Albino mandarijn

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Het fenomeen "albino" kennen we allemaal wel, denk ik, waarbij bij dieren de pels volledig wit is en de ogen rood gekleurd zijn. Ook bij mensen komt dit voor en zij zijn, net als dieren, erg gevoelig voor de invloed van zonlicht omdat het benodigde pigment om hen te beschermen ontbreekt.

Maar dit fenomeen komt niet alleen bij mensen en dieren voor. Ook in de plantenwereld komt dit voor. Voor de kleuring van de bladeren is een plant afhankelijk van chlorofyl dat een vergelijkbare werking heeft als het pigment bij mens en dier en waardoor het blad optimaal kan functioneren. Onderzoekers hebben een gen gevonden dat hemera genoemd wordt naar de Griekse godin van het licht. Rond dit gen verzamelen zich de fytochromen. In antwoord op licht in het rode spectrum migreren deze fytochromen van het cytoplasma naar de kern, waar ze normaal gesproken samen met hemera de productie van chlorofyl stimuleren. Muteert hemera dan kan de plant geen chlorofyl aanmaken en wordt het een albino. Er bestaan waarschijnlijk ook andere mutaties die leiden tot albinisme, maar daar is helaas niets over te vinden.

Sommige planten hebben dit gedeeltelijk, zoals bijvoorbeeld de Dieffenbachia die meerdere witte vlekken op de bladeren vertoont, maar er zijn nog veel meer planten en bomen die dit vertonen. En wellicht zijn we ook wel bekend met witte aardbeien.

Onder de Sequoia of kustmammoetbomen, die van nature uitsluitend aan de westkust van Noord-Amerika voorkomen, bestaan er enkele albino-exemplaren. Dit zijn scheuten van groene bomen die door de ouderboom gevoed worden. De albino’s kunnen zo’n honderd jaar op deze manier overleven. De naalden zijn slap en vettig. Is er een tekort aan voedsel of water dan laat de ouderboom de albino verdrogen, maar zodra er betere tijden aanbreken komt deze albino weer tot leven.

1244
Bron: Albino en andere planten

Ik vind het ook vaak leuk te experimenteren met zelf verkregen zaden en ook bij mij openbaarde zich dit fenomeen. Gedurende de winter kocht ik vaker mandarijnen en druiven en dit keer bevatten enkele exemplaren best veel pitten die ik bewaarde en plantte in potgrond. Het leverde mij deze winter al enkele druivenplanten op en na enkele maanden ontkiemden ook enkele mandarijnenpitten. De druivenplantjes staan inmiddels bij de al volwassen druiven aan mijn pergola en doen het erg goed. Dus over enige tijd heb ik meerdere druivensoorten in mijn tuin.
Tot mijn verbazing blijkt het laatst opgekomen exemplaar van de mandarijnplantjes een albino te zijn. Het kleine plantje is nu ongeveer 2 maanden oud, de andere plantjes zijn nu 3-4 maanden oud.
Het plantje groeit van nature al langzaam en ik ben benieuwd of dit exemplaartje het vol zal houden.

Wordt vervolgd.

124512471248
 
Laatst bewerkt:

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Naja, er zijn al palmbomen die ons klimaat kunnen weerstaan en dat zullen er volgens mij alleen maar meer worden.
Strakjes rijstvelden in Flevoland?
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Naja, er zijn al palmbomen die ons klimaat kunnen weerstaan en dat zullen er volgens mij alleen maar meer worden.
Strakjes rijstvelden in Flevoland?
[a112.gif] hebben straks de koeien plaats gemaakt voor de rijstvelden en hebben we het milieu alsnog een dienst bewezen.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Nou, laten we dan ook maar sojabonen gaan verbouwen. ;)

 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Ja, goed plan. De cirkel is gewoon weer rond straks.

Heeft een mandarijnen albino plant dezelfde overlevingskansen als een standaard plant?
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Er wordt geschreven dat het geen grote overlevingskans heeft, maar wie niet probeert heeft niks denk ik dan maar.

De website zegt er dit over:
"Albino planten zijn bijzonder zeldzaam. Een albino dier heeft niet zoveel problemen met overleven maar bij een plant bestaan de pigmenten uit het chlorofyl. Dit is het belangrijkste ingrediënt van de chloroplasten die het licht opvangen en omzetten in bruikbare energie. Meestal sterven albino’s direct nadat ze ontkiemen en zodra het voedsel uit het zaad gebruikt is. Lichte tot witte strepen of stippen op de bladeren, de zogenaamde bonte bladeren, zijn ook een vorm van albinisme, waarbij de rest van de groene plant voedsel verschaft aan de delen zonder pigment."

Ik hou hem om die reden goed in de gaten en als een gezonde plant of boom, zoals die sequoia via de scheut, voeding kan verschaffen, dan kan volgens mij tijdig steeds een beetje bijmesten wellicht ook helpen. Ik ga het gewoon proberen. Elke nieuwe plant is ooit ergens uit ontstaan.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ja, die doen het heel goed, maar ze zullen langzaam gaan. Ik heb jaren terug ook eens plantjes gehad van mandarijnen, sinaasappels en mineola's. Enkelen van hen kregen ook best lange vlijmscherpe stekels op de licht houtige stammetjes. Volgens mij waren dat de mineola's. Ze deden het erg goed op een stellinkje op het terras bij mijn vorige woning. Ik had toen iets van 15 plantjes. Maar door mijn vertrek destijds heb ik de toen 3-jarige plantjes nooit verder zien opgroeien en ik weet dat ze het door verwaarlozing ook niet hebben overleefd. Ze houden van de zomerzon en in najaar en winter blijven ze liefst binnen. Het zal enkele jaren duren voor ik getuige mag zijn van een eerste bloei. Ik verheug mij daarop want die witte bloei ruikt zo heerlijk.
 
Bovenaan