gouwepeer

Admin
Medewerker
Administrator
Moderator
Forum lid
Meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland? Dat wordt Moerdijk!ZEVENBERGEN - Het voorstel van het college van B&W Moerdijk om 130.000 euro uit te trekken voor het aanleggen van zogenaamde bijenlinten, heeft grote bijval gekregen in de raad. ,,Wij willen de meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland worden.”

Bijenlinten zijn stroken grond met planten die de kernen met elkaar verbinden. De planten bloeien na elkaar, zodat bijen er van het vroege voorjaar tot in de herfst van kunnen snoepen.

Bijensterfte
Het plaatselijke CDA vroeg in mei dit jaar al aandacht voor het probleem van de massale bijensterfte. ‘Om de overlevingskansen van bijen te vergroten, zouden er veel meer bloemen in tuinen, parken en openbaar groen moeten komen. Er zouden meer hagen en houtwallen mogen komen, net zoals stroken openbaar groen die weinig worden gemaaid.’

Korte metten
,,Het is twee voor twaalf”, benadrukte CDA-er Fred Wozniak het belang van actie vorige week donderdag nog eens tijdens de raadsvergadering. VVD en PvdA sputterden aanvankelijk tegen, omdat ze schrokken van het bedrag dat de gemeente er voor uit wil trekken. Met hun bezwaren maakte wethouder Jaap Kamp korte metten. ,,Realiseert u zich dat wij de op één na grootste gemeente van Noord-Brabant zijn? Het gaat hier om een oppervlakte van 185 hectare berm. Dat komt neer op 16 cent per vierkante meter. Dan gaan wij toch niet kruidenieren?"

Subsidie
De gemeente heeft al een eenmalige subsidie van 40.000 euro ontvangen in het kader van de subsidieregeling 'Natuur en Samenleving Noord-Brabant 2016 voor Leefgebied van de bij'. Die staat echter los van de jaarlijkse beheerkosten van 130.000 euro.

Nederland Zoemt
Voor Kamp is de noodzaak om snel in actie te komen glashelder. ,,Wij hebben in deze gemeente op dit moment 30 verschillende bijensoorten. Dat zijn er 124 te weinig." Om de noodzaak kracht bij te zetten kondigde hij aan dat dat de gemeente Moerdiijk zich zal aanmelden voor het project Nederland Zoemt. ,,Wij gaan meedingen naar de wedstrijd 'meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland'. En wij willen eerste worden."


Bron: bndestem.nl
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan