Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
In Honduras in de regio Yoro komt sinds ongeveer 1850 rond mei-juli jaarlijks een apart verschijnsel voor dat zelfs een naam heeft gekregen, namelijk Lluvia de Peces oftewel de Visregen. In het begin van de regentijd (mei-juli) vallen er in Yoro (Honduras) vissen uit de hemel. Dit spektakel begint meestal ‘s middags rond een uur of 4-5. En word gevolgd door hevige onweer, hevige regen en harde wind. De vissen komen levend uit de hemel gevallen, deze worden opgeraapt door de bewoners en geconsumeerd. De vissen zijn allemaal ongeveer 15 centimeter groot en blind.

Wat de gebeurtenis veroorzaakt is nog steeds niet bekend en er bestaan verschillende verklaringen voor.
1. de meest gegeven verklaring voor de vis-regen is een metrologische. Sterke winden zouden de vissen uit het water zuigen (op een soort tornado-achtige manier) en meenemen naar Yoro. Echter de regelmaat waar het mee gebeurt, elk jaar rond de zelfde tijd van het jaar maakt deze verklaring onwaarschijnlijk. Daarbij komt nog het feit dat de meest waarschijnlijke bron van de vis 200 kilometer verderop in de Atlantische oceaan is.
2. een andere verklaring is dat de vissoort niet zoutwater- maar een zoetwatervis is. De vissen zouden blind zijn doordat deze afkomstig zijn uit ondergrondse rivieren en daarom nooit blootgesteld aan zonlicht. Het is onbekend hoe de vissen op de grond komen, vermoed word dat dit te maken heeft met ondergrondse rivieren. De vissen zouden een andere stroming nemen en dan de ondergrondse rivier verlaten (omhooggestuwd) om daarna op de grond terecht te komen.
3. een ander populaire theorie is een spirituele, de legende gaat dat Jose Manuel Subirana (een katholieke missionaris) 3 dagen en 3 nachten gebeden heeft voor een mirakel dat de armen te eten konden krijgen. De legende zegt dat dit de eerste keer was dat de vissen uit de hemel vielen. Elk jaar sinds deze gebeurtenis vallen de vissen uit de hemel. Sinds 2006 komt het fenomeen zelfs 2 x per jaar voor.

Er zijn ook andere gebeurtenissen bekend waar vissen uit de lucht vielen. Voorbeelden hiervan zijn:
1666 in Crandstead (Engeland) vielen er talloze vissen uit de lucht, ter grootte van een pink ;
1861 na een stortbui en aardbeving in Singapore storten er levende vissen op de bewoners;
1901 in Tillers Ferry, South Carolina kwamen er honderden kleine exemplaren zeewolf, forel en baars uit de hemel vallen.

Anders dan de hiervoor genoemde voorbeelden was de gebeurtenis in het Friese dorpje in 2012 voor de opnamen van de Geheimen van Bartlet waarbij Matthijs van Nieuwkerk het fenomeen had gevisualiseerd en dit tot stand bracht met een mengeling van nepvissen en echte vissen in navolging van 'Magnolia', de dramafilm uit 1999, waarin regisseur Paul Thomas Anderson kikkers uit de lucht laat vallen.
Deze gebeurtenissen waren namaak in tegenstelling tot de eerder genoemde gebeurtenissen, die zijn echt.

 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Arme vissen.
Voor de liefhebbers van vis kan het dan weer als een geschenk uit de hemel komen.
 
Bovenaan