Status
Niet open voor verdere reacties.

gouwepeer

Admin
Medewerker
Is het niet opvolgen van de instructies van de GGD nu strafbaar?
Een citaat uit een nieuwsbericht van 12 augustus 2020:
Het aantal besmettingen en aantal positief geteste contacten neemt sterk toe. Bovendien zijn er signalen van de GGD dat mensen niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek en zich niet aan de thuisquarantaine houden. Daarom heeft de minister van VWS op 11 augustus nieuwe maatregelen aangekondigd in een brief aan de Kamer. Het niet naleven van die regel wordt daarbij een strafbaar feit.

 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ik vermoed dat daarbij de testuitslag doorslaggevend zal zijn. Verder zal iemand die ernstig grieperig is ook niet zomaar op eigen kracht de deur uit gaan.

Ja dat nieuwsbericht zag ik ook, dat was een voornemen die volgens mij tot nog toe niet tot uitvoer is gekomen.

Bij de politie lees ik er bijvoorbeeld nergens over.

.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Scherpe opmerking Rainbow , die had ik zelf even over het hoofd gezien 😳
Mogelijk is het een onderdeel van de spoedwet waar nogal wat gedoe over is.
Wel lijkt het mij verstandig om de eventuele instructies op te volgen (een stukje verantwoordelijkheid).
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ja ik vraag het me af hoe dit gaat lopen allemaal.
Zeker goed om eventuele instructies op te volgen.
Ik ben even vanuit mijn werk nieuwsgierig hiernaar.
Wat als iemand met een verstandelijke beperking zich niet aan de instructies voor isolatie houdt?
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Vermoedelijk heb ik het gevonden (een stukje verderop in de pagina van rijksoverheid):
Wanneer een individuele aanwijzing tot quarantaine is opgelegd, is niet naleving daarvan strafbaar. Uitvoering van deze maatregel start in de tweede helft van volgende week en wordt gefaseerd ingevoerd.
Hierin lees ik dat de quarantaine officieel opgelegd moet worden waarna overtreden strafbaar zal zijn. Dit zal dus niet zonder mededeling gebeuren.
Iemand met een verstandelijke beperking zal naar mijn idee geen boete krijgen omdat diegene de regels mogelijk niet begrijpt. Maar in zo'n geval zal een aangestelde begeleider de verantwoordelijkheid (deels) dragen.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Vermoedelijk heb ik het gevonden (een stukje verderop in de pagina van rijksoverheid):

Hierin lees ik dat de quarantaine officieel opgelegd moet worden waarna overtreden strafbaar zal zijn. Dit zal dus niet zonder mededeling gebeuren.
Iemand met een verstandelijke beperking zal naar mijn idee geen boete krijgen omdat diegene de regels mogelijk niet begrijpt. Maar in zo'n geval zal een aangestelde begeleider de verantwoordelijkheid (deels) dragen.

Vraag ik me af, er zijn er genoeg die de regels wel snappen maar alsnog niet willen navolgen (behoeften niet kunnen uitstellen bijvoorbeeld). Dan krijg je dus dat je mensen moet opsluiten..
Maar goed ik zoek nog even verder op dit onderwerp.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Na een beetje zoeken kom ik niet veel meer informatie tegen dan deze handreiking via vgn.nl.
Maar ik vermoed dat in de gehandicaptenzorg automatisch hulp/ondersteuning vanuit de GGD zelf zal worden aangeboden bij een eventuele besmetting.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Het lijkt toch weer wat de verkeerde kant op te gaan met het aantal besmettingen. Ook is er al weer een aantal patiënten naar andere regio's overgeplaatst vanwege overbelasting.
R= vandaag 1,38

1600263413517.png



Vol blijven houden allemaal hoor, niet verslappen.
 
V

Verwijderd 140923

Gast
Vandaag bij de mondhygiëniste voor de behandeling eerst mijn mond een minuut lang spoelen met een bepaald percentage peroxide of zo.
Een minuut is lang hoor.
 

aprilbloesem

moderator
Medewerker
bah......rot virus

Vandaag zou ik naar de MS groep gaan.....maar ik liep zo te snotteren dat ik maar afgezegd heb.....normaal gesproken is het al niet fijn als je moet snotteren, maar nu vind ik het helemaal 'not done'.... vooral niet in een groep met kwetsbare mensen.

