Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ik denk dat veel mensen het wel een mooi gezicht vinden wanneer zij in de zomer en nazomer tijdens de schemering vleermuisjes zien vliegen die op jacht zijn naar insecten. Maar het is toch wel wat anders wanneer je lang na donker en met alles al uren afgesloten ineens een vliegende vleermuis in je woonkamer aantreft. Dit gebeurde mij dus afgelopen nacht.

Eventjes plakte het diertje tegen mijn zijmuur aan en vloog daarna de andere kamer in waar het donker was. Ik denk dat het diertje inmiddels best moe was, want even later zat hij op de grond. Alle katten waren in de woonkamer, maar het maakte hen gelukkig amper nieuwsgierig.

Door een bakje over hem heen te zetten en er vervolgens een dekseltje onder te schuiven heb ik het diertje kunnen opnemen om hem vervolgens weer in de buitenlucht vrij te laten. Ik wist dat het niet verstandig zou zijn het diertje met de handen aan te raken omdat zij naast het mogelijk dragen van allerlei ziekten ook uit zelfbehoud kunnen bijten al zullen ze dit liefst voorkomen.


Uiteraard ben ik gaan speuren op het internet en kwam tot de ontdekking dat dit zelfs regelmatig voorkomt. De levensloop van een vleermuisje is ook best interessant. Het zijn beschermde diertjes en de enige vliegende zoogdieren. Ze houden een winterslaap in donkere ruimten die in de winter niet onder de 10 graden Celsius komen en die een bepaalde mate van luchtvochtigheid hebben. Dit kan zelfs in de spouwmuur van een nieuwbouwwoning zijn. Zij paren in het najaar, maar de vrouwtjes slaan het sperma op en houden een winterslaap tot maart/april. Hierna bevruchten zij zichzelf en na ongeveer 20 dagen worden de jongen geboren. De jongen zijn in het begin zuurstokroze en zijn na ongeveer 4 weken volwassen en zijn na ongeveer 2-3 maanden geslachtsrijp. Bij vrouwtjes kan dit ook pas het volgende jaar zijn. Het zoeken naar een mannetje begint weer en we kunnen in de nazomer opnieuw van hun jacht naar voedsel genieten. Vleermuizen kunnen tussen de 4 en 16 jaar oud worden. De dwergvleermuisjes leven het kortst.


 
Laatst bewerkt:

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Het is wel even schrikken als je er eentje in je huis hebt, maar ik denk ook dat ik heel stiekem (diep van binnen) me vereerd zou voelen.
Geweldige dieren...prachtig.......
En wat een girlpower, ''gewoon'' jezelf bevruchten op een ander/beter moment....

Fijn dat je de vleermuis op een voor jullie beide veilige manier weer naar buiten hebt kunnen brengen....
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ja, het voelde eigenlijk best speciaal. En ja, super girlpower mag je wel zeggen. Nou, ik heb heel wat keertjes gebukt afgelopen nacht, maar hij ontweek alles. Maar gewoon voor mijn gevoel van zekerheid toch maar steeds gedaan als ie over mijn hoofd vloog haha.

Ik denk nu te weten hoe hij binnen is gekomen. Mijn berging is zodanig gebouwd dat er tussen het dakafschot ventilatieruimte openblijft. Het dak rust ook op houten balken die dan boven op de muur enkele centimeters ruimte laten. En ik kan mij zo voorstellen dat er tussen die rand ook af en toe vleermuisjes kunnen kruipen of kunnen rusten. Nu met het warmere weer laat ik mijn berging nog al eens open staan naar binnen. Ik zou mij geen andere mogelijkheid kunnen voorstellen.

1566389292823.png
1566389436173.png


Tegen de muur en op de grond zag hij er ongeveer zo uit, al leek die bij mij wat grijzer en het haar was nog iets korter, Niet al te grote oren ook, dus geen puntoortjes zoals bij sommigen.

