Pendel

moderator
Medewerker
Ik zag deze week een documentaire over antibiotica en hoe deze steeds meer resistent worden. Antibiotica waren een prachtige ontdekking, maar door de manier waarop het, soms overdadig, toegepast wordt reageren steeds meer mensen er niet meer op waardoor bepaalde ziekten ook steeds moeilijker zijn uit te bannen.
De resistentie ontstaat omdat antibiotica op bacteriën worden toegepast, een levend organisme, en dit organisme verdedigt zichzelf door zich steeds meer aan te passen waardoor het weerstand kan bieden aan de antibiotica met als gevolg dat ze op een bepaald moment niet meer helpen bij het verhelpen van de ziekte met steeds vaker de dood als gevolg.

Nu bestaat er een organisme, bacteriofagen genaamd, dat overal om ons heen voorkomt en als een virus leeft door het uitschakelen van schadelijke bacteriën, waardoor zelfs zeer ernstige aandoeningen compleet verdwijnen. Het zijn zeer specifieke organismen die de goede bacteriën in het lichaam met rust laten, maar die zo specifiek zijn dat ze niet zomaar op elke ziekte kunnen worden toegepast. Toch is dit bijzonder hoopvol.

 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Ja, ik heb daar al een lange tijd geleden een docu over gezien. Ik geloof in Georgié (of een land daar in de buurt) gebruiken ze helemaal geen antibiotica alleen maar die fagen. Dat had te maken met de tekorten in de voormalige Sovjet Unie, dat de wetenschappers dar een andere richting zijn gaan uitzoeken.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Erg jammer dat het destijds vanwege de niet directe toepasbaarheid hier in het westen op de plank is geplaatst en weinig aandacht meer aan gegeven is. Nu wordt het bitterhard nodig en het was al die tijd, al eeuwen, al millennia, zomaar voor het grijpen om ons heen en zal niet het risico lopen ooit resistent te worden.