkelijker dat gevoel kunnen ophalen en weer kunnen afstemmen.
 

White one

Bekend lid
Forum lid
Wat een mooie vraag Rainbow
'wat voor indruk heeft het achter gelaten?'
Als ik het in een beeld zou moeten vertalen dan zou het een helder licht zijn, maar dan overal (zonder specifieke lichtbron). Het is een vertaling naar een beeld, maar dat komt denk ik het dichtst bij. Een soort 'eureka!' moment vind ik er ook wel bij passen, omdat het echt een moment opname was.
Dat heldere heb ik ook wel eens spontaan, altijd in de nacht. Een volslagen helderheid zonder gedachten. Dat kan een hele tijd aanhouden. Meestal vind ik het na een tijd vervelend omdat ik dan niet slaap (en ik mijn slaap wel nodig heb)
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik blijf me wel afvragen wat het je brengt, maar misschien wordt dat nog eens helder.
 
U

User_479

Gast
De witte Tara geeft mij een goed gevoel. Als,je haar in de spiegel zag, zegt het misschien dat je zelf de kwaliteiten van de witte Tara draagt, maar dat die helderheid zo groots is dat je er even van schrok, het nog even afhield, soms durven wij onze eugen grootsheid nog niet onder ogen te zien omdat we denken dat het ons misschien niet past?
 

White one

Bekend lid
Forum lid
@ Rainbow, ik hoop erachter te komen wat het brengt... Ik neem je vraag mee. Dank je wel.

@ Muriel. Witte Tara (net als Quan Yin) trok mij gelijk... Waarom deze meditatie trok heb ik nog niet helemaal helder. De meditatie is verbonden aan een aantal geloofsovertuigingen en heeft een ritueel karakter en met name dit laatste ligt mij niet zo. Ik snap dat rituelen zinvol kunnen zijn, maar ik voel me er al snel door gevangen. Ik ben meer van 'iedere situatie vraagt om een eigen rituele vormgeving'. Ik varieer ook in de meditaties die ik doe omdat de ene keer de ene vorm aanspreekt en een andere keer een andere vorm.

In een spiegel zie je jezelf
Als ik in de spiegel kijk probeer ik te kijken naar wat me bevalt en veel minder naar wat me niet bevalt... Dat zou aan kunnen sluiten bij wat jij zegt Muriel. Ik zag iets wat ik misschien normaal gezien niet durf te zien? Ik ga je suggestie even de tijd geven om te laten zakken.

Eens kijken wat voor moois daar uit kristalliseert.
Dank je wel
 
Bovenaan