1566389563485.png
 
Laatst bewerkt:

wolf robe

Bekend lid
Forum lid
Vleermuis:
De Vleermuis staat vanuit het sjamanisme voor dood en wedergeboorte, vernieuwende ideeën, transitie, initiatie. Ook ziet de vleermuis vorige levens en bezit het de kennis van lijden.
De Vleermuis maakt gebruik van geluidstrillingen en camouflage en onzichtbaarheid.
De vleermuis heeft het vermogen om ongezien te observeren.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Krachtdieren onder V:
Vleermuis: Verandering, inzicht, intuïtie, gezondheid, welvaart, deugd, ouderdom en de wijsheid om de slechte dingen te vermijden. Wedergeboorte, een begrip dat verwant is met het oude boeddhistische geloof in reïncarnatie. Vleermuis omvat het idee van sjamanistische dood: de dood van de sjamaan is de symbolische dood van zijn of haar oude manier van leven en van zijn of haar persoonlijke identiteit. Wanneer de vleermuis verschijnt is het tijd bepaalde angsten onder ogen te gaan zien en blokkades en maskers af te werpen.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
De vleermuis van 2 weken terug vindt het hier kennelijk leuk, want zo'n kwartier geleden vloog hij (of een familielid) hier weer door de woonkamer. Mijn gevoel zegt dat het dezelfde is omdat deze de doorgang langs de dakrand heeft gevonden. Ik had niet eerder last en hoop dat het niet te vaak gaat gebeuren. Hij vloog al redelijk snel de zijkamer in en ik heb dit keer de kamer gesloten en het raam open gezet. Dit keer zag ik alle kattenkopjes wel meebewegen toen hij in de woonkamer vloog en de kleinste beklaagde zich luidkeels achter de gesloten deur dat zij later de andere kamer niet in mocht. Gelukkig is de vleermuis weer naar buiten vertrokken en heb ik het raam weer kunnen sluiten. De rust is teruggekeerd in huis.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
het klinkt wel als dat de vleermuis precies de route wist...... slim typje.....leuk .... al kan ik me voorstellen dat jij er wat minder blij mee was .

Wij hebben tegenwoordig (of het valt ons nu op) ook een ''debiel vogeltje'' rond het huis ( toen ik nog niet wist dat het vleermuizen waren, dacht ik dat het een vogeltje was, die ''gek'' geworden was of zo )....
En gister hadden we bezoek van een egeltje....... blijft leuk, hoor al die dieren rondom het huis (o.a. 8 zwaluwnestjes - hele horde's mussen - duiven)
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ik denk dat de dieren al gaan voelen dat het weer gaat veranderen en het vanaf nu kouder gaat worden. De egeltjes zullen gaan zoeken naar bergen bladeren of zo waarin ze kunnen overwinteren. Nu het buiten vochtiger wordt zal het voor hen ook nog gemakkelijker zijn slakken te vinden om zich goed vol te eten voor de winter. Voor de vleermuisjes geldt ook al snel hetzelfde al zitten ze nu in hun paartijd. Ik vermoed (weet het niet zeker) dat ook zij nu al kijken waar zij deze winter kunnen overwinteren in hun winterslaap en ik vermoed dat mijn berging een geschikte plek is/wordt. Ik zie nu ook erg veel activiteit van spinnen rondom het huis.
 
Laatst bewerkt:

