Susan

Nieuw lid
Forum lid
De vier typen van intelligentie

Wist je dat er vier typen van intelligentie bestaan?

De meest bekende is het IQ maar daarnaast zijn er ook nog het FQ, EQ en SQ.
We verwarren vaak de mate van rationele intelligentie, ook wel IQ genaamd, met je waarde als mens. Op zich niet vreemd in een maatschappij waar we vooral gericht zijn op de vermogens die daarbij horen zoals redeneren, plannen, vinden van oplossingen, rekenen en talen. Maar het is natuurlijk wel een heel eenzijdig beeld van de mens dat zoveel meer omvat dan alleen het IQ.

Andere intelligenties
Hooggevoelige mensen hebben dit maar al te vaak ondervonden. Velen hebben te maken (gehad) met onbegrip voor hun empathische en intuïtieve vermogens. Mondjesmaat komt er meer aandacht voor deze vermogens als het tenminste niet al direct de zweverige hoek in getorpedeerd wordt. Naast het IQ (intelligentiequotënt) begint er ook meer inzicht te komen in intelligenties op andere terreinen zoals zelfkennis, inzicht in je emoties, empathisch en intuïtieve vermogens, het volgen van een innerlijke leiding.


Fysieke Intelligentie: FQ
We starten met het FQ, de fysieke intelligentie. Deze wat miskende vorm van intelligentie is van essentieel belang. Je lichaam is je voertuig waardoor je mens kunt zijn. Het is de basis waardoor alle andere intelligenties kunnen functioneren in de materie: je IQ, je EQ en je SQ. Je FQ handelt uit een overlevingsdrang en signaleert wanneer je lichaam voedsel nodig heeft, wanneer je iets prettigs of juist niet prettigs meemaakt (vlinders in je buik, buikpijn van de spanning) en wanneer het rust nodig heeft. Deze intelligentie vormt meteen ook de meest belangrijke uitdaging voor veel hooggevoelige mensen. Jouw eigen basisbehoeften als eten, waarschuwingssignalen in je lichaam over bepaalde mensen/situaties, voldoende rust en aanwezig zijn in je lichaam staan meestal niet op de eerste plaats. Wanneer je je hier bewust van bent en je jezelf traint in het luisteren naar je lichaam hoeft dit zeker geen uitdaging te blijven!

Rationele intelligentie: IQ
De rationele intelligentie, het IQ is algemeen bekend en zorgt ervoor dat je logische en strategische problemen kunt oplossen. Het is het vermogen om rechtlijnig, in reeksen en objectief te kunnen denken. Het is in tegenstelling tot de andere intelligenties gangbaar om deze te testen. Een IQ tussen de 90 en 110 wordt als gemiddeld beschouwd.

Emotionele intelligentie: EQ
Het EQ heeft betrekking op je emotionele intelligentie. Hierbij gaat het om vermogens als omgaan met en bewust zijn van je emoties door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. Omdat dit gerelateerd is aan je persoonlijke beleving is het lastiger te meten. Zo zullen we als mensen al snel ervaren dat de één wat makkelijker in de omgang is dan de ander. Immers, wie zich bewust is van zijn emoties zal ze minder snel klakkeloos op een ander projecteren. Het subjectieve hiervan is dat we dit ook al snel ervaren wanneer we een klik met een ander voelen.
Voor hooggevoelige mensen brengt het EQ zowel talenten zoals expressie via creativiteit, zelfkennis via zelfreflectie en empathisch vermogen alsook uitdagingen zoals eigen emoties in balans brengen, onderscheid maken tussen je eigen emoties en die van de ander en bij jezelf blijven ongeacht de emotie van de ander.

Spirituele intelligentie: SQ
Deze term is relatief nieuw hoewel Abraham Maslow (psycholoog) in 1943 al schreef over zelfontplooing. Het SQ geeft het vermogen aan te kunnen handelen vanuit zingeving en bezieling. Wie zijn wij werkelijk? Welke levensweg of missie hebben we? Het zoeken naar verbanden alsmede de behoefte tot verbinden komt hier vandaan. Elk mens maakt bewust en onbewust gebruik van deze vorm van intelligentie. Een voorbeeld waarbij het SQ aangesproken wordt is wanneer je behoefte voelt om te bezinnen. Dat kan zijn door een schokkende gebeurtenis of juist doordat er tijdenlang juist helemaal niets gebeurt.
Carolina Bont, auteur van diverse boeken, beschrijft het SQ als ‘het vermogen om fundamentele vragen te stellen’ en ‘inzicht: in contact staan met je innerlijke kennis en de innerlijke leiding kunnen volgen.’
Zelfreflectie, één van de meest in het oog springende talenten van veel hooggevoelige mensen is de behoefte om jezelf te blijven ontwikkelen, vind je eveneens bij het SQ terug.