Gister had ik het ook wat.....met de huishoudelijke hulp overlegd en zij wilde wel gewoon komen - gelukkig, want vorige week was ik zo lam, zo moe dat ik alleen maar in mijn bed kon liggen......

Maar het heeft ook als consequentie dat ik de energiewacht moest afbellen.............(heel stiekem, bijna in de verleiding gekomen om het niet af te bellen - maar ja, na een heftige niesbui gevolgd door een snotter concert in mijn zakdoek, dacht ik... 'laat ik toch maar ff bellen).

Ik denk (hoop, uiteraard), dat het gewoon een lekker verkoudheidje is, door alle stress, en dagjes uit - dus heel vermoeid en giga spierpijn, en stof (omdat de schoonmaakster niet was geweest)........

Het is wel wat hoor, afspraken in het ziekenhuis, zijn lastig te maken - bij de tandarts is het ook lastig........ wij zijn dat ook tegen gekomen dat sommige tandartsen extra geld vragen, dat niet vergoed wordt door de verzekering.
Mijn tandarts niet, maar mijn Man gaat voor een ander gebit en daar vragen ze het wel......voor de extra voorzorgmaatregelen die zij moeten nemen...

Maar het ergste vind ik dat ik een gesprek gehad heb met een persoon die echt hulp nodig heeft - psychische hulp en deze persoon kan niet terecht.....nergens........ ja, gelukkig bij ons, maar deze persoon heeft meer nodig dan een luisterend oog/oor...... medicatie, therapie,
Het zou me niets verbazen als deze persoon het op gaat geven......want echt, hoeveel kan een mens aan, hoeveel kan je als persoon alleen dragen als je zo ziek bent en er is niemand die je helpt (iedereen - artsen, huisarts, praktijkondersteuner, psychiater) geven aan de ene kant aan , niets te kunnen doen i.v. m de corona.....en aan de andere kant willen ze hun collega 'niet in de weg zitten'........... je zou er gek van kunnen worden.

Ik hoorde iemand van de zorgverzering zeggen dat de premies omhoog gaan, maar dat dat niet door de corona komt.....(heel kort door de bocht, stel ik het nu, hoor).... want door het wegvallen van regulieren hulp, vangt dat elkaar op.......... ik vind het om te huilen.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Allereerst beterschap aprilbloesem. Naar wat ik begreep heb je de laatste tijd best wat voor de kiezen gehad, dus het zou het heel goed kunnen verklaren en jij zult dit lichamelijk sneller merken dan de gemiddelde ander kan ik mij zo voorstellen.
Ik loop de laatste tijd ook afwisselend met een (wel heel lichte) snotneus of krijg spontaan ineens een niesbui, maar ik vermoed vooral dat dit ook komt door weersomslag. In mijn regio komt gelukkig corona amper voor, al is dat geen garantie natuurlijk. Ik blijf hoe dan ook voorzichtig.

Ik vind het heel erg triest dat er mensen zijn die tussen wal en schip vallen en met de handen in het haar zitten omdat ze nergens terecht kunnen. Dat zou toch als eerste aangepakt moeten worden vanuit overheid, want dit is gewoon schrijnend. En dan ben ik echt blij dat er mensen als jij zijn die er hun beroep van maken om dat luisterende oor te zijn, maar ook jij kunt geen ijzer met handen breken en hebt je grenzen in wat je kunt doen.
Ik vrees eerlijk gezegd dat je steeds vaker dit soort verhalen zult horen. Ongeacht of iemand dan een collega in de weg zou zitten zou eigenlijk niet eens ter sprake mogen komen, want die mensen hebben gewoon hulp nodig. Dat zou voorop moeten staan.

Ik hoop serieus dat de premies van de zorgverzekering niet omhoog gaan want de koopkracht zal heus niet meestijgen. En dan krijg je nog meer schrijnende gevallen. Te triest voor woorden. :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.