Pendel

Bekend lid
in memoriam
het klinkt wel als dat de vleermuis precies de route wist...... slim typje.....leuk .... al kan ik me voorstellen dat jij er wat minder blij mee was .
Het diertje zal mij niets doen, tenzij ik hem echt probeer op te pakken en dat moet je gewoon nooit met de blote handen doen. Beter is, zoals vorige keer, een doosje over hem heen te zetten als hij op de grond zit en er iets van een dekseltje onder te schuiven om hem daarna buiten vrij te laten. Of, zoals ik nu deed, kamer afsluiten, licht uit en raam open en hij kan zelf zijn weg naar buiten vinden. De methode met het doosje geldt overigens ook voor een gevonden dood exemplaar om huidcontact te voorkomen. Daarnaast moet het liefst bij een instantie gemeld worden of afgegeven worden bij een dierenarts om verspreidingsgebieden in kaart te kunnen blijven brengen en gezondheidstoestanden te kunnen meten. Mocht jij zelf of je huisdier gebeten zijn, en je bent in de positie het diertje te vangen, dan doe je er in dat geval verstandig aan het levende diertje af te geven zodat op een mogelijke besmetting met het vleermuisrabiësvirus getest kan worden.

Mijn angst is niet voor mijzelf, ik vind het eigenlijk wel boeiend en leuk dat dit juist bij mij gebeurt, maar zit meer in de gedachte dat mijn katten hem zullen proberen te pakken en de paniek wat dit veroorzaakt met alle gevolgen van dien. Als ik kan bijdragen aan het voortbestaan van dit beschermde diertje zou ik alleen maar blij zijn.

Ik ben nog eens gaan speuren en de vorm van rabiës die vleermuizen kunnen hebben wijkt af van de reguliere rabiës met de ouderwetse symptomen, maar kan toch een vergelijkbaar ziektebeeld geven. En ook komt die ziekte maar bij 2 soorten in Nederland voor zover nu bekend is voor. De meest algemene dwergvleermuis, wat deze ook is, valt hier niet onder dus ook dat lijkt dan een geruststelling. Maar toch weet je niet wat ze bij zich dragen. Ze hebben vlijmscherpe tandjes en zowel een beet of likken wat ze wel eens doen kan ziektekiemen overdragen via speeksel.

Klinkt spannend allemaal, maar klinkt volgens mij veel erger dan het werkelijk is. Ik blijf het boeiend vinden.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
mijn reactie was niet dat ik dacht dat je bang was of zo.......maar ik bedoelde dat meer dat hoe leuk het ook is om ze van dichtbij te zien ....ze ''moeten'' eigenlijk niet in onze huizen komen ( voor hun eigen veiligheid) en ik vulde in, dat jij dat ook zo zou vinden/denken (vandaar dat je er dan niet blij mee zou zijn - zou ik ook niet zijn) ....

Het moet hier niet gekker worden - hele kudde ? ;) koolmeesjes EN pimpelmeesjes bij mijn voerbakje en op de grond...... jeetje...geweldig.... en ik overdrijf niet, hoor....het waren er wel een stuk of 4 tot 6 !!!!! tellen is lastig als ze steeds zo heen en weer vliegen...?
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ik ben het met je eens, ze moeten eigenlijk ook niet in onze huizen komen, maar doen het tegenwoordig wel. En ik geef toe dat ik meermaals buk als ik in dezelfde ruimte ben en dan maar hoop dat ie niet in mijn haar plakt of zo haha. Maar mijn nieuwsgierigheid wint. Toch vond ik het voor mijzelf nodig te speuren naar die ziekten die zij bij zich kunnen hebben, gewoon als gevoel van zekerheid. Dus het is eigenlijk een beetje van allebei :) beetje spannend, beetje boeiend, naja beetje ..... ;)

Doordat er tegenwoordig zoveel veranderd is in hun leefgebied zoeken zij uiteraard ook naar alternatieve mogelijkheden en tja, daar horen onze woningen ook bij.
Ik las gisteren een artikel met foto's over de spleten in de spouwmuren waar iemand die hen observeerde er eentje zag zitten. Na langere tijd wachten kwam er 38 vleermuisjes uit en ze kunnen zich super klein maken.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ja de dieren zijn zich alweer aan het voorbereiden op de winter. Hier kwamen de koolmeesjes ook even bij het voederbakje kijken, terwijl ik ze deze zomer niet heb gezien. Ik hoorde de ganzen ook alweer luidkeels kwakend overvliegen. Die zoeken het nu weer warmer op.