https://www.sofia-anima.nl/de-vier-typen-van-intelligentie/
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Met de IQ en EQ was ik al wel bekend, maar de FQ en de SQ zijn nieuw voor mij.
 
U

User_479

Gast
Ik kon de FQ en SQ ook niet. Volgens mij heb ik dan wel een ontwikkelt SQ want ik ben altijd bezig met bezinning:)
 

Susan

Nieuw lid
Forum lid
Dat FQ, de fysieke intelligentie dus, het belangrijkste is verbaasd mij niet.
Als de basisbehoeften nml niet in orde zijn, zal dit onheroepelijk invloed hebben op de andere drie typen.
De conditie van ons lichaam werkt ook door op de geest/mentale, zijn we ziek dan heeft daarop zijn weerslag,
maar omgekeerd natuurlijk óók, zijn we zwaar belast door werk, zorgen etc etc, dan ondervinden we ook fysiek
bijna altijd behoorlijk wat ongemakken. Die wisselwerking zullen velen wel herkennen volgens mij.
 
U

User_479

Gast
Maar toch zie je in sommige gevallen met ziekte wel weer dat de sq versterkt. En soms het iq ook. Maar het ligt er helemaal aan denk ik. Snap als,je zo zwak als een vaatdoek moet overgeven dat niet het geval is of je ligt met hevige migraine, maar ik hoorde laatst ook van een kind die pas na haar kankerperiode hoogbegaafd raakte.
Zelf ga ik als ik last van mijn gezondheid heb en moet rusten ook veel meer nadenken.
Ik kon altijd heel slecht rekenen, tegenwoordig kan ik het wel. Maar ik ben niet gezond. Toch ben ik slimmer geworden lijkt het.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Ik geloof dat mijn IQ gezakt is, maar dat mijn FQ, EQ en SQ de laatste jaren behoorlijk omhoog geschoten zijn. en dat IQ, ach dat was hoog genoeg om wat puntjes te kunnen verliezen.
 

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
Zijn EQ, FQ en SQ ook te meten eigenlijk? Ik "weet" het alleen van mijn IQ, waarmee ik altijd tussen de 132 en 143 scoor. Het zijn natuurlijk maar moment-opnames, gecombineerd met goede gokken in de multiple-choice, maar toch vind ik het wel grappig om zoiets te meten...
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Het IQ bij mij was heel erg lang geleden maar 93 vanwege klassiek autisme. En de meeste mensen met klassiek autisme hebben een nog veel lagere IQ-waarden, flink lager dan 70 zelfs, wat natuurlijk erg triest is.
Gelukkig hebben meditatie en Qigong-oefeningen mij erg veel geholpen, waaronder ook mijn intellectuele gezondheid. Zo heb ik uit een betrouwbare IQ-test toch 110 weten te behalen. Bij een andere IQ-test waarvan ik niet weet of die betrouwbaar is, heb ik zelfs 118 weten te behalen.
Dat van 110 was ongeveer 2 jaar geleden. Geen idee hoe hoog mijn IQ vandaag de dag is, maar Qigong-oefeningen zoals ik die beoefen, kunnen je intellectuele gezondheid verbeteren.

FQ is nieuw voor mij. Ik denk dat dat bij mij niet hoog is, maar wel beter dan tien jaar geleden. EQ heb ik waarschijnlijk iets te veel van (te veel empathie heeft een keerzijde). Over SQ kan ik niet veel zeggen.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Vaak wordt wel eens gezegd dat mensen met autisme weinig empathie hebben, maar ik zelf ben juist heel erg gevoelig voor het leed van andere mensen, met het risico dat ik daar dan teveel ermee kan zitten. Daarom dus dat ik schreef dat te veel empathie een keerzijde heeft, omdat je dan moeilijker het leed van andere mensen van je kan afzetten.
 
Bovenaan