Pendel

Bekend lid
in memoriam
Het fenomeen "albino" kennen we allemaal wel, denk ik, waarbij bij dieren de pels volledig wit is en de ogen rood gekleurd zijn. Ook bij mensen komt dit voor en zij zijn, net als dieren, erg gevoelig voor de invloed van zonlicht omdat het benodigde pigment om hen te beschermen ontbreekt.

Maar dit fenomeen komt niet alleen bij mensen en dieren voor. Ook in de plantenwereld komt dit voor. Voor de kleuring van de bladeren is een plant afhankelijk van chlorofyl dat een vergelijkbare werking heeft als het pigment bij mens en dier en waardoor het blad optimaal kan functioneren. Onderzoekers hebben een gen gevonden dat hemera genoemd wordt naar de Griekse godin van het licht. Rond dit gen verzamelen zich de fytochromen. In antwoord op licht in het rode spectrum migreren deze fytochromen van het cytoplasma naar de kern, waar ze normaal gesproken samen met hemera de productie van chlorofyl stimuleren. Muteert hemera dan kan de plant geen chlorofyl aanmaken en wordt het een albino. Er bestaan waarschijnlijk ook andere mutaties die leiden tot albinisme, maar daar is helaas niets over te vinden.

Sommige planten hebben dit gedeeltelijk, zoals bijvoorbeeld de Dieffenbachia die meerdere witte vlekken op de bladeren vertoont, maar er zijn nog veel meer planten en bomen die dit vertonen. En wellicht zijn we ook wel bekend met witte aardbeien.

Onder de Sequoia of kustmammoetbomen, die van nature uitsluitend aan de westkust van Noord-Amerika voorkomen, bestaan er enkele albino-exemplaren. Dit zijn scheuten van groene bomen die door de ouderboom gevoed worden. De albino’s kunnen zo’n honderd jaar op deze manier overleven. De naalden zijn slap en vettig. Is er een tekort aan voedsel of water dan laat de ouderboom de albino verdrogen, maar zodra er betere tijden aanbreken komt deze albino weer tot leven.

1244

Bron: Albino en andere planten

Ik vind het ook vaak leuk te experimenteren met zelf verkregen zaden en ook bij mij openbaarde zich dit fenomeen. Gedurende de winter kocht ik vaker mandarijnen en druiven en dit keer bevatten enkele exemplaren best veel pitten die ik bewaarde en plantte in potgrond. Het leverde mij deze winter al enkele druivenplanten op en na enkele maanden ontkiemden ook enkele mandarijnenpitten. De druivenplantjes staan inmiddels bij de al volwassen druiven aan mijn pergola en doen het erg goed. Dus over enige tijd heb ik meerdere druivensoorten in mijn tuin.
Tot mijn verbazing blijkt het laatst opgekomen exemplaar van de mandarijnplantjes een albino te zijn. Het kleine plantje is nu ongeveer 2 maanden oud, de andere plantjes zijn nu 3-4 maanden oud.
Het plantje groeit van nature al langzaam en ik ben benieuwd of dit exemplaartje het vol zal houden.

Wordt vervolgd.

1245
1247
1248
 
Laatst bewerkt:

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Naja, er zijn al palmbomen die ons klimaat kunnen weerstaan en dat zullen er volgens mij alleen maar meer worden.
Strakjes rijstvelden in Flevoland?
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Naja, er zijn al palmbomen die ons klimaat kunnen weerstaan en dat zullen er volgens mij alleen maar meer worden.
Strakjes rijstvelden in Flevoland?

[a112.gif] hebben straks de koeien plaats gemaakt voor de rijstvelden en hebben we het milieu alsnog een dienst bewezen.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Nou, laten we dan ook maar sojabonen gaan verbouwen. ;)

 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ja, goed plan. De cirkel is gewoon weer rond straks.

Heeft een mandarijnen albino plant dezelfde overlevingskansen als een standaard plant?
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Er wordt geschreven dat het geen grote overlevingskans heeft, maar wie niet probeert heeft niks denk ik dan maar.

De website zegt er dit over:
"Albino planten zijn bijzonder zeldzaam. Een albino dier heeft niet zoveel problemen met overleven maar bij een plant bestaan de pigmenten uit het chlorofyl. Dit is het belangrijkste ingrediënt van de chloroplasten die het licht opvangen en omzetten in bruikbare energie. Meestal sterven albino’s direct nadat ze ontkiemen en zodra het voedsel uit het zaad gebruikt is. Lichte tot witte strepen of stippen op de bladeren, de zogenaamde bonte bladeren, zijn ook een vorm van albinisme, waarbij de rest van de groene plant voedsel verschaft aan de delen zonder pigment."

