gouwepeer

Admin
Medewerker
MILWAUKEE - Op de Zuidpool zijn sporen gevonden van een bos dat er meer dan 260 miljoen jaar geleden groeide, nog voor de dinosauriërs op aarde rondliepen. Hoog in de bergen van Antarctica vonden wetenschappers de fossiele resten van dertien bomen.

De aarde bestond 260 miljoen jaar geleden uit twee werelddelen: Gondwana in het zuiden en Laurazië in het noorden. Antarctica maakte deel uit van Gondwana, met onder meer Zuid-Amerika, Afrika, India en Australië, en was veel warmer en vochtiger dan nu. Het gebied was waarschijnlijk bedekt met mossen, varens en planten, waar vooral kleine dieren leefden.

Ondanks de temperaturen moesten de bomen extreme omstandigheden overleven. In de zomer ging de zon niet onder en was het ook midden in de nacht licht. In de winter bleef het juist donker. Uit de fossielen concluderen de wetenschappers dat de bomen snel omschakelden van zomer naar winter. Hun 'herfst' duurde hooguit een maand.

Bron: telegraaf.nl
 
M

marieke

Gast
Ik vind het steeds weer knap dat mensen dat allemaal uit fossielen kunnen opmaken. Kijk, die dingen vinden, dat is punt 1. Maar om dan te zien hoe lang dat er al ligt, dat is bijzonder! En 260 miljoen jaar geleden! Wie kan zich daar iets bij voorstellen! Ik voel me dan altijd een mug op aarde: eigenlijk niets!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
260 miljoen jaar is vergeleken bij de leeftijd van de Aarde (naar schatting zo'n 4,6 miljard jaar) relatief weinig. Bij de datering wordt gebruik van isotopen gemaakt. Een aantal isotopen vervallen (instabiele atomen raken kleine deeltjes kwijt, waarbij een radio-actieve straling ontstaat) en vormen zo een andere isotoop. Dit proces heeft een bepaalde snelheid en valt onder natuurlijke radioactiviteit. Deze straling is ook zo gering dat deze nauwelijks meetbaar is en niet schadelijk.