gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Met het bijzonder mooie weer van gisteren heb ik de eerste bij al weer door de tuin zien vliegen. Behalve dat het hele nuttige diertjes zijn hebben ze het ook steeds moeilijker. Hopelijk krijg ik dit jaar weer volop bijen, hommels en vlinders in de tuin. Hebben jullie al bijen gezien?

640px-Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance_3.jpg
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ik heb ze nog niet gezien, maar ik ga er zeker dit jaar ook weer voor zorgen dat er voldoende door hen geliefde bloeiende planten in de tuin staan om hen van al het broodnodige te voorzien. Alle beetjes helpen. Hommels heb ik wel, elk jaar, die wonen in mijn spouwmuur en gebruiken zo'n uitsparingsvoeg als voordeur. Ze zijn erg honkvast, die vliegende knuffelbeertjes [a112.gif]
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik hoop dit jaar wat meer planten neer te zetten die nuttig zijn voor bijen en hommels. Ga daar wel even opletten voordat ik weer iets aanschaf. Als jullie goede ideeën hebben dan hoor ik ze graag.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Nou, dan kun je hier alvast je hart ophalen Rainbow. Zelfs voor kruidentuin liefhebbers staan er planten bij :D
En laten we de vlinders ook niet vergeten, hè? Die schijnen het ook al moeilijker te krijgen.

 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Dank je daar zal ik eens gaan kijken in maart / april.
Moet ook nog gras zaaien, is eigenlijk nog te vroeg daarvoor maar als ik dan nu zo naar buiten kijk dan denk ik, dat kan makkelijk nu.
 
Laatst bewerkt:

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Je kunt alvast kalken en dan wanneer je over een paar weken gaat zaaien kun je bemesten.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ik zou toch nog even wachten met zaaien want de nachten zijn nog te koud, soms vorst aan de grond. Maar dat kan voor de zeewierkalk geen kwaad.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik vraag me af of kalken nodig is. Ik heb gewoon op het balkon een bak voor de kat, die moet vernieuwd worden.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Oh hahaha, ik dacht dat je het over een gazon had. Naja, kalk is altijd goed voor gras. Het heeft een beetje kalk nodig. Maar als je het zaait op grond vermengd met een goede portie zand (50/50) dan zal het kalkgehalte waarschijnlijk al toereikend zijn.
Mijn gazon belucht ik eens per jaar, geef 2 tot 3 keer wat handjes kalk en geef in het voorjaar en nazomer wat droge mest. Kalk helpt ook mos tegen te gaan en dat is bij mij wel nodig omdat ik dicht bij bos zit en mijn gazon een groot deel van het jaar veel schaduw vangt. In deze tijd van het jaar bereikt de zon mijn gras niet eens. En precies op de top van de zomer ziet mijn hele gazon de zon, waarna het weer cm per cm afneemt.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
1030


Vier keer zo groot als een gewone honingbij en een vleugelspanwijdte van zes centimeter: de Megachile pluto is met recht de Queen Bee onder de bijen. En niet uitgestorven, zoals decennia lang werd gevreesd.

Een groep van Australische en Amerikaanse wetenschappers herontdekte de reuzenbij in Indonesië, op de noordelijke Molukken. Daar troffen ze een vrouwtjesbij aan in een termietennest, twee meter boven de grond in een boom.Zoemende vleugels
"Het was adembenemend om deze 'vliegende bulldog' te zien, een insect waarvan we niet eens zeker wisten of het nog bestond", zegt Clay Bolt, een van de expeditieleden en natuurfotograaf. "Het was ongelofelijk om het geluid van haar grote, zoemende vleugels te horen toen ze langs mijn hoofd vloog."
Veel is er niet over de reuzenbij bekend. Het dier is zwart en heeft enorme kaken, net als een hertkever. Het insect werd in 1858 ontdekt door Alfred Wallace op het Indonesische eiland Bacan. In het Engels heet de bij Wallace's giant bee. Pas ruim honderd jaar later, in 1982, werd het beest weer gespot.

Zeldzaam
De vrouwtjesbij maakt haar nest in termietenhopen. De wanden daarvan bedekt ze met hars en hout, zodat de termieten er niet in kunnen. Het voortbestaan van het insect wordt bedreigd door de ontbossing in Indonesië. Ook is de Queen Bee vanwege haar afmetingen en zeldzaamheid een geliefd object voor verzamelaars.

RTL Nieuws
 

dogmar

Bekend lid
Forum lid
Einstein zei hier ooit het volgende over; "When bees die out, human has problems."

Weet niet of die insecten nog gaan willen komen, dit jaar zaai ik tabak, tegen bladluis...
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Die komen heus wel hoor. Er zijn genoeg andere soorten bloemen en planten die door hen zeer geliefd zijn. Maar het is echt 5 voor 12 voor bijen en andere evenzo noodzakelijke insecten. Einstein had wel gelijk. Zonder de bijen (en bij-achtigen) worden bloemen en bloesem niet meer bevrucht waardoor de planten en bomen geen vruchten meer kunnen dragen en waardoor andere dieren en ook de mens geen vruchten meer kan eten. Gewassen worden niet meer bevrucht.
Zij staan aan de startlijn van de hele voedselketen en zijn allemaal van elkaar afhankelijk.
 
Bovenaan