Ik hou hem om die reden goed in de gaten en als een gezonde plant of boom, zoals die sequoia via de scheut, voeding kan verschaffen, dan kan volgens mij tijdig steeds een beetje bijmesten wellicht ook helpen. Ik ga het gewoon proberen. Elke nieuwe plant is ooit ergens uit ontstaan.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Ja, die doen het heel goed, maar ze zullen langzaam gaan. Ik heb jaren terug ook eens plantjes gehad van mandarijnen, sinaasappels en mineola's. Enkelen van hen kregen ook best lange vlijmscherpe stekels op de licht houtige stammetjes. Volgens mij waren dat de mineola's. Ze deden het erg goed op een stellinkje op het terras bij mijn vorige woning. Ik had toen iets van 15 plantjes. Maar door mijn vertrek destijds heb ik de toen 3-jarige plantjes nooit verder zien opgroeien en ik weet dat ze het door verwaarlozing ook niet hebben overleefd. Ze houden van de zomerzon en in najaar en winter blijven ze liefst binnen. Het zal enkele jaren duren voor ik getuige mag zijn van een eerste bloei. Ik verheug mij daarop want die witte bloei ruikt zo heerlijk.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
We zijn, op de dag af, inmiddels 3 maanden verder en de plantjes zijn behoorlijk gegroeid. Twee van hen beginnen zelfs al te vertakken. Het grootste plantje is nu 29 cm groot. In het voorjaar zal ik ze gaan verpotten naar elk een eigen pot die niet te groot mag zijn. De aarde moet goed vocht doorlatend zijn maar mag nooit uitdrogen.

De druiven bij de pergola zijn inmiddels al een meter hoog en slingeren zich tussen de andere druivenplanten door. Ook die zal ik in het voorjaar beter kunnen gaan leiden. Eventueel mag ik die de komende winter snoeien, want dan staan de planten stil. Zolang er een sapstroom op gang is en ik zou dan snoeien dan kunnen druiven doodbloeden. Hoog zomer is een moment waarop het mag en ook gedurende de winter als al het blad weg is en de ogen zich nog niet ontwikkelen. Dan mag ik snoeien tot minstens voorbij één oog (liefst 2 of 3) waaruit zich nieuwe takken kunnen ontwikkelen voor nieuwe vruchtvorming.

Op de foto is het restant van de eerdere albino nog steeds zichtbaar.
1570196008261.png


1570196380982.png
 
Laatst bewerkt:

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Klopt. Ik was zojuist in de supermarkt en daar werden ananasplanten aangeboden waarin op een steeltje al een ananas zichtbaar was. De ananas was ongeveer zo groot als een grote maat kippenei. De planten zelf waren iets groter dan een grote kroon op een ananas in de supermarkt. Ze werden aangeboden voor € 11,99 en dat vind ik tamelijk duur.
Ik weet dat ze heel goed zelf te kweken zijn, ook al vraagt het toch wel wat zorg want ze zijn in eerste instantie best schimmelgevoelig. Maar als je een mooie ananas hebt gekocht met een gezonde kroon, dan kun je de kroon er met een draaibeweging uithalen zodat geen vruchtvlees erop achterblijft. Vervolgens verwijder je een aantal van de onderste schutbladeren door die eraf te trekken zodat een klein stammetje ontstaat. Je hangt de kroon dan met wat handigheid met zijn onderkant net in water dat regelmatig ververst wordt (zoals je ook met een avocadopit zou doen). Op deze manier laat je de kroon wortel schieten. Ik las ook ergens dat het verstandig is om aan de onderkant met een mesje een soort van kruis in te snijden om wortel schieten te bevorderen, Het toevoegen van twee roestige spijkers in het water zou ook bevorderlijk zijn.
Na enkele weken heeft de kroon voldoende wortels en kan hij in potgrond geplant worden in een pot waar overtollig water weg kan. Liever zacht water dan hard kraanwater dat via de kroon gegeven wordt.

 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
We zijn vandaag exact een jaar verder dan de laatste foto's van vorig jaar van mijn eigen mandarijnenbomenkweek. Ik heb de planten nog steeds niet apart opgepot. Wel heeft de plant de hele zomer tot vorige week buiten gestaan. Op het terras in de schaduw om verbranden van de bladeren te voorkomen.

De pot heeft af en toe tot de rand toe vol water gestaan tijdens de enorme hoosbuien, maar is steeds op tijd van overtollig water ontdaan. Komend voorjaar zal ik de planten dit keer wel apart gaan oppotten.

De planten zijn nu dus 1,5 jaar oud. De stammetjes beginnen al iets te verhouten.
En dit allemaal gewoon uit pitjes uit gekochte vruchten. Leuk toch? Ik kan niet wachten tot de eerste bloesem zich toont, maar ik vermoed dat dit toch nog een jaar of twee jaar zal duren. Maar die geur straks 😍

1601829098075.png