gouwepeer

Admin
Medewerker
Onlangs is Ziggo gestopt met het doorgeven van analoge radio via de kabel. Tuners en receivers die alleen analoge FM kunnen ontvangen krijgen daardoor geen signaal meer via de kabel. Om toch naar de radio te kunnen luisteren zonder de huidige apparatuur te moeten vervangen zijn er meerdere opties:
1. Een draadantenne of sprietantenne plaatsen om toch nog FM te kunnen luisteren.
2. De digitale tv ontvanger gebruiken om radio te luisteren (vaak ook aan te sluiten op een versterker of receiver).
3. Een losse DAB+ radioadapter aanschaffen, en deze aan sluiten op de versterker of receiver.

Ik kreeg van mijn ouders de vraag wat ze kunnen doen om toch nog radio te kunnen luisteren nadat het analoge signaal van de kabel was verdwenen. Ik heb hun verrast met optie 3, een losse #DAB+ radioadapter. Nu zijn er meerdere apparaten waaruit je kan kiezen. Ik ben gegaan voor de Technisat Digitradio 10 IR, waarbij de aanwezigheid van een optische S/PDIF de doorslag gaf. Naast deze optische digitale uitgang heeft dit kleine apparaat ook nog een analoge uitgang.

71mhTtSpQ8S._AC_UF894,1000_QL80_FMwebp_.jpg


In de verpakking zat helaas alleen een Duitstalige handleiding. Gelukkig is de Nederlandstalige handleiding online te vinden.
Verder zat er nog een draadantenne, afstandbediening en de voeding in de verpakking. En uiteraard het apparaat zelf.
Het aansluiten is, met enige kennis van audioapparatuur, een peulenschil. Afhankelijk van de plaatsing van het apparaat kan het zijn dat de draadantenne te weinig signaal op kan vangen. Aangezien de eerder gebruikte coaxkabel niet meer voor de kabelantenne word gebruikt kan deze als verlengsnoer voor de draadantenne worden gebruikt. Op deze manier is er meer ruimte om de draadantenne op een geschikte plaats te krijgen. Mocht het hiermee niet lukken dan kan er ook een aparte antenne worden aangeschaft om een betere ontvangst te krijgen. Bij mijn ouders volstaat de draadantenne.

Voor wie ondanks alles toch geen goed signaal kan krijgen heeft deze radioadapter ook de mogelijkheid om via wifi een internetverbinding te krijgen voor #internetradio. Op deze manier kunnen alle internetradiostations worden ontvangen. Deze kleine alleskunner heeft dus meerdere opties om van radio te genieten zonder kabelaansluiting.
 
Laatst bewerkt: